<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ingen sag at være pragmatisk, når skatteyderne betaler

Nyt barselsforslag er et klart skridt mod mere ligestilling.

Det lykkedes arbejdsmarkedets parter at lande en fælles forståelse af, hvordan Danmark skal leve op til EU’s direktiv om barsel, som har til formål at sikre en mere ligelig fordeling af barslen mellem mænd og kvinder.

I forhold til gældende regler er forslaget et kvantespring, selv om det i virkeligheden kun giver manden 11 ugers barsel. Resten kan deles mellem forældrene. Når det alligevel er så vigtigt, er det, fordi den måde, vores barselsregler i dag er skruet sammen på, er det største enkeltstående problem for ligestillingen mellem mænd og kvinder. Det er stadig mændene, der løber med næsten 75 pct. af alle lederjobbene.

Jeg bliver træt, når jeg hører de borgerlige partier tage afstand fra forslaget og i stedet påberåbe sig ”familiernes frie valg”.

Og ser vi på de højeste stillinger i samfundet og bestyrelsesposter, står det endnu værre til. Kvinder tjener ganske enkelt også mindre end mændene og er tit ikke førstevalg, når der skal udnævnes ledere i en privat virksomhed eller i det offentlige.

Kvinders pensioner er langt mindre end mænds. Det er der flere grunde til. En vigtig grund er dog, at kvinderne tager langt hovedparten af barslen, og at de i høj grad bliver ”chefen i hjemmet”. Denne post er dog ulønnet og indbringer heller ikke pension. Den optjener man på arbejdsmarkedet. Og er man væk i to til tre år over en årrække, samtidig med at man ikke får avanceret så hurtigt – ja, så kender vi konklusionen. Det er også langt hen ad vejen de samme kvinder, der tager barnets første sygedag. Hvis man har mange af dem, er det heller ikke ligefrem karrierefremmende.

Konklusionen er klar: dårligere løn og mindre pension.

Barslen bliver i høj grad finansieret over skattebetalingen. Derfor kan man godt tillade sig at stille krav til, hvordan familierne skal holde barslen. Ingen tvinger jo folk på barsel. Det er frivilligt. Et tilbud, som samfundet stiller til rådighed. Hvis manden eller kvinden ikke bruger de 11 øremærkede uger, bortfalder de. Et efter min opfattelse fantastisk forslag. Der er ingen tvang. Man kan bare ikke overflytte barslen til den anden.

Jeg tror på, at det faktisk vil virke.

Jeg bliver træt, når jeg hører de borgerlige partier tage afstand fra forslaget og i stedet påberåbe sig ”familiernes frie valg”.

Indimellem må det skatteyderfinansierede frie valg vige for nogle andre og vigtige pejlemærker. Pejlemærket her er større ligestilling mellem kønnene. Far får også barselsorlov. Han får mere ligestilling.

Det i sig selv har også en stor værdi. At man gør barselsorlov til mændene til mainstream. Også på de såkaldte mandearbejdspladser vil man vænne sig til, at mændene tager barsel. Og måske en dag de faktisk kan tage halvdelen af barslen?

At tro, at man kan ændre tingene uden nogen form for regulering, forekommer mig naivt. De Konservative hylder f.eks. i princippet ligestillingen. Det gjorde man i al fald, da jeg var medlem af Folketinget.

Men lige nu hyldes kun familiernes frie til dels skattefinansierede valg. Hvis ændrede barselsregler er med til at fremme ligestillingen, hvorfor er det så et problem at stille krav til borgerne for at opnå en ydelse?

Barselspenge er ikke en grundlovssikret ret, men noget, vi som samfund har besluttet. I andre lande kan det godt fungere med delt barsel og i andre lande med meget kortere barsel.

Ligestilling burde være en sag for alle politiske partier. For der er manglende ligestilling i hele Danmark. Det er ikke isoleret til dele af samfundet. Derfor forekommer det mig gammeldags og bagstræberisk, at man ikke aktivt vil bidrage til at fremme politikker i dette land, der rent faktisk vil gøre noget positivt for ligestillingen.

Partierne står på andre områder ellers i kø for at stille krav om det ene eller andet. Så skal de fremmede dit, og de unge skal dat. Hele tiden ny strambuks.

Men åbenbart ikke, når det gælder et aktivt og virksomt greb som en ændring af barselsreglerne for reelt at kunne fremme ligestilling. Det er nemt at være pragmatisk, når det er skatteyderne, der betaler.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere