Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grund til optimisme – men ikke jubeloptimisme

Respekt for den nye politiske fokus på de forsømte erhvervsuddannelser, men spørgsmålet er, om den ikke kommer en postgang for sent.

Regeringens 55 forslag til en styrkelse af erhvervsuddannelser er tiltrængt og længe ventet. Endelig tager regeringen fat i at få vendt den negative udvikling på erhvervsuddannelserne, og samlet set vil de mange nye forslag forhåbentligt bidrage til at få vendt udviklingen, så de unge i stigende grad begynder at interessere sig for de håndværksmæssige uddannelser. For det er stærkt tiltrængt.

Stik mod forventningerne er det nemlig gået den forkerte vej med optaget på erhvervsskolerne efter det i 2014 blandt andet blev besluttet at indføre karakterkrav i dansk og matematik.

Stort set alle forventede den gang, at minimumskaraktererne på 02 i de omtalte fag ville øge de unges motivation til at søge ind på erhvervsskolerne og samtidig få dem til at hænge i med uddannelserne, så frafaldet fra skolerne kunne begrænses. Men desværre er det slet ikke gået, som præsten prædikede. Samlet set er optaget på skolerne nemlig i stedet faldet med 19 pct. siden 2014, viste en undersøgelse for nylig.

Det betyder med andre ord, at der er meget langt igen, før regeringen kan sætte flueben ud for sin målsætning om, at 25 pct. af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse i 2020. En målsætning, som de ovenikøbet har hævet til 30 pct. i 2030, hvilket er så langt ude i fremtiden, at de færreste regeringsmedlemmer nogen sinde vil få problemer med at skulle bortforklare sig.

Situationen om erhvervsuddannelserne er meget alvorlig. Som altid ser det værst ud på byggeområdet, men også i andre brancher, bl.a. autobranchen, som jeg færdes i til daglig, meldes der om problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Det skønnes, at virksomhederne kommer til at mangle helt op imod 70.000 faglærte i 2025, hvis ikke de unges studievalg bliver markant ændret i de kommende år.

Nu tager regeringen så en stribe nye initiativer, og jeg forventer især meget af, at 10. klasserne bliver rykket ud på erhvervsskolerne, hvilket vil skærpe interessen for fagene. Dermed får de unge en god smagsprøve på, hvad det vil sige at være håndværker, og det bør kunne nedkæmpe de værste fordomme og i stedet øge interessen for en erhvervsuddannelse.

Respekt for den nye politiske fokus på de forsømte erhvervsuddannelser, men spørgsmålet er, om den ikke kommer en postgang for sent.

For præcis samme dag, som regeringen lancerer sit udspil, kan man nemlig læse, at finansminister Kristian Jensen er ude at advare mod sorte skyer i horisonten.

Han peger på flaskehalse og overophedning på arbejdsmarkedet med risiko for løninflation. Det er traditionen tro de klassiske krisetegn, som gang på gang har kastet økonomien ud i en ond spiral, som er endt i en længere økonomisk recession.

Kristian Jensen sammenligner den nuværende situation med den, som udløste finanskrisen for 10 år siden, og selv om vi endnu ikke er helt derude, så er der altså grund til at råbe vagt i gevær.

Regeringens 55 punkter til at styrke erhvervsuddannelserne er derfor stærkt påkrævede og kan forhåbentligt medvirke til at få de sorte skyer til at forsvinde og give opklaring i horisonten. Men de facto ved vi det ikke før om et til to år, og der kan det måske være for sent.

Det ved vi først til den tid.

Her og nu giver udspillet anledning til forsigtig optimisme – men ikke jubeloptimisme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og førstbliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her