<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De rigeste stikker af fra resten af samfundet

Det kan ikke fortsætte sådan

En ny analyse fra AE-Rådet viser, at de 10 procent rigeste danskere alene i 2019 kunne se deres indkomst stige tre gange mere end de 40 procent fattigste. I Gentofte steg indtægterne med hele otte procent på bare ét år. I Albertslund steg de kun med 0,7 procent. Det skriger til himlen.

Men det er desværre den naturlige konsekvens af de sidste mange års borgerlige og liberale økonomiske politik. Konsekvente forringelser af det sociale sikkerhedsnet og tårnhøje skatterabatter til de rigeste har sat turbo på uligheden.

Borgerlige regeringer har siden 2002 givet skatterabatter til de rigeste danskere for 65 mia. kroner. Det er penge, vi kunne have brugt på velfærd og på at hjælpe vores svageste medborgere. Det er et politisk valg, og her vælger de borgerlige at stå på de mest velhavendes side. Det er et forkert valg. Derfor skal skatterabatterne rulles tilbage, så vi kan bruge pengene der, hvor de gør mest gavn, nemlig i vores sundhedsvæsen, ældrepleje, daginstitutioner og andre steder i vores velfærd.

Samtidig skal vi have styrket det sociale sikkerhedsnet. Udhulingen af fx dagpengene og førtidspension betyder, at familiernes økonomi bliver dårligere år for år. Men vi skal gøre meget mere end at lappe hullerne i systemet. Vi skal afskaffe 225-timers reglen, den gensidige forsørgerpligt og kontanthjælpsloftet, som holder mennesker i fattigdom.

Det er en hård kamp, vi står over for. Men hvis der ikke bare skal snakkes om at bekæmpe uligheden, men rent faktisk også gøres noget ved den, så er der ingen vej udenom.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere