Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Øget overvågning er ikke løsningen

Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor.

Vores nye statsminister har brugt en del af sin taletid til at italesætte den manglende tillid i samfundet. I dag er regeringen så kommet med en ”tryghedspakke”. Regeringen mener, at der er et stort behov for at skærpe overvågningen i samfundet ved at tillade øget brug af overvågning. Set fra min stol, som almindelig samfundsborger, har jeg svært ved at se, at der skulle være sket markante ændringer eller ændringer overhovedet, i forhold til at vi som danskere generelt har tårnhøj tillid til hinanden og til vores samfund. Det, der er foregået i Skat, har måske nok fået mange op af stolen, inklusive mig selv, men grundlæggende har jeg alligevel både tillid til mine medborgere og til samfundets institutioner. Og tillid til, at når der opstår problemer, som der er i f.eks. Skat, ja så er der også nogen, der sætter sig for at løse det. Og det synes jeg faktisk, at vores nye skatteminister Morten Bødskov har grebet så udmærket an indtil nu.

Når regeringen nu ønsker at øge overvågningen generelt i samfundet, sker det med henvisning til de bomber, der i sommer blev bragt til afsprængning uden for Skat og udenfor en politistation på Nørrebro. Ikke at jeg vil forklejne forbrydelsen, som jo er alvorlig og kunne have bragt mennesker i fare. Men det er en uvane at fare ud med ny lovgivning på baggrund af enkeltsager, der får meget opmærksomhed i medierne. Vist skal problemer løses, men der er ingen grund til at tale manglende tillid og problemer op, når det måske ikke står helt så slemt til.

De seneste 10 år har kriminaliteten været for stærkt nedadgående i samfundet. Borgerne har altid været bekymrede for kriminalitet. Det siger sig selv. På Justitsministeriets hjemmeside angives da også på forsiden, at 47 pct. af borgerne er utrygge. Jeg ved ikke, hvad procenten var for 10 år siden, men jeg ved, at vi generelt er blevet bedre samfundsborgere, for kriminaliteten er faldet markant. Der er stadig meget alvorlig kriminalitet i vores samfund bl.a. bandekriminalitet. I Søren Papes tid som justitsminister er der grebet hårdt ind over for banderne, og man er gået direkte efter målet, nemlig banderne. Det, der sker nu, ligner mere spredehagl.

Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, det offentlige iværksætter for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Hvis tingene var ude af kontrol i Danmark, som de er i f.eks. Malmø, kunne der måske argumenteres for, at vi alle som samfundsborgere måtte acceptere mere overvågning. Men det er ikke tilfældet. Volden har været stødt faldende de seneste 10 år. Det viser både statistikkerne fra Det Kriminalpræventive Råd og opgørelsen af besøgene på skadestuen af ofrene for vold. Der er rigtig meget, der går bedre. Justitsministeren vil ikke have svenske tilstande med alt det med bomberne. Det er alle vel enige i. Men vil en skærpet overvågning af almindelige borgere forhindre det? Det er nok snarere initiativerne ved grænsekontrollen.

Man må også spørge sig selv, om de tusindvis af kameraer, der er stillet op i London, forhindrer kriminalitet og terrorvirksomhed. Svaret er nej. Der er stadig kriminalitet. Det kan godt være, at det er nemmere at opklare forbrydelserne, men nogle forbrydere og terrorister holder sig jo ikke tilbage, bare fordi der er et kamera. Kan vi være ligeglade, hvis vi ikke har noget at skjule, som nogle mener? Svaret er nej. Vi kan ikke være ligeglade med, om vi lever i et frit samfund eller et samfund, der er på vej mod at blive ufrit. Jeg er godt klar over, at vi endnu ikke har et overvågningssystem a la det kinesiske med 500 mio. kameraer i Kina, og hvor alle kinesere såvel som turister har en ansigtsprofil, der gør, at myndigheder altid ved, hvor folk er. Det har ganske vist hjulpet på kriminaliteten i Kina, men prisen må siges at være høj. Jeg har dog heldigvis tillid til, at vi ikke kommer ud af det spor i Danmark. For jeg stoler nemlig også på politikerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.10.19, 06:02
Først kæmpede venstrefløjen for økonomisk socialisme, derpå for multikulti. Nu gælder det klimakampen, den nye religionserstatning. Læs mere
Af Harun Demirtas
12.10.19, 16:22
Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
11.10.19, 12:14
Privatskoler er for alle – ikke kun de rige Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
11.10.19, 11:05
Statsministeren tør slet ikke være realist. I stedet sætter hun sin lid til, at forskerne ad åre kommer med idéer til løsninger. Ansvaret væltes over på forskerne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.10.19, 17:09
Og rådgiver for Enhedslisten forsvarer politisk motiveret hærværk, hvis det tjener et højere formål, defineret af venstreekstremister. Læs mere
Af Signe Munk
10.10.19, 14:30
Regningen for klimaets fremtid skal fordeles ligeligt. Læs mere
Af Søren Gade
10.10.19, 13:52
Tyrkiets militære offensiv mod Syrien udstiller ikke kun, at landet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet Læs mere
Af Gitte Seeberg
10.10.19, 13:15
Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.10.19, 11:54
Mere overvågning løser ikke problemernes årsag, som er den importerede volds- og kriminalitetskultur. Læs mere