<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kom med en plan for genåbning

Det ville være en virkelig stor hjælp, hvis Regeringen og dens eksperter ville melde ud, hvad succeskriteriet egentlig er, for at vi kan starte en forsigtig genåbning

Så blev Danmark lukket ned igen. Februar måned med. Det var nok en overraskelse for mange, at man trods faldende smitte, faldende kontakt tal og faldende indlæggelser, alligevel ikke åbner mere op. Vores små borgere kommer nu heldigvis tilbage i skolerne igen, hvilket er godt, da mange savner skolen og vennerne.

Regeringens ekspertudvalg fremlagde for nylig sine anbefalinger til hvordan en genåbning skal finde sted. Og det er også vores små borgere der står først i rækken. Det giver god mening, da det også koster mange penge at have forældrene hjemme og passe børn. Op mod 1. mia. kroner om ugen.

Med et fingerknips blev der udmeldt en forlængelse. Jeg støtter, som de fleste andre samfundsborgere, en aktiv og restriktiv Covid-19 indsats. Sygdommen har indtil nu kostet over 2000 danskere og 2 mio. mennesker på verdensplan livet. Så selvfølgelig skal vi passe på. Ikke mindst på de sårbare grupper. Men jeg mener også, at der må være evidens for tingene, selvom vi ikke tidligere har haft pandemier i nyere tid, som vi har erfaring med. Men med fare for selv at blive udskammet, vil jeg nu alligevel tillade mig at stille spørgsmålstegn ved, om beslutningen er rigtig. Vi får at vide, at der holdes et sikkerhedsnet under virksomhederne og lønmodtagerne. Det sidste er rigtigt. Men ikke alle virksomheder og selvstændige oplever, at der er et sikkerhedsnet under dem. Mange virksomheder oplever faktisk, at de er fuldstændig overladt til sig selv og til at finansiere coronakrisen af deres pensionsopsparing.

Det er fint med kredit med moms og A-skatter nu og her, da det giver et pusterum, men kredit betaler ikke regningerne på lang sigt. Det, der betaler regningerne, er omsætningen i forretningerne. Vi skal tage corona alvorligt. Men de meget restriktive indgreb, der er lige nu, synes simpelthen ikke proportionale. Hvorfor skal alle forretninger være lukket, når nogen kan være åbne under ordnede forhold? Coronakrisen handler om andet end sygdom. Den handler også om økonomi og arbejdspladser. Om folks trivsel. Og lige nu skubber vi potentielt et stort antal konkurser foran os. Kunne vi i det mindste ikke forsøge at gøre en indsats for de virksomheder, der ikke udgør en smitterisiko?

Alle coronatal ser bedre ud nu end for en uge siden. Og bedre end for to uger siden. Men hvad er succeskriterierne for en forsigtig genåbning? Er det 100 nye smittede pr dag? 200 på hospitalerne? En positivprocent på 0,2 eller 0,1? Giv os nogle indikationer. Det er ikke kun som erhvervsdrivende, at det er nødvendigt med den viden. Det er også nødvendigt for os som borgere at vide, hvornår den store fælles indsats som alle yder er god og tilstrækkelig. Lige nu ved ingen, hvornår vi er en succes. Hope-projektet i Aarhus peger på nødvendigheden af klar kommunikation til borgerne. Det er jeg enig i. Hvis vi alle stadig skal bakke op om restriktioner, må vi simpelthen vide, hvornår vi er en succes. Ellers risikerer vi, at befolkningens tillid eroderer.

Lige nu ser man ind i en sort boks. Det må da være muligt at lægge en plan, så alle ved, i hvilken rækkefølge tingene skal åbne og også hvordan. Alle brancher bør inddrages i dette arbejde med hvordan man kan lave en ansvarlig genåbning. Det er bedre at have det hele klar inden genåbningen, fremfor at skulle have diskussionerne og kampen, når man kan genåbne mere. For sikkert og vist er det, at vi kommer til at leve med corona i lang tid endnu, og vi kan ikke holde samfundet lukket meget længere. Det har simpelthen for store menneskelige omkostninger. Det er også det den franske præsident Macron er kommet frem til. Samme konklusion føler jeg mig også overbevist om, at vi må drage inden længe.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
02.03.21, 20:40
Vi skal kunne rumme hinandens holdninger og meninger til coronavirussen. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder. Læs mere
Af Nauja Lynge
02.03.21, 20:14
Mærkeligt er det i hvert fald at Danmark regner på en anden måde end nabolande i EU.   Læs mere
Af Gitte Seeberg
02.03.21, 09:16
Lad vaccinerne blive i Israel og komme palæstinenserne til gavn. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
02.03.21, 06:00
Tre ting vi har lært: Kvinder er dygtige til kriseledelse. Videnskab er afgørende for vores overlevelse. De rige bliver nødt til at hjælpe de fattige, hvis pandemier skal undgås. Læs mere
Af Nauja Lynge
01.03.21, 20:08
Danmark kan ikke bidrage, før der kommer en større forståelse for at problemet opstår i Grønland. Læs mere
Af Naser Khader
01.03.21, 17:54
Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at udviste bandemedlemmer kan bosætte sig i det sydlige Spanien, uden at de spanske myndigheder tilsyneladende kærer sig om det. Vi er til grin. Det minder om C. V. Jørgensens Costa Del Sol. Læs mere
Af Isabella Arendt
01.03.21, 17:26
Jeg havde næsten forventet, at DF ville slække på ligestilling og menneskerettighederne. Jeg er dog forundret over, at hverken Søren Pape eller Jakob Ellemann-Jensen siger fra. Hvor blev de anstændige borgerlige af? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
01.03.21, 12:58
Kender Dansk Folkeparti slet ikke antisemitismens historie? Tier og samtykker de andre partiledere? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
28.02.21, 22:15
De vil skabe revolution, bekæmpe den hvide mand og gøre op med objektiv forkning Læs mere