<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

23 citater af Poul Schlüter

Nogle af de mest citerede politiske personer er konservative profiler som Margaret Thatcher, Ronald Reagan og ikke mindst Winston Churchill. Men herhjemme kan vi også være med. Dagens 85-årige fødselar, tidligere statsminister Poul Schlüter, er en af de få nulevende mennesker, der har evnet at mejsle sit navn fast flere steder i citatordbøgerne - blandt andet fordi han er "i besiddelse af evnen til at formidle enkle og let forståelige budskaber", som Berlingske Tidende skriver i dagens portræt.

Mine 10 favoritcitater fra Poul Schlüter er følgende:
 • "Ideologier er noget bras"
Konservatismen er ikke en ideologi, som f.eks. socialisme og liberalisme, som jeg også tidligere har beskrevet her på bloggen. Rygterne siger, at Poul Schlüters sidste ord i citatet oprindeligt var "lort", men at dette blev redigeret af Berlingskes redaktør.
 • "Problemet er ikke, at vi har Mærsk, men at vi kun har Mærsk"
Selv efter Hr. Møllers død er dette citat gyldigt. Beskatningen af erhvervslivet er på linje med beskatningen af befolkningen begrundet i misundelse. Når en konservativ ser en person med en lækker bil, tænker han "Alle burde have råd til sådan en bil", men når en socialist ser en person i en lækker bil, så tænker han "Ingen burde have råd til sådan en bil". Erhvervspolitikken er og bliver konservativt hjerteblod.
 • "Unionen er stendød"
Dette er måske det mest benyttede europapolitiske schlütercitat, men personligt, så kan jeg også godt lide "Ingen union i min tid", som han sagde til Berlingske Tidende den 24. februar 1986, samt "Vi ønsker ikke en stor forkromet union - en føderation af Europas Forenede Stater" og "Vi skal vide, hvad vi vil, men vi skal også vide, hvad vi ikke vil" som han sagde op til Europaparlamentsvalget i 1994, hvor han slog alle rekorder med en kvart million stemmer.
 • "Vores sociale sikkerhedsnet må gerne være fintmasket, så vi kan opfange de sande sociale nødstilfælde - men vi skal ikke alle havne i nettet"
Som statsminister var Poul Schlüter naturligvis inspireret af sine medkonservative ledere rundt om i verden, og dette kan meget let være inspireret af Jernladyen. Men Poul Schlüter har også selv givet inspiration til andre politikere med sine ord om, at "Det skal være lettere at være dansker" og "Det skal være sjovt at være dansker", så kan man nemt drage paralleller med det mere nutidige "Det må ikke blive dyrere at være dansker".
 • "Jeg ved godt, at mange danskere er ængstelige for at åbne grænser kunne føre til, at Danmark bogstaveligt talt blev oversvømmet af f.eks. en halv eller en hel million mennesker udefra. Det ville skræmme folk, men sådan går det jo ikke"

Når nu indvandrerdebatten buldrer frem og tilbage, så er disse ord fortsat sund tollerant og åben konservativ politik i dag - på trods af, at dette citat er fra 4. August 1985. Vi må ikke blive bange for det fremmede og ukendte. Meget godt er kommet til Danmark udefra - f.eks. kristendom og demokrati. Med åbne grænser og lukkede kasser skal vi tiltrække folk, der vil bidrage til vores samfund. Folk, der ikke kan overholde loven eller forsørge sig selv skal smides hjem igen.
 • "Hvis man opgiver sine tidligere synspunkter, som man er kendt for, og som man har stået for i en generation eller to, så skaber det forvirring hos vælgerne. De tænker, "når de borgerlige politikere ikke vil have deres holdninger længere, så skal jeg vel heller ikke have dem""
Poul Schlüter langede i 2006 ud efter daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens politiske kurs, som har erstattet Venstres skepsis over for den socialdemokratiske velfærdsstat med gentagne kærlighedserklæringer til den. Jeg kunne ikke være mere enig, og mener, at det borgerlige partier misbrugte en gylden chance til at gøre op med socialismen, ligheden og krævementaliteten.
 • "90% af den danske befolkning er konservative,- de ved det bare ikke"
Hvorvidt det er sandt ved jeg ikke, men det er et fedt citat, der har givet masser af kampgejst i den konservative bevægelse. The sky's the limit. Senere er der blevet koblet de nuværende skræmmende meningsmålinger på med, at "90% - så mange er der nok ikke, men 5% så få er der i hvert fald heller ikke".
 • "Det er svært at være statsminister. Det er ikke svært at være det, men det er svært at holde op med at være det"
Jeg er helt sikker på, at Thorning er helt uenig. Men derfor er citatet ganske sjovt alligevel. Han udtalte det i et interview i DR 2-TEMA-programmet "Statsministre" i januar 2009. Han har også tidligere udtalt "Det er ikke nemt at komme ud af politik på en smuk måde", men det må man sige, at han mestrede. Han fik med sit EP-valg en flot exit, og han har formået at holde sig fra at komme med alt for mange dumme udtalelser efterfølgende - stikmodsat Uffe Ellemann og Poul Nyrup, der i tide og utide skal belære os alle om deres nyeste holdningsskifte.
 • "Jeg er blevet 79, men jer er stadigvæk KU'er"
Som tidligere landsformand for Konservativ Ungdom gennem tre år, så var det en stor ære at præsentere Poul Schlüter på talerstolen i 2008, hvor disse ord faldt. Se hele talen herunder. Jeg havde også fornøjelsen af at overrække Poul Schlüter en plakat med nogle af hans citater da han i 2004 gæste KU-lamndsrådet i anledning af organisationens 100 års fødselsdag, her blev han udnævnt som æresmedlem. I KU-kredse er "KU skal ikke være partiets dikkende lammehale", som han sagde i 50'erne, hvor han selv var KU'er. Men hans kærlighed til KU og hans energiniveau er her endnu, og han har også udtalt "Jeg bliver jo 78, og så er det jo rimeligt at man er pensionist".

[youtube WrthauldqkI]
 • "I Danmark har vi den lovgivende, den dømmende og den udøvende magt, og så har vi den fjerde statsmagt (pressen), som vi kan kalde den fordømmende"
Dette er så sandt som det er sagt - og sandheden bliver mere og mere tydelig som årene går. Nuff said.

Ikke alle citater er favoritter Når der er noget man kan lide, så er der også noget man mindre godt kan lide. Og sådan er det også med citater. Poul Schlüter skulle engang have forklare om ü'et i sit efternavn "My name is spelled with two pricks" - ikke helt på niveau med Søvndals "I am a great bewonder of American culture" og "The ice is melting at the poles", eller Jelveds "I am in the beginning of my first period", men stadigvæk sjovt. Og den slags skal der være plads til. Personligt husker jeg frokosten jeg indtog med Poul Schlüter inden den tale, som ses ovenfor. Vi sad i skolekøkkenet og pludselig spurgte han mig om drengene var begyndt at have husholdningskundskab. Nu gik jeg selv i folkeskole, mens Poul Schlüter var statsminister, og det havde vi også dengang ;-)
 • "Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet"
Nu er vi en del, der fortsat mener, at Tamilsagen var et justitsmord på Erik Ninn-Hansen, og derfor fortjener dette citat en beskrivelse med Poul Schlüters egne ord "Og det var ikke en gang en tale, jeg selv havde skrevet. Det havde embedsmænd fra Justitsministeriet og Statsministeriet. De havde arbejdet på den i en uge, og aftenen før jeg skulle i Folketinget, spurgte jeg, om alt var i orden. Og det bekræftede de over for mig".
 • "Der er ikke noget der er vigtigere end kunst og kærlighed"
I disse dage kan man jo tolke citater på alle mulige måder. Når man ikke selv har hørt det, så kan man have misset kontekst eller betoningen. Dette citat kan man sikkert tolk både for og imod kulturstøtte. Men det med kærligheden er nu rigtigt nok. Det er det vigtigste. Poul Schlüters kærlighed Anne M. Vessel Schlüter har også udtalt et gyldent citat i den kulturelle boldgade, som jeg er helt enig i: "På Det kongelige Teater er der for meget politik - på Christiansborg er der for meget teater".
 • "Jeg er ikke så konservativ, at det gør noget"
I mange borgerlige og liberales øjne var Poul Schlüter måske lidt vattet. Han var for venlig overfor de politiske modstandere, og han førte ikke en hård nok politisk linje. Fodnotepolitikken var en fiasko og der manglede politisk mod. Men når man sammenligner med politikere i dag, så var han langt mere visionær og fremsynet, og han gjorde faktisk en forskel for det borgerlige Danmark. Derfor er det lidt synd, at han begyndte sin formands tid i 1973 med dette citat. Han var og er faktisk så konservativ, at det gør noget.

Tillykke til P.S. Han overtog et fallitbo efter Anker Jørgensen. Med kartoffelkur, dyrtidsregulering og fastkurspolitik fik han sat skik på dansk økonomi. "Parfumesælgeren", der rent faktisk var advokat, er for mange konservative et stort forbillede, og derfor skal hans 85-års fødselsdag fejres i dag med en hyldest til ham. "Sikken et liv", som han har navngivet sin første selvbiografi. Der bliver tilsyneladende født gode konservative ledere den 3. april, da Helmuth Kohl også er født denne dag - han er dog en år yngre. Personligt tænker jeg om de fire dage gør en forskel i forhold til, at jeg har fødselsdag på mandag. Schlüter er i hvert fald en mand, som man med god samvittighed kan se op til. Hurra for ham, og må han længe leve!

Hvilke schlütercitater er jeres yndlingscitater?
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
 • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Rune Kristensen har de sidste ti år været aktiv konservativ meningsdanner, blogger, klummeskribent og debattør. Han er uddannet i statskundskab og arbejder som kommunikationsrådgiver. Rune Kristensen var opstillet til Folketinget for Konservative ved valget i 2015. Han var fra 2007 til 2010 landsformand for Konservativ Ungdom. Rune Kristensen har bidraget til flere debatbøger.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere