<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

100.000 kroner for et liv

Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed.

»Vi lader ikke nogen i stikken,« lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod med henvisning til de mennesker, som i Afghanistan gennem en periode på næsten 20 år har hjulpet Danmark med vores mission i landet. Det er ministerens kommentar fra hans sommerferie. Jeg ved ikke, hvor længe ministeren holder ferie, men lige nu haster det med en beslutning for de mennesker, der gennem tiden har bistået os med deres assistance og ikke mindst stolet på os.

For otte år siden drejede diskussionen sig om tolkene, der havde bistået vores Nato-indsats. De fleste var veluddannede afghanere, der tog tjansen som tolke. Dengang troede de fleste nok, at når missionen var slut, ville der blive taget hånd om disse mennesker, der fremadrettet ville være i livsfare grundet deres arbejde for Danmark. I Talibans øjne er disse mennesker forrædere, der skal dø.

Men Danmark ville alligevel ikke rigtig hjælpe tolkene. De fik i stedet lidt penge, så de kunne flytte andre steder hen i Afghanistan, så de kunne komme væk fra de områder, hvor Taliban huserede. Også dengang synes jeg, det var flovt, at vi ikke ville hjælpe tolkene, som havde lagt deres liv i vores hænder. Sidenhen har vi også hørt mange historier om, at nogen af tolkene har måtte flygte ud af Afghanistan som følge af deres hjælp til de danske soldater. Nu drejer det sig også om de lokale medarbejdere på den danske ambassade i Kabul, der gennem længere tid har udtrykt deres berettigede frygt for fremtiden. Ifølge TV 2 har man tilbudt medarbejderne på ambassaden hver 100.000 kroner i fratrædelsesgodtgørelse. Man savner næsten ord.

Situationen er langt værre nu end tidligere. Alle udenlandske tropper er på vej ud. Taliban er på vej ind og kontrollerer allerede meget store dele af Afghanistan. Efter alt at dømme snart hele Afghanistan. Derfor er der heller ikke rigtig nogen steder internt i landet, som man kan sende dem til. For de mennesker, som i dag arbejder på ambassaderne, og dem, der tidligere har været ansat under missionen, er der kun et at gøre. Der skal bringes i sikkerhed uden for Afghanistan.

Når politikerne taler om at hjælpe denne gruppe mennesker, bliver jeg glad, men historien viser desværre, at den hjælp, man er villig til at give, ikke nødvendigvis er den hjælp, der er brug for. Næsten hele Folketinget er meget optaget af, at der ikke må komme nye udlændinge ind i landet, næsten ligegyldigt hvem det er. I princippet ville nogle af disse mennesker godt kunne repatrieres i nabolandene, særligt tadsjikerne. Men ikke alle kan sendes andre steder hen, heller ikke til Rwanda, som har visse politikeres kærlighed. I øvrigt det eneste land i Afrika, som man anbefaler at kunne rejse til som turist.

USA har iværksat en redningsaktion. Det første fly er landet i USA med mennesker og deres familier, der har hjulpet amerikanerne under de mange år, USA har været i landet. Ligeledes er Storbritannien på samme måde klar til at tage et ansvar på sig for de mennesker, der har hjulpet dem. Men hvad med det sommerferieramte Danmark?

For en gangs skyld ville det være befriende, om man ville gøre det moralsk rigtige uden tanke for, om det er udlændingepolitik og den evige bekymring om, hvorvidt det fremstår, som om man er en ”slapper”.

Det er derfor glædeligt, at Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt er klar i mælet. Disse mennesker skal hjælpes. Det mener Konservative også. Ingen af de to partier har dog sagt hvordan. Nu venter vi så på regeringen. Men det er mere end en hastesag. For det er nemlig for sent, når Taliban først står i Kabul. Jeg håber virkelig, at regeringen og Folketinget vil tage ansvaret på sig. Hvis man ikke gør det, kan det ende med, at man får afghanske liv på samvittigheden, fordi man ikke handlede.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere