<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg kan godt forstå, hvis prins Charles og dronning Elizabeth ikke gider tage telefonen efter den omgang

Det er uforståeligt, at Meghan og Harry forsøger at skabe deres eget kongelige martyrium ved at udstille deres familie foran hele verden. Det var tåkrummende.

Det længe ventede interview med prins Harry og Meghan Markle blev omsider vist natten til mandag på CNN.

Hele verdens medier har været optaget af de mange nye oplysninger om livet på Buckingham Palace i et guldbur.

Egentlig har jeg altid haft sympati med den unge prins Harry. En på mange måder såret dreng, der oplevede sin mors død alt for tidligt. Interviewet er en slags fortsættelse af Netflix-serien ”The Crown”. En serie, jeg selv har fulgt, og som jeg selv finder virkelig har været interessant at se.

Men det er godt nok svært at få plads til fødderne i skoene oven på interviewet. Hold da op en udstilling af såret bitterhed.

Som man siger: Adel forpligter.

Det gør det også at være royal. Man kan ikke bare melde sig ud af kongehuset efter forgodtbefindende. Når man er født ind i kongehuset, fører det efter min opfattelse nogle forpligtelser med sig. Der er store privilegier, men også forpligtelser. Det går hånd i hånd. Man kan ikke bare blive sur og smække med døren.

Prins Harry har fulgt sit hjerte og giftet sig med en amerikansk skuespillerinde. Hun har angiveligt ikke gjort sig den ulejlighed at undersøge, hvordan et mere end tusindårigt gammelt monarki fungerer.

Selvom det næppe er forbigået manges opmærksomhed, hvordan hendes svigerfar prins Charles gennem årene har lidt, og hvordan prinsesse Diana skulle tilpasse sig og fungere i familien.

De var ulykkelige. Ikke desto mindre bed de tænderne sammen. I al fald for en tid, inden det endte i en uundgåelig skilsmisse og en tragisk bilulykke. Det er angiveligt ikke en rejse, prins Harrys hustru havde overvejet før ægteskabet. Hun er kommet ind i det britiske kongehus, men har tilsyneladende ikke haft intentionen om at tilpasse sig.

Men kongehuset skulle tilpasse sig hende. Al respekt for Megan som feminist og at være en kvinde med synspunkter. Men ikke alt er foreneligt med at være kongelig. Se, hvor flot vores egen kronprinsesse Mary har klaret det. Hun har faktisk forstået om nogen, hvordan rollen kan forvaltes. Man skulle til tider tro, at hun var født royal. Hun har virkelig været med til at løfte tingene gennem sit arbejde og sin opførsel.

Men det er selvfølgelig særlig svært i England, hvor pressen er nådesløs. Men måske man havde opnået mere ved at efterligne den gamle dronning og bide fornærmelserne af sig i stedet for at blive sur og anlægge sager, hvor tingene igen og igen kan vendes i pressen, og alt synes at blive bare værre og værre.

Men Meghan synes i stedet at have opbygget et martyrium. Hun er offeret. Selvmordskandidaten. Hende, der udsættes for racisme på grund af hendes ophav. Der har ikke været plads til hende på hendes præmisser.

Hun har tilsyneladende trukket sin mand prins Harry ind i det også. Jeg må tilstå, at jeg har ondt af ham. Og han står afpillet tilbage. Han er en meget offentlig person opvokset med gamle traditioner.

Og nu sidder de begge i en dejlig have med Oprah Winfrey og gør i den rede, de lige har forladt. Der, hvor man har fået en privilegeret opvækst med alt, man kan tænke sig. Endda med penge nok.

Kunne man ikke bare have holdt sin mund? Var det virkelig nødvendigt? Det er trods alt familie.

Jeg kan godt forstå, hvis den gamle dronning og far Charles er sure og ikke gider tage telefonen. For hvor er det dog tarveligt på den måde at hænge sit beskidte vasketøj offentligt til skue.

Det britiske kongehus har det svært i forvejen. Man skal bare se ”The Crown” på Netflix for at vide det. Republikanerne har kronede dage. Lige pludselig er de kongelige lige så ondskabsfulde og har de samme problemer som almindelige mennesker.

Så hvorfor skal vi så egentlig have et kongehus, vil mange briter nok spørge sig selv om. Det sagde de også i Frankrig for 200 år siden, og Louis XVI endte i guillotinen med sin Marie-Antoinette.

Så galt går det dog næppe i Storbritannien.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.04.21, 00:00
Engang var organisationen noget med udviklingen i de varme lande. I dag handler det om udviklingen i de kolde lande. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere