<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Aarhus domkirke smider kristendommen på porten – hvorfor siger biskoppen ikke noget?

En imam prædiker, den kristne trosbekendelse kasseres. Farcen foregår i Aarhus Domkirke, men biskoppen kommer ikke med et eneste kritisk pip. Er han ligeglad?

Annonceringen af en muslim på prædikestolen i Aarhus Domkirke ved en gudstjeneste har skabt røre i offentligheden.

Men det absurde forløb i Smilets By rummer meget mere end det efterhånden gammelkendte skrab-ud for islam. 

Vi har nemlig ikke at gøre med en kristen gudstjeneste, der som enlig effekt placerer en imam på prædikestolen. Vi har at gøre med noget om muligt endnu værre: Med en event, hvor stort set alt, hvad der er kristendom, skubbes i baggrunden, men som alligevel lanceres som en gudstjeneste. Med imam.

”Befri gudstjenesten” hedder overskriften på ”eventen”.  Og det, som Aarhus Domkirke befrier gudstjenesten for, er -  kristentro.

Den særlige trosbekendelse, kreeret til eventen, lader ingen tvivl tilbage. Kristus er simpelthen skåret ud. Ikke et ord om Jesus er med i det, der er bekendelsen til en ”kærlighedskraft”, til himmeriget der ”lever i os”, til "helhed" og "kærlighed" og andre fluffy new age-formuleringer. Bekendelsen kunne være skrevet af en buddhist. Men – og det er det i sandhed tragiske – er formuleret af en folkekirkepræst. 

Aarhus Domkirke bekender med andre ord - med alt hvad der tilhører at højere gejstlighed og menighedsråd -  at kristendommen rager dem en høstblomst. At folk ”forsamles i Jesu tro” – for nu at citere Grundtvig – er noget gammelt pladder, som ikke kan bruges mere.

Det er derfor logisk at domkirken i ugevis har været lukket for gudstjenester, fordi kirkerummet skulle anvendes til forberedelserne til den store (ikke-kristne) event.

I domkirken troede man gangske givet, at man kunne være smart med de smarte, og endelig nå accept af den kulturelle klasse, men nu vælder kritikken frem og domprovsten, Poul Henning Bartholin - den egentligt ansvarlige for miseren - er til lejligheden begyndt at tale sort for at undgå ballade. Nu hævder han, stik imod sine oprindelige udsagn, at det slet ikke er gudstjeneste og at Sherin Khankan slet ikke skal prædike. Som han sagde:

”Vi kalder det en gudstjeneste, men det er det ikke."

Det er lige så overbevisende, som hvis han udtalte om en person: ”Jeg kalder ham min ven, men det er han ikke” Eller: ”Jeg kalder ham min søn, men det er han ikke”, eller endnu bedre:”Jeg kalder hende min elskede, men det er hun ikke”.

Ikke så voldsomt rart for de involverede at blive kaldt noget, de ikke er. Og ikke så voldsomt troværdigt at komme med et sådant udsagn. Uærlig plejer man at kalde et menneske, der siger sådan noget. Og ingen fæster da overhovedet lid til den panikslagne domprovsts selvmodsigende udmeldinger. På alle officielle sider udnævnes eventen da også til at være en gudstjeneste. Oven i købet i Luthers ånd.

Den er alt andet. Alene det, at domkirken kræver at folk skal betale penge for at kunne få Guds velsignelse og gå til alters, er så uluthersk, at det skriver til himlen.

Men ét spørgsmål bliver tilbage: Hvor er Aarhus biskop i alt dette? Biskoppen er den tilsynsførende. Det er hans opgave at føre tilsyn med sine præster, herunder med sin domprovst. Uden hans accept ville hele den kristendomsudskammende forestilling ikke kunne løbe af stablen. Alligevel har vi ikke hørt ét ord fra biskop Henrik Wigh-Poulsen i den offentlige debat om eventen.

Han håber nok, at ingen spørger ham.

Men det er i sidste ende hans ansvar. Bl.a. kunne han med paragraf 18 i Lov om kirkers brug i hånden sætte en stopper for den Kristus-foragtende farce.

Her står, at der i kirken skal iagttages almindelig sømmelighed, og "at der må intet foretages, som strider mod rummets særlige karakter.”

Rummets særlige karakter er at være Guds hus. Huset hvor vi forsamles i Jesu navn.

Det er det modsatte, der sker i Aarhus Domkirke fortiden. Hvorfor siger Henrik Wigh-Poulsen, så ingenting?

Er det fordi han er varm tilhænger af eventen? Er han gået på kronisk vinterferie eller er han bare ligeglad med det, han skal føre tilsyn med?

Uanset hvad, skylder biskoppen os et svar.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Mest Læste blogs
Seneste blogs
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere