Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rød eller blå finanslov er hip som hap

Den manglende forskel er der helt sikkert nogen, som beklager, men personligt har jeg det egentligt meget godt med vores grundlæggende politiske konsensus, som udtrykker, at Danmark altid bliver regeret omkring midten

Regeringen har netop præsenteret sit udspil til en ny finanslov for 2019. Som sædvanligt er den slags præsentationer omgærdet af stor spænding for, hvem skal nu have og hvem skal holde for, når skatteborgernes penge skal fordeles i det kommende år?

Svaret er faktisk meget enkelt. Med mindre end et år til næste folketingsvalg er der ingen politikere, der ønsker at lægge sig ud med befolkningen, og derfor er finanslovsudspillet da også blevet den gaveregn, man kunne forvente. Selvfølgelig er der altid en rituel trommedans efter præsentationen, hvor ”the usual suspects” klandrer udspillet for at være enten politisk uambitiøst eller på kanten til det økonomisk uansvarlige, hvilket blot understreger, at regeringen nok har ramt nogen lunde plet.

Ingen befolkningsgrupper eller mindretal bliver specielt forfordelt, da politikerne belært af erfaringen ved, at utaknemlighedens kor målt i decibel og bogstavsstørrelser er uendelig højere end tonerne fra takkekoret, som er stillet tilfreds med en ny højere bevilling. Denne finanslov adskiller sig derfor ikke fra tidligere.

Jeg bliver altid lang i ansigtet, når jeg rejser i udlandet eller har besøg af udenlandske venner og snakken falder på dansk politik, hvor jeg bliver bedt om at forklare, hvad forskellen egentlig er på en rød- og en blå regering.

Selvfølgelig kan jeg godt fortælle om nogle forskelle mellem enkelte partiers visioner om skattetrykket, om EU, udlændinge og deres grundlæggende værdisæt, men når det kommer til den førte politik, kommer jeg som regel til kort.

Det er ikke fordi, jeg ikke personligt kan se nuancer i blokkenes tilgang til klimapolitikken, den offentlige sektor og andre politik-områder, men at udlægge disse nuancer så udlændinge reelt kan se en forskel på en rød eller blå regering er mig komplet umuligt.

Den manglende forskel er der helt sikkert nogen, som beklager, men personligt har jeg det egentligt meget godt med vores grundlæggende politiske konsensus, som udtrykker, at Danmark altid bliver regeret omkring midten, mens de skingre synspunkter fra både venstre og højre side falder på granit.

Målinger viser, at Danmark er i top blandt verdens fredeligste lande, og at danskerne hører til blandt de lykkeligste. Jeg ved godt, at den slags målinger altid kan anfægtes, men de fortæller alligevel, at det ikke er en helt åndsvag samfundsmodel, vi har valgt.

Når en uoplyst kommentator fra Fox-News sammenligner Danmark med det socialistiske Venezuela, hvorfra folk flygter i hundredetusindevis pga. fattigdom og hyperinflation, ja så rotter vi os sammen fra alle sider af det politiske liv, fordi vi rent faktisk er glade for vores land.

Man kan altid lave nedslag i andre lande, hvor de på enkelte punkter gør det bedre end Danmark. Schweiz har lavere skat, Kina lavere lønninger og gigantiske vækstrater, Australien og Canada en anden udlændingepolitik, USA flere iværksættere, Norge har oliemilliarder og el-biler i lange baner, og jeg kunne blive ved. Derfor skal vores politikere da også hele tiden holde øjne og øren åbne, så de kan blive inspireret at styrke Danmark.

Så når jeg er tilfreds med, at Danmark bliver styret fra midten og tilfreds med finanslove uden de store armbevægelser, som gør at jeg ikke kan forklare regeringernes farveforskel over for udlændinge, skyldes det netop, at vi hverken har brug for revolutioner, reformationer eller store reformer.

Politikerne må gerne justere lidt på samfundets skruer, men jeg har det grundlæggende fint med at gå i seng og vide, at morgendagen bliver lige som i dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Morten Løkkegaard
21.11.18, 10:07
Frygten hersker rundt omkring i vores Europa. Derfor skal der en grundig massage til, og den skal leveres af trygge proeuropæiske hænder. Venstre er klar på at vise vejen! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her