<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil du dele økonomi med din ødsle nabo?

Danmark skal under ingen omstændigheder hæfte for andre EU-landes gæld

Forestil dig, at du og din familie lever ansvarligt og spartansk. I arbejder hårdt og betaler af på jeres boliglån og bil. Ligesom I sparer op til nye, uforudsete udgifter, men I holder ikke mange og dyre ferier. I har styr på jeres økonomi.

På den anden side af hækken har de ikke styr på det. Jeres naboer lever over evne og har dyre, afdragsfrie lån og derfor meget gæld, ligesom de har sommerhus og en stor bil. Ligesom de jævnligt rejser på dyre ferier, men de sparer ikke op.

En dag rammer krisen. Og så bliver I tilbudt, at I bare kan oprette nogle fælleslån, så du og naboen kan garantere for hinanden. På den måde kan I udvise solidaritet for hinanden. Lyder det som et tillokkende tilbud? Ikke rigtig. Måske naboen bare burde sælge sommerhuset, spare ferierne væk og sætte tæring efter næring.

Det samme scenarie udspiller sig i øjeblikket på højeste plan i EU. Her har en stribe af de sydeuropæiske lande fået den idé, at der skal kunne optages gæld, som andre EU-lande garanterer for. Kan nogen ikke betale, så ender regningen et andet sted i Europa hos de lande, der kan og vil betale.

Det er dybt uansvarligt, hvis det sker. Sydeuropas problem er ikke, at de ikke kan låne penge. Sydeuropas problem er, at de allerede har lånt alt for mange penge i alt for mange år. De slæber simpelthen rundt på en stor statsgæld – selv i en situation, hvor der generelt har været godt gang i økonomien i flere år før verden kendte til coronakrisen.

Det er misforstået solidaritet, hvis man synes, at de nordlige lande, der har reformeret økonomien adskillige gange for at holde balance mellem indtægter og udgifter, skal kautionere for de sydlige lande, der har forsømt at udvise rettidig omhu med egne penge. Det skal danskerne ikke indbetale til!

Omfordelingen fra Nordeuropa til Sydeuropa har stået på i årtier. Var det ikke på tide at se på, om den egentlig har bragt noget positivt med sig eller blot bidraget til at fastholde de sydeuropæiske lande i samfund, der mangler reformer? Eller på tide at se på selve konstruktionen bag euroen?

Vi løser reelt intet ved blot at kaste endnu flere penge på EU-bålet. Det er blot endnu mere af den samme medicin til en i forvejen fejlmedicineret patient. Og det gør som bekendt ikke patienten mere rask – tværtimod.

Sydeuropas økonomiske problemer skyldes i første omgang ikke coronakrisen, men derimod den førte økonomiske politik, der har resulteret i et alt for stort underskud. I de samme år har skiftende borgerlige regeringer ført en politik i Danmark, der målrettet har reduceret gælden og øget velstanden i samfundet igennem reformer. Godt for Danmark, at viber rustede godt. Skidt for Sydeuropa, at de ikke har gjort det samme.

Radikale Venstre skal have den ros, at det er ærligt i denne diskussion. EU-ordfører Jens Rohde har i denne uge meldt ud, at partiet både støtter EU-obligationer og større EU-budget. Det er desværre føderalisternes eneste svar: Hvis EU ikke virker, så er det, fordi vi ikke har fået nok af det, må man forstå! Sådan forholder verden sig naturligvis ikke. Sydeuropa kommer ikke på fode igen ved at sende endnu flere af danskernes penge sydpå. Og Nordeuropa får det selvsagt heller ikke bedre af en endnu større regning.

Sandheden er, at coronakrisen blot udstiller de kendte fejl og forskelligheder, EU-systemet rummer.

Men for mig er det helt entydigt, at EU ikke skal have én krone mere! Danskernes skattepenge skal ikke smides ud i EU – de skal derimod sørge for, at danskerne kommer godt igennem krisen.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.