<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg fastholder min påstand: Danmarks Radio er fortsat røde lejesvende

DR’s tidligere dramachef Ingolf Gabold indrømmede for en måneds tid siden, at flere af DR's mest sete serier havde været politiske projekter for ham. Han indrømmede sågar, at man godt kunne kalde ham en rød lejesvend. Men må vi andre kalde DR for røde?

Radioprogrammet AK 24syv på den statsfinansierede radiokanal Radio 24syv tog forrige torsdag udgangspunkt i et citat fra et tidligere blogindlæg her på siden: "...stillingerne hos Danmarks Radio i mange år har været besat af røde lejesvende."

Deres formål var at modbevise dette citat.

Efterfølgende fremhævede de en liste med borgerlige, der kom fra DR/TV-Avisen – fx Paula Larrain, Morten Løkkegaard, Uffe Ellemann, Connie Hedegaard, Frode Kristoffersen, Karen Jespersen, Bjørn Elmquist etc.

Jeg fik så i dagens program mulighed for at respondere som gæst i programmet.

Udsendelsen kan høres her og den aktuelle del er minutmæssigt placeret fra 20:00 til 38:00.

 

Listen er udtryk for det modsatte

De eksempler, som jeg skulle forholde mig til, var primært personer, der ventede med at vise deres politiske ståsted til efter deres ansættelse hos DR. Min anklage mod DR er, at nogle ansatte gør det modsatte.

Disse personer kan på DR være blevet klogere og dermed mere borgerlige. Personligt kan jeg huske fra da jeg var landsformand for Konservativ Ungdom, at vi faktisk hvervede flest medlemmer på de røde gymnasier. Som en reaktion af at være omgivet af venstreorienterede.

I udsendelsen satte jeg tillige spørgsmål ved flere personer på listen, herunder Karen Jespersen, der først sent blev venstrekvinde (og spørgsmålet er om hun er det i dag) og Bjørn Elmquist, der næppe bliver opfattet som borgerlig af nogen i dag.

Lone Kühlmann, der var gæst i sidste uges program måtte dog også indrømme, at disse personer, der efterfølgende blev ”blå” ikke havde udvist dette i deres journalistik, og at de ansatte på DR dækkede hele spektrummet.

 

I udsendelsen kom det også frem, at der var en rækker DR-personer, der også var blevet officielt røde efterfølgende i fx SF og Socialdemokraterne. Af konkrete eksempler kan nævnes Lasse Budtz og Jimmy Stahr, der blev socialdemokrater og Erik Danielsen, der blev kommunist.

Blå lakajer på aviserne?

I udsendelserne blev begrebet ”blå lakajer” om journalisterne på trykte medier som Berlingske, Børsen og netop dette medie, Jyllands-Posten. Dette har også været fremført af Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen, der mente, at disse er blevet alt for borgerlige og muligvis skulle fratages mediestøtten. Gad vide om AK 24syv laver en udsendelse om dette?

En væsentlig forskel for mig er, at DR er statsejet. Derfor må de være objektive.

Hvad de privatejede aviser gør redaktionelt må være op til dem, men det er min klare opfattelse, at de ”blå” aviser til fulde opvejes af røde aviser som Politiken og Information.

Og hvis man er imod dette, kan politikerne jo netop bare skære i mediestøtten.

Der findes dog medier, der er noget mere farvede end de store dagblade – eksempelvis 180grader og Den Korte Avis på den borgerlige side og Modkraft eller PioPio på den anden side.

Når alt kommer til alt, så vil jeg dog fastholde, at der journalistisk set – ikke kun på DR – er en rød slagside. I hvert fald har undersøgelser vist, at 80 % af journalisterne i Danmark stemmer rødt, hvor det kun er 57 % i Norge. På journalisthøjskolen var det danske tilsvarende tal helt oppe på 90 %.

 

DR har altid været røde

Grunden til at jeg stillede op og i det hele taget debatterede denne liste, er at jeg mener, at der er belæg for at sige, at DR historisk set har været røde.

Nogle har kritiseret personer fra Ungdomsredaktionen og B&U i form af fx Poul Nesgaard og Jesper Klein, mens de fleste nok også kan se, at Peter Larsens klassiske udsendelse om Tamilsagen var meget unuanceret.

DR har faktisk selv produceret en udsendelse, der dokumenterer min overordnede påstand: Jagten på de røde lejesvende med Jacob Rosenkrands fra 2010.

Her kom det frem hvordan DR-medarbejdere kaldte hinanden "kammerater", og hvordan Røde Mors ’Spænd livremmen ind’ (fra ’Rok Ork’) fandt vej til æteren på trods af det kommunistiske indhold.

I denne dokumentar blev det også dokumenteret, hvordan en hel række personer havde været ”røde lejesvende”:

  • Per Schultz måtte redegøre for et kommunistisk værdigrundlag og bagatellisering af den væbnede organisation PFLP. Han var organiseret medlem af Danmarks Kommunistiske Parti. Han indrømmer i udsendelsen, at der blev strammet lidt rigeligt hist og her dengang.
  • Ruth von Sperling , der var redaktør på Orientering, havde kælenavnet 'Den Røde Grevinde' - et navn, hun i dokumentaren kalder et adelsmærke. Hun blev blandt andet kritiseret for sit ensidige journalistiske fokus på lavtlønsgrupper.
  • Jens Nauntofte forhøres om sin positive holdning kommunisternes indtog i Saigon, og blev af mange opfattet som anti-israelsk/pro-palæstinensisk.
  • Kjeld Koplev blev omtalt i forbindelse med hans reportage fra det kommunistiske DDR, hvor en kvinde fortæller om det positive i, at varerne koster det samme alle vegne, hvorfor man ikke behøver at lede efter tilbud.
  • Og hertil var der tilsvarende eksempler med bl.a. Bjørn Erichsen, Egon Clausen og Ole Sippel.

Forkert fokus i udsendelsen

I det hele taget er der grund til at sætte spørgsmålstegn ved AK 24syvs vinkling i de to radioudsendelser, idet jeg medvirkede i et kritisk interview, mens der nærmest var mikrofonholderi Lone Kühlmann. I udsendelsen med hende havde man kun en enkelt ekspert med, medieforsker Stig Hjarvard, der overraskende nok var enig med hende. Der var ellers rig mulighed for at stille spørgsmålstegn ved hendes udsagn – fx da hun siger, at ”de borgerlige synes, at det er halvkriminelt at være venstreorienteret”. Det kunne godt have fortjent et opklarende kritisk spørgsmål fra værten.

 

Den listen, som hun præsenterer er også meget fokuseret på TV-Avisen selvom denne kun udgør et kun et par timers sendeflade om dagen på DR1 i hvert fald. Hvad med P1, der tidligere har været kritiseret af fx DF for at skræddersy deres sendeflade til SFs verdensbillede? Og hvad med DR Drama?

DRs røde dramserier

Ingolf Gabold kom frem med, at serien ”1864”, som kostede 100 millioner kroner, var et angreb på Dansk Folkeparti. Det bekræftede en anden fra DR drama efterfølgende, og blev kritiseret fra begge sider i Folketinget på et samråd i dag.

Af andre eksempler er Krøniken, der var storrosende i forhold til Socialdemokratiet eller Forbrydelsen og Borgen, hvor de borgerlige politikere primært er onde, mens ditto fra centrum-venstre fremstår mere sympatiske. Senest har vi set det i Bedrag, hvor det mellem linjerne fremgår, at det er ok at snyde, hvis man gør det i en god tjeneste som manden på gulvet i form af efterforskeren Mads, men ikke som erhvervsleder i form af Evergreens Alexander.

Denne opfattelse står jeg ikke alene med. Faktisk mener 42 % af danskerne, at DRs dramaserier er venstreorienterede, mens kun 3 % mener, at de er højreorienterede. Af samme grund opstod ”aktive seere og lyttere” i 1970’erne, men vi nyere tid set ”kritiske licensbetalere”.

Der er fortsat mange eksempler

DR kritiseres fortsat for at være røde fra en bred kam. I radioudsendelsen kom der kritik fra Henrik Hoffmann fra Kristeligt Dagblad, og forleden kom der kritik fra CEPOS’ Martin Ågerup, der mente at et nyt tema om ulighed i lønforskelle var unuanceret, da DR ikke tager højde for sammenhængen med levetidsløn og uddannelse eksempelvis.

Efter folketingsvalget præsenterede dr.dk de nyvalgte MF’ere helt forskelligt: Henrik Dahl blev kaldt tidl. SF’er, hvilket i øvrigt var forkert, og Laura Lindal for at gå efter manden og ikke bolden. SF’ere blev modsat præsenteret som unge kometer med flotte personlige stemmetal.

Hos DF blev en præsenteret som ‘dømt dagplejemor’, selvom hun aldrig været i retten, mens det ikke blev noteret, at Enhedslisten fik valgt en tidligere gadekriger og leder af Antifascistisk Aktion. Der var i øvrigt også en sag med en anden fra AFA, der blev ansat som ’social media-manager’ på DR, hvor man efterfølgende oplevde en hel række farvede artikler.

Jeg kunne også nævne, at man gav Thor Møger et debatprogram på DR2 umiddelbart efter, han var blevet fyret som minister – eller, at Asmaa Abdol-Hamid var vært på et DR2-program sammen med Adam Holm. Endelig kunne jeg nævne da Kenneth Plummer mødte op i en Ungdomshustrøje på Roskilde Festivallen, eller dengang da DR udgav en guide i, hvordan man demonstrerer i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset.

Eksemplerne er mange – og vi kommer sikkert til at opleve det igen i forbindelse med fx dækning af det amerikanske valg, hvor demokraterne fremstilles langt bedre end republikanerne.

Derfor tør jeg godt fastholde min kritik.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Kristensen har de sidste ti år været aktiv konservativ meningsdanner, blogger, klummeskribent og debattør. Han er uddannet i statskundskab og arbejder som kommunikationsrådgiver. Rune Kristensen var opstillet til Folketinget for Konservative ved valget i 2015. Han var fra 2007 til 2010 landsformand for Konservativ Ungdom. Rune Kristensen har bidraget til flere debatbøger.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere