Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rød eller blå finanslov er hip som hap

Den manglende forskel er der helt sikkert nogen, som beklager, men personligt har jeg det egentligt meget godt med vores grundlæggende politiske konsensus, som udtrykker, at Danmark altid bliver regeret omkring midten

Regeringen har netop præsenteret sit udspil til en ny finanslov for 2019. Som sædvanligt er den slags præsentationer omgærdet af stor spænding for, hvem skal nu have og hvem skal holde for, når skatteborgernes penge skal fordeles i det kommende år?

Svaret er faktisk meget enkelt. Med mindre end et år til næste folketingsvalg er der ingen politikere, der ønsker at lægge sig ud med befolkningen, og derfor er finanslovsudspillet da også blevet den gaveregn, man kunne forvente. Selvfølgelig er der altid en rituel trommedans efter præsentationen, hvor ”the usual suspects” klandrer udspillet for at være enten politisk uambitiøst eller på kanten til det økonomisk uansvarlige, hvilket blot understreger, at regeringen nok har ramt nogen lunde plet.

Ingen befolkningsgrupper eller mindretal bliver specielt forfordelt, da politikerne belært af erfaringen ved, at utaknemlighedens kor målt i decibel og bogstavsstørrelser er uendelig højere end tonerne fra takkekoret, som er stillet tilfreds med en ny højere bevilling. Denne finanslov adskiller sig derfor ikke fra tidligere.

Jeg bliver altid lang i ansigtet, når jeg rejser i udlandet eller har besøg af udenlandske venner og snakken falder på dansk politik, hvor jeg bliver bedt om at forklare, hvad forskellen egentlig er på en rød- og en blå regering.

Selvfølgelig kan jeg godt fortælle om nogle forskelle mellem enkelte partiers visioner om skattetrykket, om EU, udlændinge og deres grundlæggende værdisæt, men når det kommer til den førte politik, kommer jeg som regel til kort.

Det er ikke fordi, jeg ikke personligt kan se nuancer i blokkenes tilgang til klimapolitikken, den offentlige sektor og andre politik-områder, men at udlægge disse nuancer så udlændinge reelt kan se en forskel på en rød eller blå regering er mig komplet umuligt.

Den manglende forskel er der helt sikkert nogen, som beklager, men personligt har jeg det egentligt meget godt med vores grundlæggende politiske konsensus, som udtrykker, at Danmark altid bliver regeret omkring midten, mens de skingre synspunkter fra både venstre og højre side falder på granit.

Målinger viser, at Danmark er i top blandt verdens fredeligste lande, og at danskerne hører til blandt de lykkeligste. Jeg ved godt, at den slags målinger altid kan anfægtes, men de fortæller alligevel, at det ikke er en helt åndsvag samfundsmodel, vi har valgt.

Når en uoplyst kommentator fra Fox-News sammenligner Danmark med det socialistiske Venezuela, hvorfra folk flygter i hundredetusindevis pga. fattigdom og hyperinflation, ja så rotter vi os sammen fra alle sider af det politiske liv, fordi vi rent faktisk er glade for vores land.

Man kan altid lave nedslag i andre lande, hvor de på enkelte punkter gør det bedre end Danmark. Schweiz har lavere skat, Kina lavere lønninger og gigantiske vækstrater, Australien og Canada en anden udlændingepolitik, USA flere iværksættere, Norge har oliemilliarder og el-biler i lange baner, og jeg kunne blive ved. Derfor skal vores politikere da også hele tiden holde øjne og øren åbne, så de kan blive inspireret at styrke Danmark.

Så når jeg er tilfreds med, at Danmark bliver styret fra midten og tilfreds med finanslove uden de store armbevægelser, som gør at jeg ikke kan forklare regeringernes farveforskel over for udlændinge, skyldes det netop, at vi hverken har brug for revolutioner, reformationer eller store reformer.

Politikerne må gerne justere lidt på samfundets skruer, men jeg har det grundlæggende fint med at gå i seng og vide, at morgendagen bliver lige som i dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her