<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Klimaet kan blive Ellemanns trumf

Klimasagen skal samle blå blok, hvis det står til Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. De borgerlige partier skal have et fælles projekt. Det fremtidige økonomiske råderum skal bruges til at investere i klimakrisen, lyder det fra Ellemann.

Det er nok svært at få alle med på idéen. Dansk Folkeparti har heller ikke omfavnet idéen, og det gør Nye Borgerlige næppe heller. Ikke desto mindre synes jeg, at Ellemann her har fat i noget helt rigtigt. Et forslag, der burde kunne forene De Konservative, Liberal Alliance, forhåbentlig Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Men forslaget appellerer i meget høj grad til Radikale Venstre, der fremstår som Folketingets ambitiøse parti, når det gælder klimasagen. Forslaget har potentiale til at trække stemmer over midten, hvilket blå blok ikke har kunnet siden valget.

På Venstres indre linjer er der noget, der skal arbejdes med. At ville gøre noget ved klimaproblemerne har en omkostning. Man kommer ikke uden om, at landbruget skal yde sit bidrag, hvis vi skal nå målsætningen om en reduktion på 70 pct., som næsten hele Folketinget har vedtaget, og som skal være en realitet allerede i 2030.

Det er vanvittigt ambitiøst og kræver gigainvesteringer i fremtidens energi og virksomheder.

Jeg arbejder selv med den grønne omstilling i mit job i Autobranchen Danmark. Alene udbygningen og omstillingen her i branchen kalder også på en større regning.

Ellemann vil bruge råderummet til investeringer i klima og ikke i velfærd, som Socialdemokratiet og venstrefløjen også meget gerne vil bruge penge på. Regeringens ambitioner på klimaområdet er store, men man vil hellere bruge pengene på vælgerne end på noget så ukonkret som klima. Arne har fået sin dyre pension.

Erhvervslivet tørster efter arbejdskraft, alt imens vi sender arbejdsduelige mennesker på pension, da det tilsyneladende er ”uværdigt”, hvis der skulle ske en visitation. Det bliver kun værre i fremtiden. Pengekassen har ovenikøbet stået åben under coronakrisen. Der er brugt historisk mange penge det seneste halvandet år, selv om der har været gode grunde.

Det lader til, at Ellemann vil have et opgør med løfter om hele tiden at give danskerne mere velfærd. Det tror jeg er klogt. Det er borgerlig politik og sund fornuft. Han taler ikke om skattelettelser i denne omgang, men om investeringer i vore alles fremtid. Vi er nok også mange, der er trætte af snakken om skattelettelser. Sagen er jo den, at danskerne meget hellere vil have velfærd end skattelettelser.

Der er næppe mange stemmer i det. Og de, der er, går måske alligevel til Liberal Alliance.

Blå blok fremtræder som splittet i atomer.

Det gjorde den allerede før valget, og det var årsagen til, at Lars Løkke opgav idéen om et fælles projekt og vendte sig mod midten.

Det er virkelig også svært at se, hvad der ellers kan samle blå blok. Og hvem der skal være statsminister, når valget engang vil gøre en fra blå blok til statsminister. Næste valg bliver om end nok mere kaotisk end sidste valg. På stemmesedlen vil Lars Løkkes nye parti, Moderaterne, være at finde.

Jeg tror, at han kommer til at trække mange stemmer fra V og K. Det vil være ham, der med sin mangeårige erfaring vil være den største udfordrer for Mette Frederiksen i de afsluttende debatter. På stemmesedlen vil også den nyslåede folketingskandidat fra Kristendemokraterne Jens Rohde være at finde.

I samspil med formand Isabella Arendt kan de faktisk udgøre et stærkt team. Så set med blå vælgeres øjne ser det hele nok lidt dystert ud. Løkke peger næppe på Ellemann – og Ellemann næppe på Løkke.

Løkke peger sikkert slet ikke på nogen før efter valget.

Så respekt for Jakob Ellemanns nye projekt. Socialdemokratiet prioriterer ikke klimaet helhjertet, fordi partiet har givet dyre løfter til børn, ældre, Arne, og hvad ved jeg. Men Ellemann har meldt klart ud.

Klimaet er vigtigere end nye velfærdsløfter. Hvis han kan føre det ud i livet, vil han kunne skabe den hårdt tiltrængte kant til Socialdemokratiet. Jeg håber, det vil lykkes for ham at samle de blå partier om dette projekt.

Ellers ser det godt nok svært ud.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.07.21, 12:15
Kirkefolket har naturligvis samme ytringsfrihed som alle andre. Om igen, Venstre. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.07.21, 20:00
Krænkeren er problemet. At vende det på hovedet er provokerende og blokerer for løsninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.07.21, 00:00
Den socialdemokratiske totalstat er lige præcis det, som det borgerlige Danmark mangler for at vågne op Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.07.21, 00:00
Boligministeren kan glemme alt om at tvinge danskere til at bosætte sig i områder med høj koncentration af ikkevestlige beboere. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.07.21, 20:00
Sentimentaliseringen af alt det udenom cykelsporten er et led i en bredere samfundsudvikling. Læs mere