Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rød eller blå finanslov er hip som hap

Den manglende forskel er der helt sikkert nogen, som beklager, men personligt har jeg det egentligt meget godt med vores grundlæggende politiske konsensus, som udtrykker, at Danmark altid bliver regeret omkring midten

Regeringen har netop præsenteret sit udspil til en ny finanslov for 2019. Som sædvanligt er den slags præsentationer omgærdet af stor spænding for, hvem skal nu have og hvem skal holde for, når skatteborgernes penge skal fordeles i det kommende år?

Svaret er faktisk meget enkelt. Med mindre end et år til næste folketingsvalg er der ingen politikere, der ønsker at lægge sig ud med befolkningen, og derfor er finanslovsudspillet da også blevet den gaveregn, man kunne forvente. Selvfølgelig er der altid en rituel trommedans efter præsentationen, hvor ”the usual suspects” klandrer udspillet for at være enten politisk uambitiøst eller på kanten til det økonomisk uansvarlige, hvilket blot understreger, at regeringen nok har ramt nogen lunde plet.

Ingen befolkningsgrupper eller mindretal bliver specielt forfordelt, da politikerne belært af erfaringen ved, at utaknemlighedens kor målt i decibel og bogstavsstørrelser er uendelig højere end tonerne fra takkekoret, som er stillet tilfreds med en ny højere bevilling. Denne finanslov adskiller sig derfor ikke fra tidligere.

Jeg bliver altid lang i ansigtet, når jeg rejser i udlandet eller har besøg af udenlandske venner og snakken falder på dansk politik, hvor jeg bliver bedt om at forklare, hvad forskellen egentlig er på en rød- og en blå regering.

Selvfølgelig kan jeg godt fortælle om nogle forskelle mellem enkelte partiers visioner om skattetrykket, om EU, udlændinge og deres grundlæggende værdisæt, men når det kommer til den førte politik, kommer jeg som regel til kort.

Det er ikke fordi, jeg ikke personligt kan se nuancer i blokkenes tilgang til klimapolitikken, den offentlige sektor og andre politik-områder, men at udlægge disse nuancer så udlændinge reelt kan se en forskel på en rød eller blå regering er mig komplet umuligt.

Den manglende forskel er der helt sikkert nogen, som beklager, men personligt har jeg det egentligt meget godt med vores grundlæggende politiske konsensus, som udtrykker, at Danmark altid bliver regeret omkring midten, mens de skingre synspunkter fra både venstre og højre side falder på granit.

Målinger viser, at Danmark er i top blandt verdens fredeligste lande, og at danskerne hører til blandt de lykkeligste. Jeg ved godt, at den slags målinger altid kan anfægtes, men de fortæller alligevel, at det ikke er en helt åndsvag samfundsmodel, vi har valgt.

Når en uoplyst kommentator fra Fox-News sammenligner Danmark med det socialistiske Venezuela, hvorfra folk flygter i hundredetusindevis pga. fattigdom og hyperinflation, ja så rotter vi os sammen fra alle sider af det politiske liv, fordi vi rent faktisk er glade for vores land.

Man kan altid lave nedslag i andre lande, hvor de på enkelte punkter gør det bedre end Danmark. Schweiz har lavere skat, Kina lavere lønninger og gigantiske vækstrater, Australien og Canada en anden udlændingepolitik, USA flere iværksættere, Norge har oliemilliarder og el-biler i lange baner, og jeg kunne blive ved. Derfor skal vores politikere da også hele tiden holde øjne og øren åbne, så de kan blive inspireret at styrke Danmark.

Så når jeg er tilfreds med, at Danmark bliver styret fra midten og tilfreds med finanslove uden de store armbevægelser, som gør at jeg ikke kan forklare regeringernes farveforskel over for udlændinge, skyldes det netop, at vi hverken har brug for revolutioner, reformationer eller store reformer.

Politikerne må gerne justere lidt på samfundets skruer, men jeg har det grundlæggende fint med at gå i seng og vide, at morgendagen bliver lige som i dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.02.19, 06:35
Her søger jeg mørke og stilhed for bedre at kunne håndtere lyset, larmen og løgnen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her