<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Virksomheder har et ansvar for sexisme

Ledere er ansvarlige for en kultur, hvor ansatte ikke udsættes for sexisme.

Nu ruller MeToo-sagerne igen. Tak til Sofie Linde for at have sat gang i debatten. Over 1.600 kvinder fra mediebranchen har nu skrevet under på erklæringen om, at de har oplevet sexisme og sexchikane på jobbet.

At de ansvarlige for kulturen på en arbejdsplads tydeligvis ikke ved, hvordan de skal gribe det an, står temmelig klart. Det er simpelthen pinagtigt, at det bagatelliseres. Særligt på TV 2 kan man med forbløffelse konstatere, at de kvinder, der har skrevet under på, at de har oplevet eller har kendskab til sexchikane på deres arbejdsplads TV 2, nu er inhabile til at dække diskussionerne. Det er en meget stor gruppe, der således er blevet inhabil, når debatten primært skal dækkes af mænd, der sandsynligvis i vidt omfang selv er en del af problemet. Måske ikke fordi de selv har udøvet chikane mod medarbejderne. Men fordi de simpelthen ikke forstår, hvad der skal til, og at det faktisk er et problem. Det fik man da i høj grad bekræftet i interviewet med TV 2’s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, forleden.

Jeg er enig i, at kvinder skal stå frem, hvis de oplever krænkende adfærd. Det er bare meget lettere sagt end gjort. Langt de fleste sager ender med, at kvinderne mister deres job, hvis det kommer til en sag. Der er mere brug for en erfaren journalist eller chef på en anden post i samfundet end en praktikant eller nyuddannet kvindelig medarbejder. Det er ikke til at vide, hvor mange sager der er, for de fleste sager bliver sjældent til ”sager”. Det er jo grænseoverskridende for en ung kvinde at gå hele vejen, og måske har hun heller ikke en fagforening i ryggen til at hjælpe sig. Men når der er en sag, og kvinden vinder sagen, er godtgørelsen pinligt lav set i forhold til omkostningerne ved at gennemgå en sag.

Men det burde slet ikke komme dertil. Det er langt hen ad vejen den kultur, som ledelsen sætter, der har indflydelse på, om sexisme eller seksuel chikane ses at være en legitim adfærd på en arbejdsplads. På enhver arbejdsplads skal det derfor stå helt klart, at seksuel chikane er ulovligt i medfør af ligebehandlingsloven. Det står jo ikke i modstrid til at blive forelsket på sin arbejdsplads. Forudsat, naturligvis, at der ikke er regler mod forhold på den konkrete arbejdsplads.

I Danmark er der stadig langt flere mænd på chefposter end kvinder. For mange kvinder er det grænseoverskridende at gå til en mandlig chef med problemer om sexisme eller seksuel chikane. Måske er chefen direkte eller indirekte en del af problemet. For accepterer chefen en sexistisk omgangstone, ved man nok, at der ikke er meget hjælp at hente. Man er derfor nødsaget til at have andre kanaler, f.eks. tillidsrepræsentant eller kolleger.

Det er vigtigt, at virksomheder har kendte og klare procedurer for håndtering af sager om seksuel chikane, mobning mv. Arbejdsgiver bør have et skærpet ansvar for at forebygge, at der ikke opstår situationer med seksuel chikane. Og det bør ikke være den krænkede eller forurettede part, der skal forlade arbejdspladsen i tilfælde af en sag.

Men som debatten er skredet frem de seneste uger, har det vist sig, at det ikke kun er sexchikane, der er et problem. Det er også intimiderende adfærd, i form af at kvinders privatliv er genstand for interesse og spørgsmål, som kan blokere for karrieremuligheder. Som Berlingskes dygtige chefredaktør, Mette Østergaard, har fortalt, mente hendes tidligere chef f.eks, at det var uforeneligt med karriere at få børn. Alt det er jo ulovligt at lægge vægt på. Men det sker hver eneste dag. Derfor er jeg så glad for, at Sofie Linde har åbnet debatten. Der skal arbejdes med kulturen, så vi slipper for sexistisk omgangsform og chikane på arbejdspladserne. Et godt råd er, at man skulle få andre end dem, der ikke ser et problem, til at stå i spidsen for, hvordan man kan transformere en problematisk virksomhedskultur. Og det lader til at være en stor og krævende opgave – også i medieverdenen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere