<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politikerne må prioritere udviklingen af en reel familiepolitik højere

Mange politikere mener, at skilsmisser ikke er et samfundsproblem, men det er dyrt både menneskeligt og økonomisk for samfundet, når forældre og deres børn lever i mistrivsel. Folketinget må derfor prioritere udviklingen af en reel familiepolitik i Danmark, for den eksisterer ikke.

Store internationale dagsordener præger nyhedsstrømmen på alle medieflader i denne tid. Og efter mange års arbejde i Læger uden Grænser vil jeg understrege, at sådan skal det også være, når verden oplever katastrofer og humanitært armod.

Det har jeg selv arbejdet for i mange år og vil til enhver tid gøre det igen. Men i mit nye job som direktør for Center for Familieudvikling bliver jeg nu dagligt mindet om, at der også findes mennesker herhjemme, der er i krise og kalder på hjælp. De har ikke brug for tæpper, vand eller humanitært ophold. Men de har brug for mennesker, der giver dem en håndsrækning, fordi deres familieliv og nærmeste relationer risikerer at bryde sammen.

Center for Familieudvikling sikrer forebyggende indsatser for børn og voksne, der har brug for hjælp til at holde sammen. I kontorene ved siden af mit møder mine nye kolleger dagligt fædre, mødre og børn, der lever med utryghed, sorg og konflikter. Par, der har fået slidt deres forhold i stykker, forældre, der er gået fra hinanden og har opløst deres familie. Og børn, der efter forældrenes skilsmisse, oplever savn og sorg.

Vi ved fra undersøgelser og erfaring, at en central grund til, at familier ender i opbrud, er pres i hverdagen. Børnefamilier, der ikke kan få livet som forælder og partner til at hænge sammen med arbejdslivet, hvor kravet om produktivitet og fleksibilitet aldrig har været større.

Vi har hørt mange politikere udtale, at forebyggelse for ganske almindelige gennemsnitsfamilier ikke er en samfundsopgave. At skilsmisser er folks egen sag. Vi mennesker har ganske rigtigt et personligt ansvar for at udvikle, pleje og bevare de relationer, vi opbygger til hinanden. Selvfølgelig har vi det. Men børn har ikke selv bedt om at få deres hverdag og familie delt i to. Og for samfundet er det dyrt både menneskeligt og økonomisk, når mennesker lever i mistrivsel.

Det er i vores alles klare interesse at få overtalt Folketinget til at prioritere udviklingen af en reel familiepolitik i Danmark, for den har vi ikke. Vi har bl.a. brug for at tilrettelægge en sammenhængskraft mellem familie- og arbejdsliv, der giver den enkelte forælder mulighed for at skrue op og ned for arbejdsintensiteten svarende til livets faser. Og vi skal tænke forebyggende og sikre permanente indsatser til par og familier, inden de er så pressede, at de ser et brud som eneste udvej.

Set i det store perspektiv med al den voldsomhed, der internationalt udspiller sig, kan det måske være svært at se, at skilsmisser og familietrivsel i et velfærdssamfund som det danske bør vække politisk opmærksomhed. Men for de enkelte familier – og for samfundet - er omkostningerne store. Og selv om det er et personligt ansvar, hvordan vi vælger at indrette vores dagligdag og familieliv, er det et politisk ansvar at skabe rammer, så hver familie kan træffe valg på et fair grundlag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Michael Gylling Nielsen (f. 1959) er direktør for Center for Familieudvikling. Han er uddannet journalist, med mangeårig baggrund i den danske og internationale ngo-verden. Han er vokset op på børnehjem i Vestjylland og er desuden medstifter af miljøorganisationen, Greenpeace i Danmark og i en række andre europæiske lande. Han har i kraft af sit arbejde i bl.a. Læger uden Grænser været udstationeret i bl.a. det tidligere Sovjetunionen, Zimbabwe, Sydsudan, Liberia og Italien. Han bor til dagligt i Odense.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere