Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis midten skal regere, stiller det krav til visionerne 

Jeg mener bestemt, at en samlingsregering hen over midten i dansk politik har meget interessant for sig, men de politiske visioner skal tilbage, så det ikke blive et trist fornuftsægteskab.

I sidste uge deltog jeg i ”Debatten” på DR2 for at diskutere midten i dansk politik. Det var affødt af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens ambitioner om at genføde midten i dansk politik med sit nye politiske projekt, Moderaterne.

Her på denne blog opfordrede jeg for snart syv år siden Lars Løkke og Helle Thorning-Schmidt til at undersøge mulighederne for en SV- eller SVKR-regering hen over midten. Og jeg synes stadig, det er en vej, der er værd at undersøge mulighederne i.

På samme måde var det en af kongstankerne bag Ny Alliance, som jeg var med til at stifte tilbage i 2007. Nok er nok, sagde jeg dengang med tanke på blokpolitikken og den store magt, der blev givet til yderfløjene.

Det lykkedes ikke dengang. Og det lykkedes heller ikke for Lars Løkke, da han åbnede for idéen i de døende dage af valgkampen i 2019. Men dengang gik Venstre markant frem, hvilket for mig at se var et resultat af den overraskende udmelding fra Lars Løkke, der nægtede at regere på Stram Kurs’ fascistiske politik og med Nye Borgerliges ultimative krav hængende over hovedet. Nok var også nok for Lars Løkke, der selv sagde, at han ikke ville være statsminister for enhver pris, men også siden erkendte, at han faktisk havde været det i dele af sin regeringstid.

Bidens popularitet er i dag pist forsvundet, hvis den for alvor nogensinde var der som andet end en stor uvilje mod Trump. Og det er også det, som de partier, der overvejer midterregeringer herhjemme, skal overveje.

I stedet for at have en regering, der hvilede på partier, der krævede et opgør med noget af det helt grundlæggende, som vi står for som samfund – f.eks. menneskerettighedskonventionerne – var der folkelig opbakning til et fælles midtsøgende projekt, hvor Danmarks medlemskab af EU ikke var til debat. Hvor der ikke var tvivl om, at Danmark skal engagere sig internationalt og tage ansvar, hvor vi kan. Hvor vi følger spillereglerne. Det viste både opbakningen til idéen bag Ny Alliance, og det viste det valg, som Venstre fik i 2019.

Den opbakning tror jeg også er der i dag. Men – der er et men. Det kom jeg til at tænke på efter ”Debatten” på DR2, og det handler også om, hvordan man i USA har ageret. I USA valgte man den midtsøgende og mildest talt både sikre og erfarne Biden efter fire års mareridt med Trump, der lod hånt om internationalt samarbejde og rystede den vestlige verdensorden.

Bidens popularitet er i dag pist forsvundet, hvis den for alvor nogensinde var der som andet end en stor uvilje mod Trump. Og det er også det, som de partier, der overvejer midterregeringer herhjemme, skal overveje.

Selv om det er godt, at man har en fælles vilje til reformer og til at stå op for grundlæggende rettigheder og institutioner, må og skal man ikke blive “den mindst ringe” mulighed. Man må ikke blive et fornuftsægteskab, der kun holdes sammen af fornuft og ikke rummer nogen kærlighed.

Hvis en midterkoalition skal regere og regere succesfuldt, tror jeg også, man skal levere noget, som vælgerne kan forelske sig i. Noget, der appellerer til både fornuft og hjerte. En inspirerende retning for Danmark, der handler om mere end at holde fløjene væk fra magten.

Derfor er der behov for et nybrud på midten af dansk politik. Hvor visionerne kommer tilbage i højsædet, som de var, da man grundlagde velfærdsstaten, eller som de var, da man fremmede den liberale verdensorden.

Moderaterne har leveret noget af nytænkningen med sit partiprogram, der blandt andet byder på et forslag om demokratisk værnepligt. Uanset om man kan lide det forslag eller ej, rummer det en ny og interessant vision for Danmark, som man kan se for sig. Det er en begyndelse, men også de andre partier skal være mindre bange for at tænke ud ad boksen.

Det skal der meget mere af, hvis midten skal regere – og ikke mindst regere succesfuldt.


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.