<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ligestilling skal tages alvorligt

Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget.

Det går nedad med ligestillingen i Danmark. Vi ligger nu på en 27.-plads.

Vi har tidligere ligget som nr. 14.

Lande som Filippinerne og Rwanda ligger langt foran os, hvad angår ligestilling mellem kønnene. Den radikale Samira Nawa har gjort sig til talskvinde for, at der nu må gøres noget for at få flere kvinder i ledelse. Et forslag, der vil indebære kvoter for kvinder i bestyrelser. Det vil jeg gerne kvittere for.

Det er trist, at forslaget nærmest på forhånd bare skydes ned, når det i den grad halter med ligestillingen i Danmark. I vores egen selvopfattelse er mange af den opfattelse, at det skal erhvervslivet nok klare selv. Og fra kvindernes side hører vi, at de vil bedømmes på deres dygtighed, ikke deres køn.

I årevis har erhvervslivet med DI i spidsen været fortaler for, at virksomhederne nok selv skulle løfte ligestillingsopgaven. Jeg tror også, at man virkelig har ment det. I mange år har jeg selv sunget med på den melodi. Jeg troede simpelthen på, at tingene ville ændre sig, når så mange kvinder fik en god uddannelse.

Mette Frederiksen synes ikke specielt optaget af ligestilling, selv om det halter ganske alvorligt. Ganske vist har regeringen taget pænt imod forslaget fra arbejdsmarkedets parter om øremærket barsel, men det virker ikke som en sag, man brænder for. 

Men sagen er desværre bare den, at fremskridtene sker med mikroskridt, der dårligt kan måles. Det vil tage mindst 100 år med den hastighed. Selv om organisationerne har opfordret virksomhederne til at agere, er intet sket. Man har lavet databaser med kvindelige kandidater, italesat problematikkerne og meget andet. Lige meget har det hjulpet. Men det er måske ikke så overraskende. Man ved jo, hvordan man selv gør tingene, nemlig som man plejer. Og derfor sker der ingenting.

At kvinder skulle være mindre kvalificerede, er simpelthen forkert. At kvinder ikke vil lade sig vælge på grund af deres køn men faglighed, forstår jeg sådan set godt, sådan som det bliver sagt i debatten. Men mange kvinder overser, at al forskning med tydelighed viser, at man skal have bedre kvalifikationer som kvinde end som mand for at få et lederjob eller et bestyrelsesjob. At mænd simpelthen vælger mænd. Men sjovt nok vælger kvinder ikke bare kvinder, når de selv er i toppen. De vælger både-og.

Jeg ville ønske, at mange flere kvinder selv ville tage ligestillingsdagsorden til sig. Særligt på højre side af den politiske skala. For det handler netop sjældent om at være bedst til jobbet. Hver dag sker der en diskriminering af kvinders kompetencer, for med to lige gode kandidater vil valget meget ofte falde på manden. Så ret beset får mændene faktisk positiv særbehandling. De behøver nemlig ikke at være lige så kompetente som kvinder for at få jobbet. Kvinders kompetencer skal simpelthen være større end mændenes, hvis de skal opnå resultater i denne kamp.

Vores nationalbankdirektør, Lars Rohde, har sagt mange kloge og også sjove ting om ligestillingen. Han mener bl.a., at vi først er helt i mål med ligestillingen, når der er lige så mange inkompetente kvinder i de øverste ledelseslag som mænd.

Det siger næsten det hele.

Helle Thorning kom ikke igennem med det i sin regeringstid. Mette Frederiksen synes ikke specielt optaget af ligestilling, selv om det halter ganske alvorligt. Ganske vist har regeringen taget pænt imod forslaget fra arbejdsmarkedets parter om øremærket barsel, men det virker ikke som en sag, man brænder for.

Men nu får vi snart debatten i Folketinget. Jeg vil opfordre til, at man kigger lidt på de lande, der allerede har lovgivning, f.eks. Holland, Norge og Tyskland. Særligt Norge, der har været i gang længe, er glad for kvoterne. For ikke alene er der kommet flere kvinder til. Kvaliteten af kandidaterne er generelt blevet markant bedre. Både for mænd og kvinder.

Så overordnet set har det gavnet virksomhederne at få mere kvalificerede bestyrelser, hvad enten det er mænd eller kvinder der sidder i dem. Så der er faktisk ikke så meget at være bekymret for. Det er bare med at komme i gang.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere