<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Matadors mor var ikke en god mor

Alligevel er hun blevet ophøjet til rollemodel for eftertidens kvinder.

Så er endnu en bog om Lise Nørgaard på vej og i den forbindelse er det kommet frem, at hendes børn ikke ligefrem synes, hun har været en varm og nærværende mor.

Rager det os?

Normalt går jeg en bue uden om børneopgør med berømte forældre. Det forekommer mig at være en ufin måde at få opmærksomhed på og så er det i øvrigt umuligt for forældrene at forsvare sig mod anklagerne.

Men i Lise Nørgaards tilfælde er børnenes dom relevant.

Af to grunde.

For det første fordi Lise Nørgaard hører til blandt de mest magtfulde skabere af historien om 1900-tallets Danmark, ikke mindst kvindehistorien. Tænk bare på ”Matador”, der har opnået ikonisk status. I serien fornemmer man tydeligt Nørgaards kulturradikale sym- og antipatier, herunder hendes kritiske syn på borgerfruernes tilværelse og hendes sympati med dem, der valgte erhvervsarbejde frem for hjemmet. Helt som Lise Nørgaard selv gjorde og siden er blevet massivt hyldet for. Her i Politiken i forbindelse med hendes erindringer ”Kun en pige”:

”I bogen fornemmer man, hvor megen oprørstrang og stædig viljestyrke det krævede for Lise Nørgaard at befri sig for borgerskabets konventioner og for kvindeundertrykkelsens påtryk.”

Borgerskabets forfærdelige kvindeundertrykkelse bestod bl.a. i forventningen om, at kvinden tog sig af hjem og ikke mindst af børnene. En forventning Lise Nørgaard til eftertidens stående applaus befriede sig fra.

Hvor var det flot af Lise!

Hun har simpelthen opnået status af rollemodel for eftertidens kvinder. Hende, der valgte rigtigt og modigt, og som altid har været klar med en peptalk om, hvor godt det er at kvinderne er på arbejdsmarkedet og ikke spilder deres tid på småbørnspasning.

På den baggrund er det sandelig relevant at høre om, hvordan hendes egen virkelighed var bag glansbilledet.

Den anden grund er, at Lise Nørgaards børn tydeligvis ikke er ude på at svine deres mor til. Det er faktisk dæmpede og nydelige kommentarer, de kommer med. Men de fortrænger på den anden side heller ikke sandheden, som er, at de følte sig overset af den feterede kvindesagskvinde og Matador-mor, der i sit nye ægteskab var travlt optaget af sin karriere, sine voksne venner og nye ægtemand.

Og allermest sigende: Da hun forlod sin første mand, børnenes far, forlod hun også børnene til fordel for et spændende job i København. Først to et halvt år senere blev hun genforenet med dem. Jo, du læste rigtigt: To et halvt år – i et barns liv et helt årti. Det skyldtes datidens boligmangel, forsvarer Lise Nørgaard sig med. Ja, ja. Men man kunne jo også have prioriteret at vente på en bolig sammen med sine børn frem for at lade jobbet splitte familien.

Og da børnene så endelig blev genforenet med deres mor, var det ansatte barneplejersker, der tog af dem til dagligt, mens Lise Nørgaard var på arbejde.

Som en af døtrene udtaler:

”Jeg ville gøre mig bedre end jeg er, hvis jeg nægtede, at det i perioder er noget, vi søskende har brugt til at være enige om, nemlig at mor ikke var en god mor”.

Pænt formuleret, men ikke desto mindre dræbende.

Men der er også enighed om, at Lise Nørgaard ikke kunne have opnået den succes, hun fik, hvis hun valgt at være mere mor og mindre karriereorienteret. Karriereræset har sin pris, der vel at mærke er større for omgivelserne end Lise Nørgaard selv afslører i sine idylliserende erindringer.

Den historie er relevant for os i dag.

For den familiemodel, alle skrues ned i i dag, er lavet af og til Lise Nørgaard-typerne. Dem, der keder sig ihjel over at skulle bruge dagen på sine børn og hellere vil sidde på en avisredaktion.

Mens den mor, der gerne vil bruge mere tid på at være mor for sine børn bliver straffet økonomisk. For kvinder skal selv tjene deres penge, som den gamle Nørgaard docerer. Javel, ja, men prisen for det er, at de ikke selv kan passe deres egne børn, men må overlade det til (i dag statsfinansierede) børnepassere.

Lad endelig Lise Nørgaard snakke. Men er der grund til at lytte til hendes gode råd til, hvordan man indretter sig som mor og kvinde?

Jeg synes det ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Pia Kjærsgaard
10.04.21, 09:08
Når børn får lov at tage beslutninger, som ud fra deres modenhedsmæssige perspektiv er uoverkommelige, skader man dem mere, end man gavner. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
10.04.21, 08:00
De små poder i klasselokalerne bliver afgørende for, hvad vi vil med vores samfund og demokrati Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
09.04.21, 12:00
Jeg har fået en invitation til vaccination – men jeg ved ikke til hvilken vaccine, og det er med til at gøre mig utryg. Læs mere
Af Annika Smith
08.04.21, 16:30
Det bør mane til selvransagelse, at mange danskere mener, at dele af medierne svigter i coronadækningen. Læs mere
Af Henrik Dahl
08.04.21, 10:00
Regeringens forslag om en udvidelse af racismeparagraffen er en direkte trussel mod ytringsfriheden. Læs mere
Af Uffe Elbæk
08.04.21, 00:00
Der er intet belæg for påstanden om, at forskningskvaliteten og forskningsfriheden i Danmark er under pres eller for den sags skyld i frit fald. Læs mere
Af Utku H. Güzel
07.04.21, 19:13
Det hele handler om fordeling af goderne. I dette økonomiske system bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.04.21, 11:16
Der er systemskifte på vej i Grønland efter et valg, hvor IA formodentlig slås sig sammen med Naleraq om en ny regering. Læs mere
Af Henrik Dahl
07.04.21, 11:00
Det er virkelig et pillearbejde at grave sig ned i den sproglige manipulation og de retoriske strategier, der anvendes for at præsentere den såkaldte normkritik som banal og ukontroversiel orientering til børn og unge om, hvordan verden er indrettet. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.04.21, 09:44
Tendensen til, at medierne opfinde modsætningsforhold mellem Grønland og Danmark har ikke været kønt. Læs mere