<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Straffet for at fortælle sandheden om kommunen og Krudttønde-terroristen

Først dækkede Københavns kommune over sit svigt. Da byrådsmedlemmet, Finn Rudaizky, lækkede sandheden til medierne, trak de ham for retten. I går blev han dømt.

På tirsdag er det to år siden Omar El Hussein begik sin terrorgerning i Krudttønden og Synagogen.

Mens vi går og frygter, at noget lignende sker igen, er der fældet en absurd dom, der viser, at danske myndigheder stadig er mere optaget af at beskytte terroristers rettigheder end at lade offentligheden få adgang til væsentlig information om, hvordan en terrorist bliver til.

Lad os begynde med begyndelsen:

En måned efter terrorangrebet kunne BT og Berlingske afsløre Københavns Kommunes mildt sagt slaskede tilgang til Omar-sagen.

Det viste sig nemlig, at Omar havde en kriminel løbebane, og at han havde været kendt af Københavns Kommune i årevis. Allerede fem år før terrorangrebet, i 2010, holdt socialforvaltningen møde med Omars far og her lykkedes det faderen at besnakke kommunens folk til at tro, at Omar var på vej væk fra kriminalitet, at det gik fint i skolen og at tingene i det hele taget var under kontrol.

Det var de ikke og havde kommunen tjekket blot et par af faderens påstande, havde de opdaget, at de var blevet taget ved næsen. Omar gik f.eks. en god del af tiden slet ikke skole. Noget kommunen så let som ingenting kunne have tjekket.

Det gjorde man ikke. Man fravalgte derimod yderligere tiltag, fordi man blindt stolede på familien, fordi man lod tvivlen komme Omar til gode. Og grundlæggende fordi man åbenbart slet ikke var klar over, at kontrol er bedre end tillid, når man har med den slags sager at gøre.

Forløbet er tankevækkende, for ikke at sige rystende, men i grunden ikke overraskende, når man nu ved, at det er det Politiken-læsende segment, der sidder på Københavns Rådhus. De, der har lært at mistillid over for minoriteter er fordomsfuldt og islamofobisk, og at åbenhed og tolerance er vejen frem.

Men hele forløbet er noget, der i den grad er relevant viden for myndigheder og offentlighed. Skal man forhindre fremtidig terror, skal man vide, hvordan en terrorist bliver til. Og hvor meget kommunen skal stramme op.

Ikke desto mindre – og her kommer vi til det egentlige skandaløse - har Københavns Kommune gjort alt, hvad de kan for at dække over denne pinlige sag.

Først fornægtede man den. Man hævdede, at der "ikke var nogen sag" på terroristen. På almindelig dansk: Københavns Kommune fortalte offentligheden usandheder.

Og da BT og Berlingske Tidende afslørede sagens rette sammenhæng, besluttede man sig på Rådhuset for at straffe både journalisterne og deres kilde, Finn Rudaizky (DF) fra Borgerrepræsentationen. Han fortalte med god samvittighed informationerne videre til journalisterne, drevet af et stort engagement i sagen, der også skyldes, at han personligt kendte Dan Uzan, den ene af dem, Omar dræbte.

Socialforvaltningsdirektøren anmeldte Rudaizky til politiet, og statsadvokaten rejste sigtelse imod ham og krævede ham idømt fængselsstraf.

Det er ikke ulovligt at lække oplysninger, der er af åbenbar interesse for offentligheden. Men kommunen mente – og mener - tydeligvis slet ikke, at oplysningerne om kommunens egen uformåen over for Omar har åbenbar interesse for offentligheden.

Den stakkels, stakkels nu afdøde terrorist har ret til privatliv. Ligesom Lars Hedegaards stakkels, stakkels attentatmand også har ret til anonymitet.

Som om Københavns Kommunes sjusk har ret meget med privatliv at gøre! Som om det ikke er offentlighedens interesse at vide, hvordan Omars blev til terrorist!

Torsdag blev Rudaizky så kendt skyldig og idømt en bøde på 10.000 kr.

Lov er lov og lov skal holdes. Men jura er ingen eksakt videnskab og hvad der er i offentlighedens åbenbare interesse er i høj en vurderingssag. 

Jeg synes, vi har grund til at takke Finn Rudaizky for, i en helt ekstraordinær alvorlig situation, at have udvist civil courage og rettidig omhu ved at gå videre med de vigtige informationer, han havde fået som medlem af Borgerrepræsentationen. Også selv om det havde en pris.

De ansatte i Københavns Kommune og de hvinende politisk korrekte borgmestre er gået helt fri.

Det er alene manden, som vi kan takke for, at vi overhovedet kender til historien om Krudttønde-terroristens kontakt med Københavns Kommune, der er blevet straffet. Noget er helt skævt her.

Hans bøde vil jeg gerne være med til at betale, så jeg har netop sendt et beløb. Jeg håber du, kære læser, vil gøre det samme.

Læs mere om indsamlingen her

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.11.21, 07:45
Det bør kun indføres igen som sidste udvej. Læs mere
Af Søren Gade
25.11.21, 15:15
Den danske model er bedre for alle parter end mindsteløn. Derfor vil jeg kæmpe for, at Danmark undtages fra direktivet og kan fortsætte med at have et af de bedste arbejdsmarkeder i verden. Læs mere
Af Henrik Dahl
25.11.21, 14:09
Jeg er ude af stand til at se, hvad der skulle være af argumenter imod at beskytte ytrings- og tankefriheden ekstra godt i disse år. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.11.21, 16:28
Frygt ikke kun statsministeren og hendes departementschef. Frygt dig selv, ligesom du frygter havet, søen, isen, skoven eller det forestående danmarksmesterskab i cykelcross. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.11.21, 12:00
Man kan kritisere vores statsminister for alt muligt, men i minksagen er der intet at komme efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.11.21, 22:11
Ingen gider høre på irettesættelser og bortforklaringer længere fra Mette Frederiksen. Læs mere
Af Uffe Elbæk
23.11.21, 12:54
Lige nu er beslutningerne om uddannelser præget af tilfældigheder, særinteresser, manglende indsigt og indføling og ikke mindst et fravær af ambitioner. Læs mere
Af Henrik Dahl
23.11.21, 00:00
Er det sådan, at RUC er ved at udvikle sig til et sted, hvor man specialiserer sig i at bagatellisere og relativisere og hvidvaske alle de problemer, der specifikt har at gøre med stormellemøstlig kultur, der møder Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
21.11.21, 10:00
Hvordan forhindrer vi fremover uønsket indvandring? Det lyder svært. Det er det også, men ikke umuligt. Læs mere