Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grund til optimisme – men ikke jubeloptimisme

Respekt for den nye politiske fokus på de forsømte erhvervsuddannelser, men spørgsmålet er, om den ikke kommer en postgang for sent.

Regeringens 55 forslag til en styrkelse af erhvervsuddannelser er tiltrængt og længe ventet. Endelig tager regeringen fat i at få vendt den negative udvikling på erhvervsuddannelserne, og samlet set vil de mange nye forslag forhåbentligt bidrage til at få vendt udviklingen, så de unge i stigende grad begynder at interessere sig for de håndværksmæssige uddannelser. For det er stærkt tiltrængt.

Stik mod forventningerne er det nemlig gået den forkerte vej med optaget på erhvervsskolerne efter det i 2014 blandt andet blev besluttet at indføre karakterkrav i dansk og matematik.

Stort set alle forventede den gang, at minimumskaraktererne på 02 i de omtalte fag ville øge de unges motivation til at søge ind på erhvervsskolerne og samtidig få dem til at hænge i med uddannelserne, så frafaldet fra skolerne kunne begrænses. Men desværre er det slet ikke gået, som præsten prædikede. Samlet set er optaget på skolerne nemlig i stedet faldet med 19 pct. siden 2014, viste en undersøgelse for nylig.

Det betyder med andre ord, at der er meget langt igen, før regeringen kan sætte flueben ud for sin målsætning om, at 25 pct. af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse i 2020. En målsætning, som de ovenikøbet har hævet til 30 pct. i 2030, hvilket er så langt ude i fremtiden, at de færreste regeringsmedlemmer nogen sinde vil få problemer med at skulle bortforklare sig.

Situationen om erhvervsuddannelserne er meget alvorlig. Som altid ser det værst ud på byggeområdet, men også i andre brancher, bl.a. autobranchen, som jeg færdes i til daglig, meldes der om problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Det skønnes, at virksomhederne kommer til at mangle helt op imod 70.000 faglærte i 2025, hvis ikke de unges studievalg bliver markant ændret i de kommende år.

Nu tager regeringen så en stribe nye initiativer, og jeg forventer især meget af, at 10. klasserne bliver rykket ud på erhvervsskolerne, hvilket vil skærpe interessen for fagene. Dermed får de unge en god smagsprøve på, hvad det vil sige at være håndværker, og det bør kunne nedkæmpe de værste fordomme og i stedet øge interessen for en erhvervsuddannelse.

Respekt for den nye politiske fokus på de forsømte erhvervsuddannelser, men spørgsmålet er, om den ikke kommer en postgang for sent.

For præcis samme dag, som regeringen lancerer sit udspil, kan man nemlig læse, at finansminister Kristian Jensen er ude at advare mod sorte skyer i horisonten.

Han peger på flaskehalse og overophedning på arbejdsmarkedet med risiko for løninflation. Det er traditionen tro de klassiske krisetegn, som gang på gang har kastet økonomien ud i en ond spiral, som er endt i en længere økonomisk recession.

Kristian Jensen sammenligner den nuværende situation med den, som udløste finanskrisen for 10 år siden, og selv om vi endnu ikke er helt derude, så er der altså grund til at råbe vagt i gevær.

Regeringens 55 punkter til at styrke erhvervsuddannelserne er derfor stærkt påkrævede og kan forhåbentligt medvirke til at få de sorte skyer til at forsvinde og give opklaring i horisonten. Men de facto ved vi det ikke før om et til to år, og der kan det måske være for sent.

Det ved vi først til den tid.

Her og nu giver udspillet anledning til forsigtig optimisme – men ikke jubeloptimisme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere