<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politikerne må prioritere udviklingen af en reel familiepolitik højere

Mange politikere mener, at skilsmisser ikke er et samfundsproblem, men det er dyrt både menneskeligt og økonomisk for samfundet, når forældre og deres børn lever i mistrivsel. Folketinget må derfor prioritere udviklingen af en reel familiepolitik i Danmark, for den eksisterer ikke.

Store internationale dagsordener præger nyhedsstrømmen på alle medieflader i denne tid. Og efter mange års arbejde i Læger uden Grænser vil jeg understrege, at sådan skal det også være, når verden oplever katastrofer og humanitært armod.

Det har jeg selv arbejdet for i mange år og vil til enhver tid gøre det igen. Men i mit nye job som direktør for Center for Familieudvikling bliver jeg nu dagligt mindet om, at der også findes mennesker herhjemme, der er i krise og kalder på hjælp. De har ikke brug for tæpper, vand eller humanitært ophold. Men de har brug for mennesker, der giver dem en håndsrækning, fordi deres familieliv og nærmeste relationer risikerer at bryde sammen.

Center for Familieudvikling sikrer forebyggende indsatser for børn og voksne, der har brug for hjælp til at holde sammen. I kontorene ved siden af mit møder mine nye kolleger dagligt fædre, mødre og børn, der lever med utryghed, sorg og konflikter. Par, der har fået slidt deres forhold i stykker, forældre, der er gået fra hinanden og har opløst deres familie. Og børn, der efter forældrenes skilsmisse, oplever savn og sorg.

Vi ved fra undersøgelser og erfaring, at en central grund til, at familier ender i opbrud, er pres i hverdagen. Børnefamilier, der ikke kan få livet som forælder og partner til at hænge sammen med arbejdslivet, hvor kravet om produktivitet og fleksibilitet aldrig har været større.

Vi har hørt mange politikere udtale, at forebyggelse for ganske almindelige gennemsnitsfamilier ikke er en samfundsopgave. At skilsmisser er folks egen sag. Vi mennesker har ganske rigtigt et personligt ansvar for at udvikle, pleje og bevare de relationer, vi opbygger til hinanden. Selvfølgelig har vi det. Men børn har ikke selv bedt om at få deres hverdag og familie delt i to. Og for samfundet er det dyrt både menneskeligt og økonomisk, når mennesker lever i mistrivsel.

Det er i vores alles klare interesse at få overtalt Folketinget til at prioritere udviklingen af en reel familiepolitik i Danmark, for den har vi ikke. Vi har bl.a. brug for at tilrettelægge en sammenhængskraft mellem familie- og arbejdsliv, der giver den enkelte forælder mulighed for at skrue op og ned for arbejdsintensiteten svarende til livets faser. Og vi skal tænke forebyggende og sikre permanente indsatser til par og familier, inden de er så pressede, at de ser et brud som eneste udvej.

Set i det store perspektiv med al den voldsomhed, der internationalt udspiller sig, kan det måske være svært at se, at skilsmisser og familietrivsel i et velfærdssamfund som det danske bør vække politisk opmærksomhed. Men for de enkelte familier – og for samfundet - er omkostningerne store. Og selv om det er et personligt ansvar, hvordan vi vælger at indrette vores dagligdag og familieliv, er det et politisk ansvar at skabe rammer, så hver familie kan træffe valg på et fair grundlag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Michael Gylling Nielsen (f. 1959) er direktør for Center for Familieudvikling. Han er uddannet journalist, med mangeårig baggrund i den danske og internationale ngo-verden. Han er vokset op på børnehjem i Vestjylland og er desuden medstifter af miljøorganisationen, Greenpeace i Danmark og i en række andre europæiske lande. Han har i kraft af sit arbejde i bl.a. Læger uden Grænser været udstationeret i bl.a. det tidligere Sovjetunionen, Zimbabwe, Sydsudan, Liberia og Italien. Han bor til dagligt i Odense.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
23.06.21, 11:59
En aggressiv, hetzende, ekskluderende og antividenskabelig bevægelse som LGBT-bevægelsen bør ikke være velkommen i sportens og fodboldens verden. Det er en ekstremistisk organisation, der i så fald ville få dens farver projiceret op på Allianz Arena. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.06.21, 10:50
Det er skudt helt ved siden af, at Uefa ikke vil tillade, at Allianz Arena bliver oplyst med regnbuefarver. Læs mere
Af Steffen Husted Damsgaard
22.06.21, 17:41
Decentrale uddannelser er nøglen til vækst og udvikling i hele landet. For det er en kæmpe barriere, når et områdes stærkeste ressource – de unge – tvinges til at forlade det Læs mere
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere