<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Svar på det, I bliver spurgt om, politikere!

Politikerne holder danskerne for nar, når de nægter at stille op til kritiske interviews.

Man skulle ikke tro, at det kom som en overraskelse for politikerne, at de skal svare på spørgsmål om den førte politik. Det er vel sådan set meget rimeligt, skulle man mene.

Men åbenbart ikke. Uffe Elbæk, formand for Alternativet, blev interviewet af Clement i programmet "Vi ses hos Clement". I det interview afkrævede Clement nogle ret basale svar på, hvad Alternativets politik på flygtningeområdet var. Det helt centrale spørgsmål var: Vil Uffe Elbæk føre en politik på asylområdet som Sverige har gjort?

Det er altså ikke et svært spørgsmål. Ja, det vil Uffe gerne. Eller nej, det vil Uffe ikke. Men det er for meget at svare på for den gode Uffe. Da Clement ovenikøbet begyndte at hive citater frem, som Uffe Elbæk havde udtalt tidligere, om den svenske asylpolitik, bryder Uffes verden sammen. Hvorfor stiller Clement sådan nogle svære spørgsmål?

Det er Uffe bestemt ikke glad for. Og efter interviewet rasede Uffe Elbæk på Facebook. Han skrev til sine følgere, at han var rasende, da han forlod studiet, og han bestemt ikke mente, at sådan en konfronterende interview var god journalistik. Her havde jeg forventet hånende blikke fra alle dem, der ikke var Alternativets loyale væbnere. Men ak. Der er åbenbart en bred konsensus blandt politikere om, at de ikke skal svare på kritiske spørgsmål.

For pludselig meldte flere andre politikere ud, at de ikke ønskede at stille op til kritiske interviews. Mette Bock fra Liberal Alliance og vores justitsminister Søren Pind sagde i kølvandet på Uffe Elbæks interview, at de havde tænkt sig at boykotte Clement og hans debatprogrammer. "I det her format ’Vi ses hos Clement,’ der når man jo dårligt at fuldføre nogen sætninger, før man bliver udsat for et haglgevær. Det egner sig ikke til sådan en gammeldags type som mig," sagde Mette Bock blandt andet til Tv2.

Og her knækker kæden simpelthen. De her politikere er simpelthen ikke deres ansvar voksent! Journalister er sat i verden for at bide magthaverne i haserne. De skal stille de kritiske spørgsmål, og de spørgsmål, der gør ondt. De skal afkræve konkrete svar på den førte politik, og de skal spørge politikerne, hvad de helt konkret mener, i stedet for at lade politikerne snakke i øst og vest.

Det er da en glidebane, hvis vi lader vores politikere boykotte de journalister, der stiller dem kritiske spørgsmål. Hvis politikerne får lov at vælge og vrage mellem journalisterne og konsekvens kan vælge, kun at lade sig interviewe af mikrofonholdere i stedet for dem, der afkræver dem svar, hvem skal så få politikerne til at stå til ansvar? Hvem skal få politikerne til at være konkrete? Hvem skal få politikerne til at forholde sig til den politik, de fører?

Journalisterne stiller ikke kritiske spørgsmål for at drille politikerne. De stiller kritiske spørgsmål, fordi befolkningen har krav på at vide, hvad dem, der sidder med magten, har tænkt sig at gøre ved et problem. Journalistik skal oplyse, informere og klæde borgerne på til at tage stilling til samfundet. Kritiske og konkrete spørgsmål er en vigtig del af den opgave. Befolkningen har krav på svar. Ikke alt den bullshit-talk, som de fleste politikere er flasket op med.

Har man mod nok til at træffe afgørende beslutninger på Danmarks vegne, så skal man da også have mod nok til at stille op til et kritisk interview. Alt andet er at holde danskerne for nar.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil

Mette Viktoria Pabst er debattør, feminist, socialdemokrat og republikaner. Hun blogger om røde reaktionære, blå egoister og sort politikersnak.

Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere