<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pligt-dronningernes triumf

Dronning Margrethe og dronning Elizabeth er pligtmennesker og vi elsker dem for det.

”Vi begynder hos Jacob, hvor vi spiser og ser dronningens nytårstale og så tager vi videre til fest”. Sådan lød det fra min 18-årige, inden han drog af sted nytårsaftensdag. Og det slog mig med en vis overraskelse, at de 18-årige ungersvende som noget helt fast havde inkorporeret majestætens nytårstale i deres festaften.

At se den var åbenbart ligeså selvfølgeligt som at sætte lygter på cyklen i januar. En fuldstændig rodfæstet institution.

Sådan husker jeg ikke det var, da jeg selv var på samme alder. Dronningens nytårstale var noget man så sammen med sine forældre, men ikke hvis nytårsaften blev fejret i selskab med jævnaldrende festaber. Noget tyder med andre ord på, at dronningen og kongehuset i dag står stærkere end nogensinde.

Det samme gælder i England, hvor dronning Elizabeth er et højt elsket ikon og samlingspunkt.

Det er interessant. For det, Margrethe og Elizabeth har til fælles, er at de tydeligvis er pligtmennesker. Kvinder, der begge har arvet en tung forpligtelse, de ikke selv har valgt eller ønsket, men alligevel har påtaget sig at udføre, dag ud og dag ind, år ud og år ind. Pligtfølelse er en gammeldags, glamourøs, ja usexet ting af den slags, der plejer at blive afskrevet som fortidigt, kedeligt og lettere åndssvagt. For vi skal først og fremmest realisere os selv, udvikle os og have det godt med det, vi gør. Konsulter bare enhver coach og selvhjælpsbog og du vil få dét at vide. Begge dronninger står for den modsatte opfattelse – og vi elsker dem for det.

Dronning Elizabeth formulerede det som et løfte i en radiotale til sine undersåtter i 1947:

”Jeg lover jer at hele mit liv, uanset om det bliver langt eller kort, vil være helliget jeres tjeneste”.

Dette løfte har den nu ældgamle monark holdt og den alvor der ligger bag denne ordholdenhed aftvinger tydeligvis dyb respekt.

Tænk bare på dette års succes-serie: Netflix-serien The Crown, der beskriver Elizabeths første år på tronen. Man kunne sagtens have forestillet sig, at den var en nyfigen Hollywood-agtig udlevering af det stive, snobbede engelske kongehus. Men den er faktisk det modsatte og giver netop en fin og indfølende fortolkning af, hvad monarkiet går ud. Serien udfolder, hvilken pris pligtmennesket Elizabeth betaler i sine bestræbelser på at udføre sin kongelige gerning. Pligten går ud over ægteskabet, privatlivet og i det hele taget den personlige frihed, men landet har brug for hendes tjeneste og så må hun udføre den.

Serien er sine steder ikke helt historisk korrekt og beskrivelsen af prins Philip er ifølge eksperterne urimelig negativ. Men jeg opfatter ikke seriens Philip som en beskrivelse af den historie Philip Mountbatten, men snarere som en beskrivelse af den typiske prinsgemal og alle de vanskeligheder en mandig mand oplever, når han er så letsindig at gifte sig med en kvindelig tronarving og dermed henviser sig selv til den evige rolle som nummer to. En rolle, det kræver stor pligtfølelse at kunne udholde uden at løbe skrigende væk.

Og pligtfølelsen er det monarkiet står og falder med og det monarkiet minder os om. Det var det prinsesse Diana ikke forstod, men det er det dronning Elizabeth har udlevet.

Vores egen dronning Margrethe pegede engang på kong Frederik VI som en af de danske konger, hun beundrede mest. Det er temmelig overraskende, for han var, i modsætning til Margrethe, ikke ligefrem kendt for sin begavelse og intellektuelle evner. Hvorfor lige ham?

Jo, fordi han var ”et gennemrespektabelt menneske” og fordi ”han havde en ansvarsfølelse, der gik i dybden, og det kan jeg lide”.

En ansvarsfølelse, der går i dybden! Det er det, pligtdronningerne har og det er det, der gør dem til et forbillede for os andre og en gave til hver deres nation.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere