<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tak til Mærsk, der tager ansvar, når fagforeninger og regering tøver

Vaccinemodstandere er ved at presse Danmark ud i en ny nedlukning. Hvor ville jeg ønske, at fagforeningerne og regeringen tog samme ansvar som Mærsk.

Jeg glæder mig over, at Mærsk som den første danske virksomhed stiller krav til sine ansatte om vaccination mod covid-19. I USA er det allerede praksis, hvis man er ansat under regeringen, mens en række store virksomheder kræver vaccination for medarbejderne som betingelse for, at de kan møde op.

Ikke alle kan arbejde hjemme, og derfor er det selvfølgelig indirekte tvang, da medarbejderne ellers vil blive opsagt.

Det er nødvendigt, at vi tager samfundsansvar og strammer op. For det går den helt forkerte vej nu, og man øjner en mulig nedlukning i horisonten.

Ser vi på vores danske forhold, går smitten kun én vej. Opad. Selv om 75 pct. af danskerne i dag er vaccinerede, er det ikke nok til at holde smitten nede. Den 3. november var der tre gange så mange smittetilfælde blandt de uvaccinerede sammenlignet med de færdigvaccinerede per 100.000 indbyggere.

En alt for stor gruppe er af forskellige årsager ikke vaccineret. Nogle, fordi de bare ikke vil.

Andre måske fordi de slet og ret er dovne. Vi står nu i en situation, hvor der ikke vil gå lang tid, før myndighederne vil komme med nye restriktioner. Søren Brostrøm har allerede anbefalet politikerne at genindføre vaccinepasset.

Jeg er virkelig træt af, at en minoritet i Danmark – nemlig alle dem, der ikke vil eller gider blive vaccineret, påfører alle os vaccinerede nye potentielle kommende restriktioner.

Det er os, de vaccinerede, der må indrette os efter et mindretal, der ikke vil vaccineres.

Der skal være frihed til at vælge, lyder det. Ja, men hvad så med alle os, der har valgt det ansvarlige? Vi er stadig i risiko, når mange ikke vil lade sig vaccinere. Har vi ikke også friheden til at vælge, at vi ikke vil smittes?

Det er os med den ansvarlige adfærd, der nu skal betale prisen.

Jeg ser for mig, at vi snart skal gå med mundbind igen og bruge vaccinationspas. Det synes jeg faktisk er helt o.k., så vi kan få smitten under kontrol. Langt bedre end at vente på en nedlukning.

Men de ikke-vaccinerede er med til at bidrage til, at det måske i løbet af vinteren kunne komme til en nedlukning.

Jeg er principielt enig i, at vaccination skal være frivilligt. Men jeg synes simpelthen, at vi må stille krav til dem, der ikke vil vaccineres. Det er deres valg, og det bør få konsekvenser. Det må primært være dem, der bør holdes ude af nattelivet og andre steder, hvor smitterisikoen er høj. Men når restriktionerne kommer, er det os alle, der bliver ramt.

Det gælder også vores virksomheder. Som direktør i Autobranchen Danmark har jeg på tæt hold set, hvad en nedlukning af samfundet betyder for den enkelte virksomhed. Det har været virkelig hårdt. Det har også været hårdt for mange mennesker at arbejde hjemme og svært for børn og unge at klare studierne hjemmefra.

Gamle mennesker dør på plejehjemmene, fordi vi ikke stiller krav om, at personalet skal være vaccineret. Foa mener, at det må være en frivillig sag for de ansatte. At medarbejderne godt selv kan administrere det.

Men det passer ikke.

Sandheden er jo, at smitten kommer ind med de ansatte, og at det betyder dødsfald og sygdom for de gamle.

Synspunktet er en leflen for Foa-medlemmerne uden tanke på de gamle mennesker, der dør, hvis de får corona.

På tilsvarende vis skyder Djøf Mærsks beslutning ned. Det kan godt være, at det ikke er lovligt eller fremgår af overenskomsterne. Men så må arbejdsmarkedets parter og lovgiverne få styr på det hurtigst muligt. Jeg forstår ikke, hvad det er for hensyn, fagbevægelsen vil tage?

Det er stadig en minoritet, der ikke vil lade sig vaccinere. Langt hovedparten er jo ansvarlige. Og ærligt talt. Hvem kommer først?

De mennesker, der har taget ansvar og ladet sig vaccinere, eller dem, der bringer smitten rundt og risikerer at være årsag til en ny hel eller delvis nedlukning?

Jeg ved i al fald godt, hvor jeg står. Nye nedlukninger helt eller delvist vil være en katastrofe for vores erhvervsliv og for de mange mennesker, der bliver ramt. Så jeg synes, det er glædeligt, at den første danske virksomhed stiller dette modige krav.

Nu må vi vente på, at andre følger trop og er parate til at tage slagsmålene med fagforeningerne, der åbenbart har valgt side til fordel for de uansvarlige.

Så frem med coronapas og mundbind. Gør måske som i Frankrig, hvor det nu koster penge at blive testet, og hvor coronapas skal vises næsten alle steder. Det fungerer, og måske vil det give flere lyst til at blive vaccineret.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere