Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når magtkampen raser

Hvad der er rigtigt og forkert i aviserne, skal nok tages med et vist forbehold. Når magtkampene virkelig raser, er alle involverede ambassadører eller soldater, om man vil, for de forskellige interesser og fløje, der er i et parti.

De fleste af os følger nok med spænding slaget i Venstre. Efter en veloverstået valgkamp, hvor Venstre tabte regeringsmagten, men dog fik yderligere ni nye mandater, er der alligevel opstået uro om ledelses forholdene. Personligt mener jeg, at Løkkes udmelding var klog. Jeg tror, Venstre havde tabt mandater, hvis man var gået til valg på et samarbejde, som var åbenlyst uholdbart, med DF, LA og K. Det virker ikke, som om kommunikationen i toppen af Venstre ligefrem er til at skrive hjem om. Løkkes SV-melding var ikke clearet på forhånd, og det var Kristian Jensens kommentarer efter sommerferien om samme emne næppe heller. Hvad der er rigtigt og forkert i aviserne, skal nok tages med et vist forbehold. Når magtkampene virkelig raser, er alle involverede ambassadører eller soldater, om man vil, for de forskellige interesser og fløje, der er i et parti.

Jeg har selv været en del af en fløjkamp hos De Konservative, som varede et par år. Den startede som bekendt i februar 1997 med, at Hans Engell kørte ind i en betonklods på Helsingørmotorvejen. Hans Engell sad på daværende tidspunkt tungt på partiet, og ikke alle brød sig om hans ledelsesstil. Derfor var ”ulykken/fejlen”, om man vil, en kærkommen lejlighed til payback for nogle i partiet. Det var selvsagt oplagt, at Hans Engell ikke kunne fortsætte som statsministerkandidat efter at have kørt spritkørsel, men alligevel endte situationen helt ude af kontrol. Pludselig var hele gruppens medlemmer medlem af enten Per Stig-fløjen eller Hans Engell-fløjen. På det tidspunkt havde jeg været medlem af Folketinget i to og et halvt år. Jeg havde dengang ikke set det ulmende undertrykte oprør, der lurede under den pæne overflade, og som blev bragt i fuldt flor omgående.

Alt blev lækket til medierne. Per Stig kom selv hurtigt i problemer for at have ”glemt” at oplyse om en gammel spritdom. Der blev ikke sparet på negative informationer om den anden fløj. Den konservative julefrokost var højdepunktet for svinestreger, da begivenhederne blev lækket til medierne. Lad mig sige, at det var ikke for svage sjæle. Men alligevel fortsatte kampene.

Fløjkrigen varede et par år, indtil Bendt Bendtsen kom til roret og fik samlet de stridende parter. Men vi skulle lige igennem en vanvittig periode med først Per Stig Møller og efterfølgende Pia Christmas-Møller. Ingen af dem formåede at samle partiet. Alt var gennemsyret af mistillid, og det var umuligt at lave politik, eftersom det ganske enkelt ikke er muligt at sætte politik på dagsordenen, når det hele handler om personlige konflikter. Om man vil eller ej, bliver man en del af det. Sådan var det med os. Sådan er det i Venstre. Selv om man måske vil forsøge at spille på begge eller alle heste, er man tvunget til at vælge. Det er ikke så sjovt. De, der valgte Kristian Jensen i 2014, fik en lang næse. Så mange vil nok forsøge at balancere støtten den kommende tid.

Hos De Konservative var det meget giftigt. Man synes selv, man opfører sig ordentligt, mens man er i det. Men den allermindste ting, man kommer til at sige, bliver fuldstændigt blæst op af journalister. Pludselig er selv den mindste sag forsidestof. Det er umuligt at få et politisk budskab frem i medierne, men er der noget, der understøtter en uenighed i partigruppen, ryger det lige igennem mediemuren helt uden kritik. Der brygges på alverdens historier, der skal understøtte tesen om, at alt er ved at bryde sammen. Jeg synes selv, at det er tankevækkende, at jeg bliver inviteret i tv og til at give interview om, hvordan det var at være i fløjkamp her mere end 20 år efter. Noget, jeg pænt har takket nej til.

Det er svært at vurdere og endnu sværere at give råd. Når jeg sidder ved min computer her efter 20 år og reflekterer over min egen rolle i den konservative magtkamp, er jeg dog ikke i tvivl. Jeg lod mig trække med strømmen. Det tror jeg også, at de andre føler i dag. Jeg kunne have gjort mit til at bidrage til at stoppe kampen. Om det ville have gjort en forskel, ved jeg ikke. Men jeg kunne i det mindste have forsøget. Jeg håber for Venstre, at man snart lander på benene, hvad løsningen end måtte være. For man slides simpelthen op, når man er en del af magtkampene.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere