<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vigtigt med en ny samlet skilsmissemyndighed

Socialdemokratiet vil oprette en familiedomstol så alle sager om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær afgøres ét sted frem for som i dag, hvor fx forældremyndighed afgøres i retten, mens samvær ligger i Statsforvaltningen. En specialiseret familiedomstol er et fremskridt, men det er vigtigt at huske på, at konflikter ikke i udgangspunktet handler om jura men om kommunikation, følelser og menneskelige relationer.

En familiedomstol, der fremover skal behandle skilsmissesager, står højt på Socialdemokraternes ønskeliste, skriver Dagbladet Politiken (07.12.2015). Partiet foreslår altså en betydelig ændring af den udskældte Forældreansvarslov fra 2007. Konkret vil det betyde, at alle sager om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær fremover skal afgøres ét sted frem for som i dag, hvor f.eks. forældremyndighed afgøres i retten, mens samvær ligger i Statsforvaltningen.

Socialdemokratiet foreslår også, at forældrene fremover skal på obligatoriske kurser i, hvordan de kan samarbejde efter deres brud, ligesom der skal være et tilbud om mægling. Det vender jeg lige tilbage til.

Forslaget om en familiedomstol er ikke nyt. De Konservative forslog noget lignende sidste år, ligesom socialminister Karen Elleman-Jensen (V) også gør sig tanker om en familiedomstol.

Det glæder mig, at der dermed tegner sig en politisk opbakning fra begge sider af Folketinget, for der er ingen tvivl om, at det er en god idé at samle skilsmissemyndigheden i én og samme instans – for familiernes udfordringer hænger uløseligt sammen.

At samle området vil give større overskuelighed og tryghed for familierne – der jo ofte kæmper med krise og store livsomvæltninger, især på det tidspunkt, hvor de skal i kontakt med systemet. Og det vil sikre en mere nuanceret baggrundsviden blandt de dommere, der skal træffe sårbare og smertefulde beslutninger på vegne af børn og deres voksne.

Når det er sagt, er jeg til gengæld ikke spor sikker på, at dommere er de bedste til at løse konflikter, der i langt højere grad handler om menneskelige relationer end om kold jura. 

I en retssag kan man godt afgøre en strid mellem forældre på et juridisk grundlag. Men en afgørelse ved en domstol vil aldrig kunne få forældrene til at samarbejde bedre bagefter, for det vil ikke løse det grundlæggende problem, der typisk skiller forældrene ad: Mangel på tillid og god kommunikation.

Og det er netop samarbejde, tillid og kommunikation, der er det afgørende for børnene efter bruddet. Det ved vi fra forskningen. Og vi ved det på Center for Familieudviklings møde med hundredvis af familier. Derfor er jeg også mere optaget af Socialdemokraternes andet ønske, som jeg nu vender tilbage til: Forslaget om at sende forældrene på obligatoriske forældrekurser og tilbyde mægling. Heller ikke dette forslag er nyt – fra 1. januar vil et politisk bestemt forsøgsprojekt f.eks. gå i gang i to afdelinger af Statsforvaltningen, hvor flere tusinde forældre skal på kursus over de næste fire år. Et projekt, som Center for Familieudvikling har udviklet.

De fleste forældre, der kommer på kursus i forebyggende samarbejde, oplever, at de får nyttig ny viden og anvendelige redskaber til at løse konflikter. På centret oplever vi sågar forældre, der allerede har en verserende retssag, som efter et kursus selv finder en holdbar løsning på deres tvist – uden om en dommer. Det får konfliktniveauet ned og kan bidrage til en vej videre, der er mere holdbar for familien.

Desværre vil nogle skilsmissesager være så uløselige, at en dommer må træffe afgørelser på familiens vegne. Det kan vi ikke undgå – og her vil en specialiseret familiedomstol klart være et fremskridt. Men det er afgørende at huske på, at konflikter ikke i udgangspunktet handler om jura men om kommunikation, følelser og menneskelige relationer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Michael Gylling Nielsen (f. 1959) er direktør for Center for Familieudvikling. Han er uddannet journalist, med mangeårig baggrund i den danske og internationale ngo-verden. Han er vokset op på børnehjem i Vestjylland og er desuden medstifter af miljøorganisationen, Greenpeace i Danmark og i en række andre europæiske lande. Han har i kraft af sit arbejde i bl.a. Læger uden Grænser været udstationeret i bl.a. det tidligere Sovjetunionen, Zimbabwe, Sydsudan, Liberia og Italien. Han bor til dagligt i Odense.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere