<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blasfemiparagraffen forgår, men de største trusler mod frie ord består

En stor sejr for ytringsfriheden, men den største trussel: Den islamiske voldskultur er der stadig og vokser sig kun større

Hvor er det en dejlig nyhed. Endelig afskaffes den blasfemiparagraf, der burde være forsvundet samtidig med, at grundloven gav os ytringsfrihed. For krænkefrihed er nu engang en del af ytringsfriheden, også friheden til at ”forhåne noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse”.

Konkret betyder afskaffelsen af § 140, at den genoplivning af paragraffen, der var på vej takket været frygten for islam, nu bliver afværget. Det var også på tide. Det er dybt pinagtigt, at den arme John Salvesen, der tillod sig at afbrænde en Koran i sin baghave, skal møde op i retten i Aalborg 7. juni alene på grund af sin fuldstændigt harmløse handling. Nu slipper han vel sandsynligvis for straf.

Så det er en dejlig nyhed. MEN. Lad os ikke i glæden glemme, at det kun er en lille, bitte del af truslen mod ytringsfriheden, der nu skaffes af vejen.

Den paragraf, der virkelig presser ytringsfriheden, § 266 b, består. Og selvom den forsvandt, ville situationen stadig være alvorlig.

For vi er hinsides den tid, hvor ytringsfriheden alene blev truet af de straffelovens krænkelsesparagraffer.

Lad os derfor ikke midt i alle dagens skåltaler glemme, at den egentlige og største trussel mod det frie ord består – og kun vokser sig større: Den islamiske voldskultur, der med det ene terrorangreb efter det andet har skabt bundløs frygt rundt omkring i de europæiske samfund.

For vi ved nu – efter Krudttønden, Bataclan, Manchester og alle de andre terrorangreb – at staten har mistet sit voldsmonopol. Den er ude af stand til at beskytte landets foreninger og avisredaktioner.

Der hersker, også i Danmark, en uformel retshåndhævelse, som udgør den største og mest vitale trussel mod vores frihed.

Tænk bare på de de facto livstidsfanger, vi har siddende rundt omkring i landet. Jeg tænker på folk som Kurt Westergaard og Lars Hedegaard, der ikke kan gå uden for en dør uden at være mandsopdækket af politiet. Jeg tænker på Ahmed Akkari, der levede fedt og godt i Danmark, så længe han var islamist, men nu har været nødt til at flytte til Grønland for at kunne leve i fred for sine tidligere allierede. Jeg tænker på alle de andre – politikere, meningsdannere osv. – der lever under konstant politibeskyttelse. Flere end nogensinde. Så meget ved vi, men hvor mange, det drejer sig om, kan vi ikke få oplyst.

Det uhyggelige er, at vi er ved at ved at vænne os til, at sådan er det.

Siger man noget ufordelagtigt om islam, ja, så er det da klart, at man bliver truet. Selv oplever jeg ofte folk blive dybt forundrede over, at jeg ikke modtager dødstrusler – ofte samme mennesker, der er voldsomt forargede over det, jeg siger om islam, og sikkert stemmer på partier, der vil sørge for, at islam vokser sig endnu større i Danmark i fremtiden.

I deres skinhellige enfoldighed er de med til at undergrave vores frihed, ikke mindst vores ytringsfrihed. For det gælder nu engang: Jo mere islam, jo mindre frihed. Herunder ytringsfrihed.

Jo flere islamister, der tildeles statsborgerskab, jo værre for friheden. Jo mere grænsen står åben, jo dårligere vil vores frihed få det.

Set i det perspektiv er det kun en mikroskopisk lille sejr, vi kan i dag kan glæde os over.

Men lad os endelig glæde os – og så gå i krig med resten af truslerne mod vores ytringsfrihed. Der er nok at tage fat på.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere