<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Handelsaftale er død: Det er ikke USA's skyld

Mange har travlt med at give USA og Trump skylden for mislykket handelsaftale med USA. Men det passer ikke

Der er mange gode grunde til, at en af de oprindelige tanker med EU var kampen for frihandel.

Udover at have løftet massevis af mennesker ud af fattigdom og skabt store velstandsstigninger verden over, så har frihandel også virket som et stabiliserende værktøj i Europa og Verden.

Frihandel har været så stor en succes, at det i min verden er svært at se bort fra frihandel som hovedkatalysator, når Europas og restens af verdens udvikling skal årsagsanalyseres.

Derfor er det også umådeligt trist at se, hvordan frihandelsaftalen mellem EU og USA er gået i vasken.

Når Det Hvide Hus svinger battet og sætter told på stål- og aluminiumsvarer fra EU, så svarer EU igen med told på blandt andet Bourbon-whisky og Harley-Davidson-motorcykler.

Det er billedet på den nuværende onde handelscyklus, som EU og USA er endt i.

Amerikanske foranstaltninger avler europæiske modforanstaltninger, og senest er stridighederne blusset op grundet sagen om statsstøtte til flyfabrikanterne Airbus og Boeing.

Fra EU´s side synes det nemt (og belejligt) at skyde skylden henover Atlanten, når der skal findes en synder for en manglende EU-USA frihandelsaftale. Men hvis man er af den opfattelse, at det udelukkende er en gal mand i Det Hvide Hus, der saboterer en frihandelsaftale henover Atlanten mellem USA og EU, så bliver man voldsomt skuffet den dag, hvor Donald Trump ikke længere sidder bag skrivebordet i Det Ovale Kontor.

Sandheden er nemlig, at længe før Donald Trump overhovedet blev valgt som præsident, blev frihandelsaftalerne mellem USA og EU lagt på køl fra europæisk side. Først af den daværende tyske vicekansler og økonomiminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel, og derefter den daværende franske socialistiske vicehandelsminister Matthias Fekl.

Store EU-lande stak kniven ind i frihandelsforhandlingerne, fordi der var store protektionistiske interesser i særligt Frankrig og Tyskland.

Handelsslagsmålene på globalt plan er mange, men én ting er dog helt sikkert; hvis EU skal have nogen som helst fremtidig eksistensberettigelse, så skal der eksekveres endnu mere på frihandel.

På nuværende tidspunkt er det dog en skandale af rang, at EU ikke for længe siden har indgået en frihandelsaftale med verdens største økonomi, USA. Endda en vigtig allieret, som vi endda i store træk deler kulturfællesskab og værdier med.

I stedet har EU de seneste år valgt at fokusere på store føderalistiske drømme.

Der bliver drømt våde drømme om EU-mindsteløn, EU-hær, fælles udenrigspolitik, fælles EU-selskabsskat og EU-udvidelse med Tyrkiet og muslimske lande fra vestbalkan osv.

Unionstankerne og føderalismen trives i sandhed som karse i vat. Imens er frihandlen med USA visnet.

EU skal rette fokus derhen, hvor EU gør nytte, og glemme de vanvittige unionstanker, der ingen forankring i virkeligheden har. Et langt mindre, og langt mere fokuseret EU med fokus på frihandel fremfor føderalisme, er den eneste reelle og realistiske vej frem.

Lettere og billigere afsætning af produkter over Atlanterhavet, vil gavne både virksomheder, arbejdstagere og forbrugere. Det vil skabe yderligere velstand og fremgang blandt europæiske borgere. Det vil føderalistske drømme fra Bruxelles derimod ikke.

Det har utallige eksempler allerede vist os.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Peter Kofod (f.1990) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han er medlem af bl.a. Libe-udvalget, der tager sig af grænsekontrol og migration. Peter Kofod er tidligere medlem af Folketinget og retsordfører for Dansk Folkeparti, og han vil blogge om EU og danske emner. Han bor til daglig i Haderslev og er uddannet skolelærer.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
12.06.21, 22:30
Når man er i chok, træffer man irrationelle beslutninger – UEFA burde have insisteret på at aflyse kampen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.06.21, 08:53
Mette Frederiksens indskrænkning af valg af gymnasium, bør føre til flere private gymnasier Læs mere
Af Marie Høgh
11.06.21, 15:30
Staten forgriber sig på borgernes initiativ og civilsamfundets frihed, når man vil fordele elever på gymnasier efter forældres indkomst. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.06.21, 10:58
Regeringens mangfoldighedssocialisme skaber ny grobund for private gymnasier. Læs mere
Af Søren Gade
10.06.21, 11:00
Vi skal ikke acceptere, at folk fra andre lande kommer hertil og udnytter vores gæstfrihed. Kriminelle udlændinge, der render rundt med et langt kriminelt cv, har intet at gøre her. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.06.21, 23:48
Hvis Pelle Dragsted fik magt, som han har agt, vil det økonomisk gå Danmark som vi har set det gå alle andre socialistiske eksperimenter i verdenshistorien – og der har efterhånden været ca. 30 af dem Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
09.06.21, 15:22
Skal et nyt dansk IOC-medlem være den mest oplagte med de rigtige holdninger eller en, som forstår magtspillet blandt afdankede sportsstjerner og mellemøstlige sheiker? Læs mere
Af Gitte Seeberg
09.06.21, 07:53
Jeppe Kofod og Joy Mogensen vil ikke afvise at tage til VM i Qatar om halvandet år. Det er uacceptabelt. Regeringen må stå op for menneskerettighederne ved at trække en streg i sandet. Sport og politik kan ikke adskilles. Læs mere
Af Utku H. Güzel
07.06.21, 16:00
Danske politikere og medierne har været medvirkende til at skabe fremmedhadet. Politikerne har i årevis talt nedladende om folk fra Mellemøsten og udstillet dem som Danmarks største problem. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.06.21, 20:00
Vi bilder os ind, at vi kan styre, hvad der sker, når sandheden er, at det er tunge kræfter uden for vores kontrol, der bestemmer, hvad der sker. Læs mere