<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop det ensidige sorte samarbejde

Det er på midten, det sker, og ingen regeringsdannelse er nogensinde udsprunget fra fløjene.

Det er ikke så lidt, der er sket i dansk politik de seneste år. Antallet af partihoppere har aldrig været større. Jens Rohde har været Venstremand, radikal og nu kristendemokrat. Ida Auken SF’er, radikal og nu socialdemokrat. Alle tager afstand fra det. Men partierne vil gerne have de nye mandater. Konservative har fået to venstre mandater. Men har også mistet en enkelt konservativ, der nu er løsgænger. Vores tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen er løsgænger men på vej med et nyt parti. Hos mit gamle parti Det Konservative Folkeparti har der også rejst sig en debat. En række konservative der har været med gennem mange år efterlyser en mere social profil. Man er træt af at partierne skal overgå hinanden især på udlændingepolitikken.

Vores tidligere generalsekretær Peter Sterup, som også er min gode ven, efterlyser at partiet fokuserer på noget andet end udlændingepolitikken og rækker ud efter et samarbejde over midten. Løkke vandt ni nye mandater ved sidste folketingsvalg på netop det. Det gjorde han på trods af at der var totalt sammenbrud i blå blok. Måske netop derfor. For mange konservative, men også blandt venstrevælgere, er det sød musik i ørene, når der tales om samarbejde over midten. Man er led og ked af Dansk Folkepartis indflydelse. Og nu også Nye Borgerlige. Det kan godt være at alle siger at DF er stuerene nu, for at bruge et Poul Nyrup Rasmussen-udtryk, men ikke desto mindre synes mange borgerlige/liberale vælgere, at disse partier ikke tilhører det pæne selskab.

Det kan godt være, at man kan blive enige langt hen ad vejen på udlændingepolitikken. Men det er trods alt ikke så vigtigt længere. Der er strammet meget op nu. Men på et meget væsentligt område adskiller DF og NB fra fx Konservative og Venstre. Nemlig på EU- og udenrigspolitikken. Derfor vil mange borgerlige vælgere hellere samarbejde hen over midten, hvor fornuft og ikke populisme råder.

Jens Rohde er blevet kristendemokrat. Jeg må tilstå, at det var ikke det første der var faldet mig ind at det var der, at han ville lægge sine politiske kræfter. Omvendt er Jens Rohde i dag en midtsøgende politiker, og det er måske den platform, der er god for ham. Lars Løkkes projekt handler også om midten. Om at holde fløjene ude af dansk politik, hvad enten det er Enhedslisten eller Nye Borgerlige og måske Dansk Folkeparti. Løkkes projekt er som en revitalisering af Ny Alliance i en mere professionel udgave.

Ved næste valg vil vi efter alt at dømme have to borgerlige midterpartier, der fisker efter samme stemmer. Kristendemokraterne var meget tæt på at komme i Folketinget ved sidste valg. Og med en politiker som Jens Rohde, vil det måske lykkes. Men de er oppe mod hårde odds. Løkke er og bliver den dygtigste og mest drevne politiker, vi har kendt i mange år. Mette Frederiksen er stærk. Men Løkke er også stærk - ikke mindst i debatter. Han kan give statsministeren modspil.

Som jeg startede med, er der kræfter i Det Konservative Folkeparti, der også gerne ser en rækken over midten. Men både Venstre og Konservative har ultimativt lagt afstand til Radikale. Jeg synes simpelthen, at det er uklogt, når der på højrefløjen vil være så hård kamp om stemmerne.

Ganske vidst går det godt for Konservative, men V og K kæmper om de samme stemmer. Det får blå blok ikke flere stemmer af. Hvis man derimod kunne lægge sig mere ind mod midten, tror jeg, at der ville være meget at hente.

Mange vælgere vil ikke fløjene. De vil tiltrækkes af den søde musik med samarbejdet hen over midten. Og måske ender mange også med at sætte deres stemme på dem, der taler om det, selvom vi nok godt ved, at det ikke bliver sådan. For så længe blå blok ikke kan byde på andet end mere af det samme, ja så tror vi nok ikke så meget på projektet. I den bedste verden ville Det Konservative Folkeparti være brobyggeren. Det var man under Schlüter. Det kan man blive igen, hvis man vil. Men hvis Naser Khader og Marcus Knuth skal tegne værdipolitikken hos Konservative, bliver det nok lidt op ad bakke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere