<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi betaler alle regningen for landbrugets forurening

Jeg er ikke ude på bare at genere landbruget, men landbruget skal gøres grønnere og reguleres mere, så vi sikrer, at der både er plads til landbruget, til naturen og til alle os andre.

Hvorfor kan I ikke bare holde op med at genere landbruget?

Det spørgsmål møder jeg tit. Og jeg tror, det er en udbredt fordom om venstrefløjen, at vi er trekvart ligeglade med landbruget. Det skal bare straffes.

Det er bare ikke rigtigt. Danmark skal selvfølgelig have et levedygtigt landbrug, men landmændene kan altså ikke bare få lov at passe sig selv og gøre, som de har lyst til. Når vi lader landbruget forurene for meget, er det nemlig os alle, der betaler prisen. Og særligt os, som bor i landdistrikterne.

Over halvdelen af vores lille land er dyrket jord. Men er det det, vi ønsker? Jeg er overbevist om, at de fleste danskere ønsker langt mere natur. Det giver livskvalitet.

Drikkevand bliver forurenet med rester fra sprøjtegifte på markerne. Der kommer iltsvind i fjordene på grund af gylle, som bliver skyllet ud i vandløbene. Det er på tide at finde ud af, hvordan vi sikrer, at dygtige landmænd kan producere gode fødevarer, uden at naturens tålegrænser overskrides.

Der er desværre ikke nogen tvivl om, at det er sket. Naturens grænser er for længst overskredet.

I vores åer, vandløb og fjorde kan man år efter år tydeligt se, at algerne æder ilten i vandet med fiskedød og grumset vand til følge. Landbruget er hovedleverandør af de næringsstoffer, som finder vej til Mariager Fjord, Skive Fjord eller Det Sydfynske Øhav og Lillebælt, hvor der er registreret kraftigt iltsvind.

Men hvad gør vi så ved det? Skal vi tilgodese de landmænd, som gerne vil have frihed til at gøde deres marker, som de vil – eller fiskerne, borgerne og naturen, som lider under iltsvindet?

For mig viser det tydeligt, at landmændenes udvaskning af næringsstoffer skal begrænses mere, og det sker desværre ikke frivilligt.

Jeg er ikke ude på at genere den enkelte landmand, men vi har et ansvar for hele samfundet. For de borgere, som bor i landdistrikterne, hvor svinefarme udvides i ét væk. For de fiskere, som oplever åer og fjorde, hvor fiskene forsvinder. For den klimaindsats, som kræver, at landbruget leverer sin del, fordi andre ellers skal gøre endnu mere. Kort og godt er der altid en regning, som skal betales, så spørgsmålet er, hvem den skal lande ved.

Dansk landbrug er store moderne bedrifter på godt og ondt. I dag fylder landbruget store dele af Danmark. Over halvdelen af vores lille land er dyrket jord. Men er det det, vi ønsker?

Jeg er overbevist om, at de fleste danskere ønsker langt mere natur. Det giver livskvalitet og plads til levesteder for vilde dyr og planter. Når vi ser på den artsdød, som sker i Danmark lige nu, er valget for mig klart. Vi må begrænse det dyrkede landbrugsareal i Danmark og samtidig underbygge de dyrkningsmetoder for landmændene, hvor der i højere grad passes på planter, dyr og natur.

Et enøjet mål om, at landmændene bare skal producere mere og mere af det samme, er ikke holdbart for samfundet.

Virksomheder i Danmark bliver reguleret godt og grundigt for at sikre en ordentlig balance mellem borgere, naturen og virksomhedsejernes muligheder for at tjene penge. Det gælder for alle lige fra vognmænd til betonproducenter.

Det skal også gælde for danske landmænd, som nok varetager en vigtig opgave i det danske samfund, men som vi ikke bare kan lade køre videre, som det sker i dag. Jeg er ikke ude på bare at genere landbruget, men landbruget skal gøres grønnere og reguleres mere, så vi sikrer, at der både er plads til landbruget, til naturen og til alle os andre.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
02.03.21, 20:40
Vi skal kunne rumme hinandens holdninger og meninger til coronavirussen. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder. Læs mere
Af Nauja Lynge
02.03.21, 20:14
Mærkeligt er det i hvert fald at Danmark regner på en anden måde end nabolande i EU.   Læs mere
Af Gitte Seeberg
02.03.21, 09:16
Lad vaccinerne blive i Israel og komme palæstinenserne til gavn. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
02.03.21, 06:00
Tre ting vi har lært: Kvinder er dygtige til kriseledelse. Videnskab er afgørende for vores overlevelse. De rige bliver nødt til at hjælpe de fattige, hvis pandemier skal undgås. Læs mere
Af Nauja Lynge
01.03.21, 20:08
Danmark kan ikke bidrage, før der kommer en større forståelse for at problemet opstår i Grønland. Læs mere
Af Naser Khader
01.03.21, 17:54
Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at udviste bandemedlemmer kan bosætte sig i det sydlige Spanien, uden at de spanske myndigheder tilsyneladende kærer sig om det. Vi er til grin. Det minder om C. V. Jørgensens Costa Del Sol. Læs mere
Af Isabella Arendt
01.03.21, 17:26
Jeg havde næsten forventet, at DF ville slække på ligestilling og menneskerettighederne. Jeg er dog forundret over, at hverken Søren Pape eller Jakob Ellemann-Jensen siger fra. Hvor blev de anstændige borgerlige af? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
01.03.21, 12:58
Kender Dansk Folkeparti slet ikke antisemitismens historie? Tier og samtykker de andre partiledere? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
28.02.21, 22:15
De vil skabe revolution, bekæmpe den hvide mand og gøre op med objektiv forkning Læs mere