<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Selvfølgelig skal regeringen ikke til Qatar

Jeppe Kofod og Joy Mogensen vil ikke afvise at tage til VM i Qatar om halvandet år. Det er uacceptabelt. Regeringen må stå op for menneskerettighederne ved at trække en streg i sandet. Sport og politik kan ikke adskilles.

Euforien vil ingen ende tage over, at herrelandsholdet i fodbold i denne uge skal spille EM på hjemmebane. Jeg er på ingen måde ekspert i fodbold, men jeg ved, at det betyder meget at have en slutrunde på hjemmebane og under ordnede forhold. Så heldige er vi desværre ikke, når der til november og december skal spilles VM i Qatar. Her er forholdene alt andet end ordnede.

Qatar er et diktatur af værste skuffe, der har satset stort på VM i 2022. Tidligere har de også afholdt håndbold-VM, hvor de betalte etablerede håndboldstjerner store summer for at skifte landshold, så Qatar kunne vinde VM. Det lykkedes heldigvis ikke, men styret bruger tydeligvis sport til at legitimere sig selv. I denne omgang bygges syv nye stadions, en ny lufthavn, hoteller osv. VM i Qatar er en gigantisk charmeoffensiv og et økonomisk rygstød til et land, der kun fortjener at blive befriet fra sit diktatoriske styre.

Som konsekvens af de nye byggerier er over 6500 migrantarbejdere fra Nepal, Pakistan, Indien m.fl. døde. Alt sammen for at Qatar kan gennemføre sin charmeoffensiv over for resten af verdenen. Verdenssamfundet har presset på for reformer for migrantarbejderne, men resultaterne for migranterne er pænt sagt sporadiske.

Den danske regering har et ansvar for sige fra. Ikke kun på samråd i Folketinget. Det samme har DBU. Selvom Danmark ikke er kvalificeret endnu, burde det være en selvfølge for enhver dansk regering at sige stop. Man kan ikke skille sport og politik ad, når sport bliver brugt som et politisk våben. Se bare på OL i Kina og Rusland.

Den danske regering burde for længst have sagt, at den under ingen omstændigheder vil deltage i en diktaturstats skamløse selvpromovering. Desværre ville hverken udenrigsministeren eller kulturministeren udtale sig om den del på et samråd i Folketinget i sidste uge, for Danmark er jo ikke kvalificeret endnu.

Hvor ville det være befriende at se to ministre, der trådte i karakter og sagde, at de ikke vil sætte deres ben i Qatar. Ministrene indrømmede endda også, at det er en fejl, at Qatar overhovedet blev tildelt VM for 10 år siden, og at det skete på en lyssky måde. Det sidste kan man jo kun være enig i. Det er forhåbentlig kun i et korruptionsberygtet FIFA, at man kan træffe så absurd en beslutning.

Selvom DBU stemte imod placeringen i Qatar, så burde regeringen udnytte ventetiden indtil Danmark kvalificerer sig, til at trække en streg i sandet og få undersøgt, hvordan vi undgår at denne parodi gentager sig.

Så kære regering I bliver nødt til at stå op for de menneskerettigheder, som vores land er bygget på. Tag afstand fra Qatar og afvis med det samme at deltage i deres PR-stunt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Steffen Husted Damsgaard
22.06.21, 17:41
Decentrale uddannelser er nøglen til vækst og udvikling i hele landet. For det er en kæmpe barriere, når et områdes stærkeste ressource – de unge – tvinges til at forlade det Læs mere
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere