Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grund til optimisme – men ikke jubeloptimisme

Respekt for den nye politiske fokus på de forsømte erhvervsuddannelser, men spørgsmålet er, om den ikke kommer en postgang for sent.

Regeringens 55 forslag til en styrkelse af erhvervsuddannelser er tiltrængt og længe ventet. Endelig tager regeringen fat i at få vendt den negative udvikling på erhvervsuddannelserne, og samlet set vil de mange nye forslag forhåbentligt bidrage til at få vendt udviklingen, så de unge i stigende grad begynder at interessere sig for de håndværksmæssige uddannelser. For det er stærkt tiltrængt.

Stik mod forventningerne er det nemlig gået den forkerte vej med optaget på erhvervsskolerne efter det i 2014 blandt andet blev besluttet at indføre karakterkrav i dansk og matematik.

Stort set alle forventede den gang, at minimumskaraktererne på 02 i de omtalte fag ville øge de unges motivation til at søge ind på erhvervsskolerne og samtidig få dem til at hænge i med uddannelserne, så frafaldet fra skolerne kunne begrænses. Men desværre er det slet ikke gået, som præsten prædikede. Samlet set er optaget på skolerne nemlig i stedet faldet med 19 pct. siden 2014, viste en undersøgelse for nylig.

Det betyder med andre ord, at der er meget langt igen, før regeringen kan sætte flueben ud for sin målsætning om, at 25 pct. af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse i 2020. En målsætning, som de ovenikøbet har hævet til 30 pct. i 2030, hvilket er så langt ude i fremtiden, at de færreste regeringsmedlemmer nogen sinde vil få problemer med at skulle bortforklare sig.

Situationen om erhvervsuddannelserne er meget alvorlig. Som altid ser det værst ud på byggeområdet, men også i andre brancher, bl.a. autobranchen, som jeg færdes i til daglig, meldes der om problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Det skønnes, at virksomhederne kommer til at mangle helt op imod 70.000 faglærte i 2025, hvis ikke de unges studievalg bliver markant ændret i de kommende år.

Nu tager regeringen så en stribe nye initiativer, og jeg forventer især meget af, at 10. klasserne bliver rykket ud på erhvervsskolerne, hvilket vil skærpe interessen for fagene. Dermed får de unge en god smagsprøve på, hvad det vil sige at være håndværker, og det bør kunne nedkæmpe de værste fordomme og i stedet øge interessen for en erhvervsuddannelse.

Respekt for den nye politiske fokus på de forsømte erhvervsuddannelser, men spørgsmålet er, om den ikke kommer en postgang for sent.

For præcis samme dag, som regeringen lancerer sit udspil, kan man nemlig læse, at finansminister Kristian Jensen er ude at advare mod sorte skyer i horisonten.

Han peger på flaskehalse og overophedning på arbejdsmarkedet med risiko for løninflation. Det er traditionen tro de klassiske krisetegn, som gang på gang har kastet økonomien ud i en ond spiral, som er endt i en længere økonomisk recession.

Kristian Jensen sammenligner den nuværende situation med den, som udløste finanskrisen for 10 år siden, og selv om vi endnu ikke er helt derude, så er der altså grund til at råbe vagt i gevær.

Regeringens 55 punkter til at styrke erhvervsuddannelserne er derfor stærkt påkrævede og kan forhåbentligt medvirke til at få de sorte skyer til at forsvinde og give opklaring i horisonten. Men de facto ved vi det ikke før om et til to år, og der kan det måske være for sent.

Det ved vi først til den tid.

Her og nu giver udspillet anledning til forsigtig optimisme – men ikke jubeloptimisme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.02.19, 10:06
Når EU og pro-europæeren Morten Løkkegaard skal indstille det moralske kompas, bliver hånden holdt over vennerne, mens de upopulære regeringer skal straffes Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.02.19, 12:03
Forfatterne kan da ikke selv tro på, at problemerne kan løses. Læs mere
Af Josephine Fock
18.02.19, 08:01
De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge, at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her