<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Klart svar fra Kofod ønskes: Vil du sige fra over for Israel?

Hvis planerne om permanent annektering af Vestbredden og Jordandalen realiseres, vil Israel blive en apartheidstat.

I ly af coronakrisen er den israelske premierminister Netanyahu i gang med det hidtil største angreb på fredsprocessen, man nærmest kan komme i tanke om.

Sagen har kun fået ganske lidt medieopmærksomhed, hvilke jeg tilskriver, at der stort set ikke kommunikeres om andet end corona for tiden. Det er både indenlandske og udenlandske medier. Netanyahu og højrefløjen er gået til valg på, at Jordandalen og en større del af Vestbredden fremadrettet tilhører Israel. Altså en egentlig annektering af områderne. I virkeligheden gør det næppe den store forskel i forhold til hvordan det er i dag. For Israel råder i forvejen over store dele af Vestbredden, da omkring en halv mio. israelere bor i ulovlige bosættelser på Vestbredden. Bosættelserne ligger på de bedste arealer på Vestbredden. Der, hvor den gode jord er, og hvor der er adgang til vandressourcer.

Godt hjulpet på vej af Trump, der på forhånd har tilkendegivet, at USA vil støtte Netanyahus ulovlige okkupering af Vestbredden, er sagen nu i proces i Israel. USA har valgt entydigt at støtte op om Israel i konflikten med palæstinenserne. Bl.a. flyttede USA sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. En handling, der ses som direkte i modstrid med bestræbelserne i Oslo-processen hen mod en to-statsløsning. En løsning, hvor palæstinenserne en dag ville råde over deres eget land på Vestbredden.

Men Trump er opsat på, at Israel får retten til Vestbredden, og på den baggrund udarbejdede Trumps magtfulde, men inkompetente svigersøn Jared Kushner en såkaldt fredsplan, som blev præsenteret i januar af Trump og Netanyahu. Planen var ikke drøftet med de palæstinensiske ledere, men alene udarbejdet mellem Israel og USA. En noget usædvanlig fremgangsmåde. Planen var den, at palæstinenserne kan beholde en mindre del af Vestbredden, men området vil blive en enklave omgivet af Israel på alle sider. Som kompensation var forslaget, at palæstinenserne ville få tildelt to mindre områder i den steghede Negev-ørken.

Forslaget indebar også, at Jerusalem skulle blive en del af Israel. Noget der selvfølgeligt er helt uacceptabelt for det palæstinensiske selvstyre. Trumps forslag blev ikke overraskende øjeblikkeligt blev hældt ned af brættet af de palæstinensiske ledere. Det ville da også være helt utænkeligt, at nogen kunne gå til egen befolkning med et sådan forslag. Men Netanyahu fortsætter ud af samme spor, nu med amerikanernes tydelige opbakning.

Befolkningen i Israel er også delte i sagen. Netanyahu skal denne gang dele magten med hans konkurrent Benny Ganz og om halvandet år overtager Ganz posten som premierminister. Og de er ikke helt enige om vejen frem. Så Netanyahu har travlt med at få gennemført sine planer.

Oslo-processen har haft trange vilkår i mange år. Men man har dog været enige om sporet. Nemlig to-statsløsningen. Jeg hørte vores udenrigsminister Jeppe Kofod en anden morgen på P1 udtale sig om hvad EU vil gøre, for at lægge pres på Israel. Og han mente, at EU ville tage stærk afstand overfor planerne.

Men han ville ikke sige, hvad konsekvenserne af, at Israel ikke imødekommer EU, vil være. Det synes jeg er bekymrende.

Tiden må simpelthen være kommet til, at Danmark og resten af EU tager alle skridt i brug. Hvis planerne realiseres, vil der være tale om en apartheidstat, der nemt kan måles med det, vi oplevede for mange år siden i Sydafrika. Palæstinenserne vil være omgivet fra alle sider at Israel. De vil ikke have en grænseovergang længere til Jordan. De vil fortsat skulle leve i en stat, hvor man end ikke har stemmeret, og hvor man er undergivet militær straffelov og ikke civilret, som israelerne er. En klar diskrimination.

Tiden er kommet til at sige fra. Israel er ikke en del af det gode selskab, hvis man gennemfører planen. Sanktionerne virkede i Sydafrika. Det vil de også gøre, hvis EU skruer maksimalt op for alle midler. Israel har stadig deres vigtigste partner, USA.

Men EU er ikke ligegyldig for Israel. Men EU må tage sig sammen og vise, at vi rent faktisk har muskler og vil stå sammen. Det er ikke sikkert, at Israel vil efterkomme EU’s krav. Det tror jeg faktisk ikke.

Men vi er nødt til at sige stop på en mere kontant måde end EU har for vane. Jeg håber virkelig, at Danmark vil bakke de lande op, som ønsker at gøre noget. Så jeg venter spændt på Jeppe Kofods udmelding i denne sag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
28.09.21, 09:15
Politikerne har i årtier talt og talt om, hvordan de vil forbedre den kommunale ældrepleje. Det er bare ikke blevet bedre. Og det bliver ikke bedre af fortsat snak og flere af de initiativer, politikerne allerede har forsøgt igen og igen. Læs mere
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere