<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fagbevægelsen bliver kastreret

Nyt forslag om EU-mindsteløn er gift for dansk fagbevægelse og lønmodtagere. Alligevel bakker Socialdemokraterne aktivt op om den nye EU-Kommission.

Forestil dig en timeløn på 60-70 kr. i timen til almindelige lønmodtagere. Det vækker minder om en fjern fortid eller lande mere mod øst. Men det kan sagtens gå hen at blive virkeligheden i Danmark, hvis det står til EU-Kommissionen.

Et af slagnumrene fra den nye EU-Kommission med tyskeren Ursula von der Leyen i spidsen, der onsdag blev godkendt af EU-Parlamentet, er nemlig en EU-fastsat mindsteløn i hele EU. Og selvom den kommende beskæftigelseskommissær, Nicolas Schmit, har forsøgt at berolige danske politikere og fagbosser med, at der vil blive taget hensyn til nationale ordninger, så er forsikringen fra den nye kommissær intet værd.

For som Berlingske kunne fortælle mandag, så er selv de bedste intentioner fra alverdens kommissærer eller europaparlamentarikere reelt værdiløst, når først EU-Domstolen får sine klamme fingre ind over et kommende direktiv.

Professor Jens Kristiansen udlagde det sådan i Berlingske:

”Man kan sagtens forestille sig, at der vil være uoverensstemmelse mellem det, Rådet og Europa-Parlamentet sigter mod, og det som bliver resultatet i EU-Domstolens fortolkning af direktivet.”

Jens Kristiansen står ikke alene med sin vurdering af alvoren for Danmark med en EU-fastsat mindsteløn. Faktisk kan der ikke opdrives én eneste jurist i Europa, der kan finde en løsning, hvor en mindsteløn i hele EU ikke også vil betyde en EU-dikteret mindsteløn i Danmark, der vel at mærke vil ligge langt under det nuværende lønniveau i Danmark.

Det vil altså kort fortalt være et farvel til den danske model, hvor lønspørgsmålet står som en central forhandlingsvare mellem arbejdsmarkedsparter. Læg dertil, at EU allerede har sat fagbevægelsen ud på et sidespor, når det kommer til arbejdstid, ferieloven og barselsregler.

Nu vil flere nok mene, at jeg blot maler fanden på væggen af betydningen af en EU-mindsteløn. Lad os så tage en udlægning fra en, der bestemt ikke kan beskyldes for at være EU-skeptisk. Tværtimod. Formand for Dansk Metal, Claus Jensen, kalder forslaget om mindsteløn en ”kastrering” af fagbevægelsen, og han skitserer konsekvenserne sådan:

”Lad os sige, at de beslutter en mindsteløn på syv euro over hele Europa. Så vil der sidde nogle nede i et eller andet østeuropæisk land, som vil rejse til Danmark, fordi de har vundet retten til at bygge supersygehuset i Køge. Og så kommer de 2.000 mand herop og arbejder for syv euro i timen, og når jeg så kommer rendende med fagforeningsbogen i hånden og siger, at de skal have overenskomst, vil de sige, at de retter sig efter EUs mindsteløn,” siger Claus Jensen:

”Og så vil de formentlig hive mig i retten og sige, at der kom en flok banditter, som kalder sig en fagforening, som nu vil blokere for, at de kan passe et arbejde, som EU har sagt, er OK at udføre for syv euro i timen. Den sag tror jeg, vi taber, og i sidste ende vil mine medlemmer tabe på det.”

Alt dette var mine politiske modstandere advaret om, inden vi onsdag stemte om den nye EU-Kommission. Flere var sågar oppe på den helt store klinge og kalde konsekvenserne ”uspiseligt” og ”det kan vi ikke leve med.” Alligevel valgte flere af dem, herunder Socialdemokraternes tre medlemmer, at stemme for (Jeg stemte selvfølgelig nej) den nye EU-Kommission. Det er mig en gåde, når en af fagbevægelsens mest centrale figurer selv kalder det en ”kastrering” af deres arbejde, at man så stemmer for. EU er et selvfodrende monster, og Ursula von der Leyen er et billede på det. Hvis det er så frygteligt, som de siger, så skulle de have sagt fra, da de havde muligheden. Andet er hyklerisk. Men sådan er det med Socialdemokraternes EU-politik. Uanset hvor mange uspiselige lodder du smider i vægtskålen, vil den socialdemokratiske EU-glæde altid slå til og finde halvkvædet argumenter for, hvorfor EU er løsningen og svaret.

Det er ligeså trist, som det er forudsigeligt. Men hvad kan danske lønmodtagere bruge det til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Peter Kofod (f.1990) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han er medlem af bl.a. Libe-udvalget, der tager sig af grænsekontrol og migration. Peter Kofod er tidligere medlem af Folketinget og retsordfører for Dansk Folkeparti, og han vil blogge om EU og danske emner. Han bor til daglig i Haderslev og er uddannet skolelærer.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
12.06.21, 22:30
Når man er i chok, træffer man irrationelle beslutninger – UEFA burde have insisteret på at aflyse kampen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.06.21, 08:53
Mette Frederiksens indskrænkning af valg af gymnasium, bør føre til flere private gymnasier Læs mere
Af Marie Høgh
11.06.21, 15:30
Staten forgriber sig på borgernes initiativ og civilsamfundets frihed, når man vil fordele elever på gymnasier efter forældres indkomst. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.06.21, 10:58
Regeringens mangfoldighedssocialisme skaber ny grobund for private gymnasier. Læs mere
Af Søren Gade
10.06.21, 11:00
Vi skal ikke acceptere, at folk fra andre lande kommer hertil og udnytter vores gæstfrihed. Kriminelle udlændinge, der render rundt med et langt kriminelt cv, har intet at gøre her. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.06.21, 23:48
Hvis Pelle Dragsted fik magt, som han har agt, vil det økonomisk gå Danmark som vi har set det gå alle andre socialistiske eksperimenter i verdenshistorien – og der har efterhånden været ca. 30 af dem Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
09.06.21, 15:22
Skal et nyt dansk IOC-medlem være den mest oplagte med de rigtige holdninger eller en, som forstår magtspillet blandt afdankede sportsstjerner og mellemøstlige sheiker? Læs mere
Af Gitte Seeberg
09.06.21, 07:53
Jeppe Kofod og Joy Mogensen vil ikke afvise at tage til VM i Qatar om halvandet år. Det er uacceptabelt. Regeringen må stå op for menneskerettighederne ved at trække en streg i sandet. Sport og politik kan ikke adskilles. Læs mere
Af Utku H. Güzel
07.06.21, 16:00
Danske politikere og medierne har været medvirkende til at skabe fremmedhadet. Politikerne har i årevis talt nedladende om folk fra Mellemøsten og udstillet dem som Danmarks største problem. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.06.21, 20:00
Vi bilder os ind, at vi kan styre, hvad der sker, når sandheden er, at det er tunge kræfter uden for vores kontrol, der bestemmer, hvad der sker. Læs mere