<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Islam-debatten styres af selvudnævnte eksperter fra Google-universitetet

Alt for mange stoler blindt på de informationer, som de får gennem deres søgninger på Google.

Du sidder der foran computeren med et par vinduer åbne, mens du er i gang med dine studier. Du føler selv, at du knokler løs – med dine studier på universitetet. Problemet er blot, at der er tale om Google-universitetet. Din research tager omkring fem minutter, hvorefter du føler, at du har bestået din eksamen. Nu kan du – i din egen virkelighed - udtale dig om alt inden for islam.

Det tager fem år i Danmark at læse en kandidatuddannelse i Religionsvidenskab på Københavns universitet. Her kan de studerende ikke kan nøjes med at søge på Google – de skal læse videnskabeligt materiale, skrive opgaver og bestå eksamener. 

Men alligevel tager det desværre kun fem minutter at blive selvudnævnt islamekspert i Danmark, hvis man som alt for mange af de danskere, der præger debatten om islam på sociale medier i Danmark blot googler ”islam”. 

Men ingen bliver altså ekspert i noget som helst, hvis man ukritisk frekventerer mere eller mindre lødige internetsider. Ingen bliver ekspert i islam eller andre religioner, hvis de ukritisk læser dårligt oversatte citater eller håndplukkede uddrag af religionernes tekster. Alle vil naturligvis kunne finde passager i de fleste store religioners tekster, der forherliger vold og død. Der er ingen tvivl om, at der i Koranen og de tilhørende tekster er uddrag, som ikke er forenelige med vores samfund i dag eller med demokrati. Samme type citater vil kunne findes i jødedommens og kristendommens tekster. 

Den generelle tendens i vore tid er, at folk udnævner sig selv til, og muligvis også føler sig som, eksperter, fordi de hurtigt kan finde viden om alle områder på internettet. Sandheden findes imidlertid ikke via hurtige søgninger eller gennem hjemmesider, der blot bekræfter ens forudindtagede holdninger. Google sender ikke sandheden din eller min vej. Google er ikke et universitet, men er som et bingospil, hvor der meget sjældent er en brugbar og objektiv gevinst. Google viser dig nemlig i høj grad den sandhed, som allerede bekræfter dine holdninger.

Naturligvis skal vi som samfund og aktive samfundsborgere forholde os kritisk til alle bevægelser som har elementer indbygget, som ikke er gavnlige for vores samfund – eksempelvis de elementer i religion og hos religiøse, der ikke er forenelige med vores demokratiske samfund. Kritik er sundt, men samme kritik skal naturligvis anvendes, når Googlesøgninger laves, og når hjemmesider besøges. 

Alle må naturligvis deltage i den offentlige debat – også selvom de ikke er ’rigtige’ eksperter. Men alt for mange deltager med en selvforståelse af at have en nærmest ophøjet viden om eksempelvis islam – alt for mange ”ved”, at muslimer ikke kan indgå i et demokratisk samfund – det på trods af, at det store flertal af muslimerne i Danmark lever efter de demokratiske spilleregler. 

Alt for mange synes at vide, at alle muslimer er potentielle terrorister – underforstået, at der i enhver muslim må ligge en falsk bevidsthed – en falsk bevidsthed, som kun i øjeblikket holder dem tilbage fra at begå terror. Men naturligvis er ikke alle muslimer potentielle terrorister. Ingen af mine muslimske venner er terrorister – og næppe nogen af dem, du kender, er terrorister. 

Vær gerne kritisk overfor islam, kristendommen og alle andre religioner – faktisk burde vi være kritiske over for alt. Men langt flere burde i højere grad lytte til de eksperter, der er på områderne. Eksperter, der faktisk har dygtiggjort sig gennem uddannelse. Ikke gennem den fem minutter lange eksamination på det såkaldte ”Google-universitet”. Langt flere må tilbage til dyder som den kildekritik, de forhåbentligt lærte i folkeskolen eller i gymnasiet. Den ukritiske tendens, der er, til at tro på underlødige hjemmesiders fortolkning af eksempelvis islam, gør intet godt for et samfund, hvor vi skal leve på tværs af religioner. Og der ikke længere noget alternativ til at leve i Danmark på tværs af de religiøse skel.

Jeg er ikke ekspert i hverken islam, tømmerarbejde eller kapsejlads – det påstår jeg heller ikke. Jeg forsvarer heller ikke islam. Jeg forsvarer vores muslimske landsmænds ret til at være i Danmark og indgå i det danske samfund på lige fod med andre danskere. Jeg forsvarer, at de aldrig skal dømmes kollektivt, blot fordi nogen i deres religions navn begår terror. Det samme vil jeg gøre, når det drejer sig om alle andre grupper. 

Desværre er status lige nu, at jeg sagtens kan sige tillykke til ”Google-universitetet”. For eleverne fra denne ”skole” har desværre vundet kampen om at have den ”rigtige” viden om islam over den fem-årige kandidatuddannelse, som tilbydes på de officielle danske universiteter. Og desværre er det Google og underlødige hjemmesider, som alt for mange besøger, når de skal finde de argumenter, som passer til deres forudindtagede holdninger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
06.05.21, 22:20
Dette forslag, hvis det vedtages og gennemføres, kan gøre den socialdemokratiske regering uovervindelig i de næste adskillige valg. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere
Af Annika Smith
06.05.21, 13:45
Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine? Læs mere
Af Uffe Elbæk
06.05.21, 05:30
Der ruller en politisk tidsånd hen over det land, jeg har boet i hele mit liv, som jeg hverken forstår eller er enig i. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.05.21, 16:11
Landbrugsforhandlingerne er igang. KD bidrager specifikt med at sikre en teknologineutral tilgang. Det har den praktisk fordel, at vi slipper for at skulle lovgive og ændre lovene efterhånden som dansk landbrug finder på nye idéer - og det er trods alt det klogeste for alle. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.05.21, 15:10
Europæerne – og Socialdemokratiet – kan med fordel studere deres egen historie lidt mere. Læs mere
Af Henrik Dahl
05.05.21, 14:40
En litterat mener ikke, at vi kan synge "Den danske sang er en ung blond pige" – fordi forfatteren Kai Hoffmann ifølge ham var racist. Det er en opvisning i, hvor farlig "woke-ismen" er. Læs mere
Af Martin Ågerup
05.05.21, 12:06
Kravet om pladsbillet er meningsløs og håndhæves ikke. Drop det Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.05.21, 08:19
Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere. Læs mere
Af Utku H. Güzel
04.05.21, 19:21
Det er da helt forståeligt, at statsministeren ikke ville bruge mange kræfter på hendes 1. maj-tale, nu hvor det går så godt herhjemme. Læs mere