Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Øget overvågning er ikke løsningen

Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor.

Vores nye statsminister har brugt en del af sin taletid til at italesætte den manglende tillid i samfundet. I dag er regeringen så kommet med en ”tryghedspakke”. Regeringen mener, at der er et stort behov for at skærpe overvågningen i samfundet ved at tillade øget brug af overvågning. Set fra min stol, som almindelig samfundsborger, har jeg svært ved at se, at der skulle være sket markante ændringer eller ændringer overhovedet, i forhold til at vi som danskere generelt har tårnhøj tillid til hinanden og til vores samfund. Det, der er foregået i Skat, har måske nok fået mange op af stolen, inklusive mig selv, men grundlæggende har jeg alligevel både tillid til mine medborgere og til samfundets institutioner. Og tillid til, at når der opstår problemer, som der er i f.eks. Skat, ja så er der også nogen, der sætter sig for at løse det. Og det synes jeg faktisk, at vores nye skatteminister Morten Bødskov har grebet så udmærket an indtil nu.

Når regeringen nu ønsker at øge overvågningen generelt i samfundet, sker det med henvisning til de bomber, der i sommer blev bragt til afsprængning uden for Skat og udenfor en politistation på Nørrebro. Ikke at jeg vil forklejne forbrydelsen, som jo er alvorlig og kunne have bragt mennesker i fare. Men det er en uvane at fare ud med ny lovgivning på baggrund af enkeltsager, der får meget opmærksomhed i medierne. Vist skal problemer løses, men der er ingen grund til at tale manglende tillid og problemer op, når det måske ikke står helt så slemt til.

De seneste 10 år har kriminaliteten været for stærkt nedadgående i samfundet. Borgerne har altid været bekymrede for kriminalitet. Det siger sig selv. På Justitsministeriets hjemmeside angives da også på forsiden, at 47 pct. af borgerne er utrygge. Jeg ved ikke, hvad procenten var for 10 år siden, men jeg ved, at vi generelt er blevet bedre samfundsborgere, for kriminaliteten er faldet markant. Der er stadig meget alvorlig kriminalitet i vores samfund bl.a. bandekriminalitet. I Søren Papes tid som justitsminister er der grebet hårdt ind over for banderne, og man er gået direkte efter målet, nemlig banderne. Det, der sker nu, ligner mere spredehagl.

Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, det offentlige iværksætter for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Hvis tingene var ude af kontrol i Danmark, som de er i f.eks. Malmø, kunne der måske argumenteres for, at vi alle som samfundsborgere måtte acceptere mere overvågning. Men det er ikke tilfældet. Volden har været stødt faldende de seneste 10 år. Det viser både statistikkerne fra Det Kriminalpræventive Råd og opgørelsen af besøgene på skadestuen af ofrene for vold. Der er rigtig meget, der går bedre. Justitsministeren vil ikke have svenske tilstande med alt det med bomberne. Det er alle vel enige i. Men vil en skærpet overvågning af almindelige borgere forhindre det? Det er nok snarere initiativerne ved grænsekontrollen.

Man må også spørge sig selv, om de tusindvis af kameraer, der er stillet op i London, forhindrer kriminalitet og terrorvirksomhed. Svaret er nej. Der er stadig kriminalitet. Det kan godt være, at det er nemmere at opklare forbrydelserne, men nogle forbrydere og terrorister holder sig jo ikke tilbage, bare fordi der er et kamera. Kan vi være ligeglade, hvis vi ikke har noget at skjule, som nogle mener? Svaret er nej. Vi kan ikke være ligeglade med, om vi lever i et frit samfund eller et samfund, der er på vej mod at blive ufrit. Jeg er godt klar over, at vi endnu ikke har et overvågningssystem a la det kinesiske med 500 mio. kameraer i Kina, og hvor alle kinesere såvel som turister har en ansigtsprofil, der gør, at myndigheder altid ved, hvor folk er. Det har ganske vist hjulpet på kriminaliteten i Kina, men prisen må siges at være høj. Jeg har dog heldigvis tillid til, at vi ikke kommer ud af det spor i Danmark. For jeg stoler nemlig også på politikerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.12.19, 10:55
Martin Ågerup skriver i sin seneste blog, at topskatten i Danmark er hæmmende for væksten og derfor uretfærdig. Hvorvidt den hæmmer væksten, vil jeg ikke udtale mig om her. Til gengæld vil jeg gerne give dig et argument for dens uretfærdighed, som jeg tror, du vil kunne lide: Den nuværende topskat hæmmer friheden for familierne. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.12.19, 10:23
Tak til politiet. Nej tak til de politikere, partier, organisationer og medier, der har gjort terrorkomplekset muligt. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.12.19, 08:37
Det er den eneste mulighed for at gøre selvstændighedsønskerne til en succes. Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne til, at traditionen er gået i sort. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere