<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det radikale blodbad

De radikale har kastet sig selv ind i en ond spiral, der bedst kan sammenlignes med det konservative blodbad, jeg selv stod midt i, da en vis betonklods på Helsingørmotorvejen blev landskendt. 

Når man ser, hvad de radikale lige nu gennemgår, er det svært ikke at drage paralleller til det forløb, vi var igennem i Det Konservative Folkeparti for over 20 år siden. Jeg var medlem af folketingsgruppen på daværende tidspunkt og tingene gik rimeligt heftigt for sig.

En betonklods på motorvejen i februar måned i 1997 kom til at forandre tingene for Det Konservative Folkeparti i mange år fremover.  Hans Engell havde kørt spritkørsel og måtte gå af som partileder. Per Stig Møller blev ny partileder, men havde overfor os andre og offentligheden ”glemt” at fortælle, at han faktisk selv engang var dømt for at køre spritkørsel. Vi kender jo resten af historien. Per Stig Møller holdt ikke. Så kom Pia Christmas Møller til. Det var heller ikke ligefrem nogen succes og endelig kom så Bendt Bendtsen til, der formåede at skabe nogen ro, men ingen særlig fremgang for partiet.

Der var hos Konservative som hos de Radikale lige nu, en dyb splittelse i partiet og folketingsgruppen. Det ville have været umuligt ikke at vælge side, selvom man måske gerne ville have været foruden.

Radikale valgte i sidste uge Sofie Carsten Nielsen som ny partileder. Forstår man medierne ret, har 12 støttet hende og 4 støttet Martin Lidegaard som ny politisk leder. Det er svært udefra at se, hvad det helt præcist er, der skiller de to fløje. Måske bortset fra ønsket om ikke at føre en konfrontatorisk politik formentlig handler om, at der er nogen medlemmer, der rigtig gerne vil være ministre igen. Det ligger i det radikale DNA. Og det bliver de nok ikke så længe, at tonen overfor socialdemokraterne er så hård, som den har været indtil nu.

Vi er, som under det konservative blodbad, som det så smukt blev døbt, vidne til en systematisk underminering af hinanden. Diskussionerne på det famøse møde, hvor Østergaard måtte træde af, var ikke nok. Først kommer sygemeldte Ida Auken med sit indlæg om at Sofie Carsten Nielsen lyver, senere Jens Rhode og nu Martin Lidegaard. Nu mangler vi bare Marianne Jelved, så er vi sikker på, at der kan holdes gang i mediestrømmen. Jeg holder hverken med den ene eller den anden. Det er ikke mit ærinde. Men jeg har på egen krop prøvet at stå i midten af det hele, hvor hver en handling tager den anden. Hver gang nogen åbner munden, er der andre, der svarer. Hver gang man tror, at det sidste ord er sagt, kommer en anden med en kommentar, der igen afføder en kommentar og måske en ny svinestreg. Det er selvfølgelig meget værre nu end under det konservative blodbad. Dengang fandtes intet internet eller sociale medier, hvor man kunne praktisere envejskommunikation. Og journalisterne bruger disse dage det meste af tiden til at finde nye sprækker og nye historier. Det er nærmest umuligt at stoppe nyhedsspiralen.

Jeg misunder ikke de radikale denne tid. Og slet ikke den politiske leder, som nogen af forskellige årsager er i fuld gang med at underminere. Men det bliver ikke kun hende, der bliver taberen. Det bliver hele gruppen. Det bliver hele partiet. For vælgerne takker ikke politikerne for at hælde skidt i hovedet på hinanden. De kvitterer ved at finde andre partier og politikere, de kan støtte.

Jeg var selv en del af det konservative blodbad. Men som årene er gået har jeg selvfølgelig også tænkt over, om der var noget jeg selv burde have gjort anderledes. Og selvfølgelig var der det. Men når man står midt i det selv, så sker tingene bare. Og følelserne sidder udenpå huden. Jeg vil håbe for de radikale, at processen bliver mindre smertefuld, end den vi var igennem hos konservative. At man enten finder melodien, eller skilles så hurtigt som muligt. Alt andet er vejen direkte ind i et mareridt, som man ikke vågner op fra. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere