Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dansk ungdom er dygtigere end nogensinde

Med læseferien og de kommende eksamener følger også snart den sædvanlige kritik af karakterinflation, og at lærerne og censorerne blot drysser om sig med 12-taller.

Jeg er i skrivende stund netop kommet hjem efter en aften på Virum Gymnasium, hvor min datter går i 2.g på musiklinjen. Jeg har været til forårskoncert. Masser af selvsikre unge mennesker optrådte omgivet af enormt engagerede lærere. En dejlig og positiv oplevelse, som fik sat tankerne i gang, alt imens musikken spillede, og de unge sang og underholdte. Om kort tid går titusindvis af unge gymnasieelever, hf’ere, handelsskoleelever og andre på læseferie. Unge 16-19-årige, hvis uddannelser nu ikke længere hedder det, som de gjorde i gamle dage, men nu af uransagelige årsager er omdøbt til underlige x-navne såsom stx, hhx, htx, eux og jeg skal komme efter dig.

Med læseferien og de kommende eksamener følger også snart den sædvanlige kritik af karakterinflation, og at lærerne og censorerne blot drysser om sig med 12-taller, der ikke har rod i elevernes sande kundskaber. For i virkeligheden er de unge meget dummere, end vi andre var for 40 år siden. De udfordres ikke nok på skolerne, de har for højt fravær, og samlet set lærer de slet ikke nok med den konsekvens, at Danmark snart vil sakke bagud af dansen og blive overhalet af kineserne og inderne, som spytter topuddannede ingeniører ud på samlebånd.

For når 12-talseleverne endelig kan hvile benene efter de obligatoriske løbeture efter studentervognen, efter festerne, soppeturen i byens springvand og den uendelige glædesrus, kan de være stensikre på, at de gamle sure mænd og kvinder endnu en gang vil stille spørgsmålstegn ved deres faglige niveau.

Jeg er som sagt selv mor til en pige i 2.g, og selv om jeg udmærket godt er klar over, at det er spinkelt referencegrundlag, der i sig selv ville give mig dumpekarakter, hvis det blev brugt til at generalisere, så vover jeg alligevel pelsen.

Jeg er dybt imponeret over, hvad hun og hendes venner lærer på gymnasiet. Det omgives af enormt engagerede lærere, som stedse må stå på mål for alverdens kritik. Skruer jeg tiden tilbage til min egen tid på hf, kan jeg med et hundrede procents sikkerhed fastslå, at jeg på ingen måde når hende og vennerne til sokkeholderne, hvad angår viden, analytiske evner, refleksion eller for den sags skyld modenhed og sociale kompetencer. Og det er ikke, fordi min datter udgør et særtilfælde, for i alle de sammenhænge, hvor jeg møder unge mennesker, oplever jeg en refleksionsevne og en viden om samfundet og verdenen, som jeg ikke mindes at have oplevet før.

Jeg ved godt, at de unge i dag har en unik adgang til viden og informationer gennem internettet og Google. At den gamle tv-avis kl. 19.30 er skiftet ud med 24-timers nonstop liveudsendelser, og at verden har åbnet sig, så mange unge allerede har været på eksotiske rejser til fjerne destinationer, som aldrig har været de ældre beskåret. Vi har selv været privilegerede, men også prioriteret at tage vores datter med rundt i verden, og globaliseringen er for hende en naturlig ting.

Men det giver alt sammen indtryk og erfaringer, der bundfælder sig i viden og refleksionsevner og i sidste ende også bidrager til at forme hele mennesker, for nu at lyde lidt højstemt.

Man kan godt læse om fattigdom i Afrika og Asien, overbefolkning og krigens ondskab, som vi andre gjorde. Men at se den virkelige verden gengivet i væg-til-væg nyhedsudsendelser, eller have været med sin familie til Kina, Etiopien og Vietnam og efterfølgende deltaget i gruppeprojekter og afleveret skriftlige opgaver i en lind strøm på alle klassetrin, giver alligevel en ballast, som jeg aldrig selv har været i nærheden af. Sprogligt er kvalifikationerne helt i top med perfekt engelsk of

Jeg er derfor optimist på de unges vegne, trods beskyldningerne om curlinggeneration, historieløshed, dovenskab og falske karakterniveau.

Jeg er fuld af respekt for deres kundskaber og har tillid til, at de bliver endnu dygtigere, end vi andre nogensinde har været. Det er uanset, om de unge vil bruge deres X-uddannelser til at læse videre på universiteterne, eller de hellere vil gå håndværkervejen, som er en mangelvare og som også kan føre til stor velstand.

Så luk bare ørene under læseferien og efter eksamen, når det sædvanlige ekkokammer af mavesure gamle mænd igen begynder at trutte i dommedagsbasunerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.09.18, 15:31
Hvorfor lukker politikerne kulturelle tv- og radiokanaler, der er klassisk public service? Det giver ikke mening. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.09.18, 09:52
121 forskellige grupperinger, i 66 forskellige lande. Truslen er global, de fleste ofre er dog muslimer. Denne form for terrorisme har kun været voksende, også i Vesten, og intet peger på, at den har toppet. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.18, 22:50
Men hvordan kan danske politikere navigere rundt i indblanding fra kinesere, amerikanere og russere? Det kan de naturligvis ikke. Og der er projekter i gang i Grønland, som faktisk er langt mere bekymrende. Men af uvisse årsager er det umuligt at få danskere til at forstå Kinas interesser i Grønland. Dette selv om det vil påvirke den danske stat på mange måder. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.09.18, 22:27
Var Venstre-politikeren en ægte frihedselsker, ville han forsvare Danmarks frihed og sin egen frihed til at sige sin mening. Han gør ingen af delene. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her