Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Toplederes løn skal ikke bestemmes af politikere

Toplederes løn slår altid ud på forargelsesskalaen, og straks tror nogle politikere, at de kan lave en mere saglig vurdering af topchefernes værdi end bestyrelserne – det kan de ikke.Hvis der er noget, der altid har kunnet få forargelsen frem, er det lønninger. Høje lønninger. Ikke mindst vores folkevalgtes lønninger har altid været et varmt tema, der kunne bringe forargelsen frem. Dette på trods af at vores folkevalgte faktisk ikke får en særlig høj løn, ansvar og arbejdsindsats taget i betragtning. En kontorchef tjener i udgangspunktet mere end en folketingspolitiker. Og fred med det.

Men nu er det de højestlønnede direktører i vores lille kongerige, som har fået medierne og nogle politikere til at blive meget forarget. Ja, et medlem af SF har endda foreslået, at Folketinget nu skal bestemme, hvad topledere i private virksomheder skal kunne tjene. Det bliver der næppe flertal for, men man overraskes alligevel over, at enkelte politikere tilsyneladende har søgt inspiration hos gamle autoritære regimer som DDR og Sovjetunionen. Det var tider, da man centralt kunne bestemme, hvem der skulle have hvad i løn.

Jeg synes personligt også, at nogle får en meget høj løn. Erhvervspsykolog Lars Lundmann har skrevet et indlæg i Weekendavisen forleden. Her slår han på tromme for, at mange mennesker godt kan bestride de job, som enkelte får en meget høj løn for. At det i virkeligheden drejer sig om de personlige kompetencer, og i mindre grad om erfaring. Han synes, at virksomhederne overbyder hinanden, og tror ikke på, at en meget høj løn alene gør forskellen i forhold til blot at få en høj løn. At bestyrelserne ikke forstår, at det ikke alene er lønnen, der motiverer den dygtige leder til at varetage et job. Lars Lundmann mener heller ikke, at det nødvendigvis er toplederen, der leverer de gode resultater, men at det er summen af en masse menneskers arbejde.

Lars Lundmann har ret i, at toplederen ikke alene kan levere resultatet. Resultatet er summen af en masse arbejde, som ledere, mellemledere og medarbejdere tilsammen præsterer. Men det er nu engang sådan, at det er den øverste chef, der sætter retningen sammen med bestyrelsen. Det er toplederen, der er ansvarlig for at få hele organisationen til at spille sammen samt at arbejde i samme retning. Det er ingen nem opgave. Det er en udfordrende opgave, som kræver enormt fokus. Pengene tjenes tit på marginalerne, så effektivitet og produktivitet er vigtige faktorer i dagligdagen. Det er den opgave, som alle topledere står med. De skal være innovative, og samtidig skal de have fokus på forretningen.

Ser man på f.eks. Novo Nordisk eller en af de øvrige store danske virksomheder, kan topchefen være mange gange mere værd end det, der gives i løn. Bestyrelsen synes ikke, at det er spild af penge at aflønne direktøren med en gage på over 50 mio. om året. Hvorfor mon? Fordi han tilfører virksomheden en værdi, der er mange gange større.

Store danske virksomheder konkurrerer om de dygtigste ledere i hele Europa og Verden for den sags skyld. I Danmark ligger vi faktisk ikke så højt lønskalaen som i andre lande. Men vi kæmper om de samme topledere. Når man ser listen over de 10 højestlønnede topledere ser man også, at der på denne liste er temmelig mange, som ikke er danskere. De store virksomheder er simpelthen nødsaget til at rekruttere bredt og på det globale marked.

Ja vist, lønningerne er høje. Men jeg tør godt overlade dette spørgsmål til bestyrelserne i de store virksomheder at afgøre, om de er for høje. I sidste ende er det jo bestyrelserne, der fastsætter direktionens lønninger. Det må jeg ærlig talt sige, at jeg føler mig en del mere tryg ved, end at Jacob Mark fra SF skal være overdommer i forhold til, hvad lønnen skal være for topchefen i Danske Bank eller Novo Nordisk.

Politikerne burde snarere være optagede af ledelse i det offentlige, som er udfordrende. Det er det, ikke mindst fordi dygtige ledere kan få andre stillinger udenfor det offentlige til lønninger, der er væsentligt højere end hos det offentlige. Jeg ved godt, at man ikke bare kan slå gækken løs og forhøje i det uendelige. Men hvis vi ønsker en smidig og effektiv offentlig sektor, bør vi også her have de bedste ledere. Og lønnen er faktisk en faktor. Men det er en anden historie.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere