<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Må Folketingets formand kritisere Israel, men ikke EU?

Det skal Folketingets præsidium afgøre på onsdag

Det var en prominent taler Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening kunne præsentere på Rådhuspladsen i sommeren 2014. Selveste Folketingets formand tog ordet og luftede sin stærke kritik af Israel. Ikke overraskende. For det var og er en kendt sag, hvor Mogens Lykketoft, dengang Folketingets formand, står i Israel-Palæstina-konflikten.

Korriger mig, hvis jeg tager fejl: Men måtte Lykketoft bagefter stå skoleret i Folketingets præsidium? Faldt hans eget støtteparti over ham og erklærede at han var gået over stregen?

Mig bekendt ikke.

Anderledes i den efterhånden langtrukne, pinagtige rotterede-sag, som ikke engang er ovre endnu. På onsdag skal Pia Kjærsgaard ifølge medierne stå skoleret over for Folketingets præsidium, fordi hun har kaldt EU for en rotterede i DR Debatten. Først var der ingen, der reagerede, men da Uffe Ellemann Jensen gik i aktion på Berlingskes blog, begyndte man at lugte blod på venstrefløjen, og V-medlemmet i præsidiet adlød bevidstløst sin for længst pensionerede formand.

Egentligt mærkeligt, at eksformanden og ytringsfriheds-bekæmperen har en sådan lydhørhed (skyldes det et ledelsesvakuum i Venstre?). Det er jo i vid udstrækning gammelt nag, han lufter. Uffe Ellemann har altid foragtet DF og Pia Kjærsgaard ligeså meget som han har tilbedt EU. Allerede i 1992, umiddelbart efter at han eget lille EU-korthus var faldet sammen med danskerne nej til Maastricht-traktaten, kaldte han Pia Kjærsgaard for ”en led kælling”. Nu er den lede kælling blevet Folketingets formand, trods sin altid bramfri EU-kritik. Det kan ikke være let for Uffe og de andre grundfæstede Pia-hadere.

Det er måske derfor angrebet på hende er så forfejlet. Indignationen har sløret blikket, så de sigter skævt. For som adskillige allerede har påpeget, så betyder ”rotterede” ikke et sted fyldt med skadedyr, men blot en faldefærdig bygning. Der blev med andre ord ikke sat lighedstegn mellem EU-politikere og skadedyr, selv om Troels Mylenberg og andre dybe ånder er overbevist om det. En faldefærdig bygning er efter mine begreber en ganske nøgtern og præcis beskrivelse af den Brexit- og skandaleramte EU-bygning. Må Folketingets formand ikke være nøgtern og præcis i sine udtalelser?

Hvis præsidiet med Venstremedlemmet Kristian Pihl Lorentzen i spidsen på onsdag kommer frem til, at formanden for Det danske Folketing ikke må udtale sådanne ord, kan man konkludere to ting.

  1. Medlemmerne af Det danske Folketings præsidium behersker ikke det danske sprog. En anelse pinligt.

  2. Medlemmerne af Folketingets præsidium kan godt acceptere, at formanden kritiserer Israel. Det er kun EU, der er så sakrosant at det skal skånes for enhver form for formandskritik. De er rigtig pinligt og et tegn på, at Venstre har erstattet den gamle Chresten Bergske fædrelandskærlighed med en ny EU-nationalisme. I stedet for et fædrelandenes Europa har man fået et EU-fædreland og sit EU-fædreland skylder man alt. Også respekt.

Lad os nu på onsdag se, hvor meget præsidiet trods alt er i stand til at dumme sig. Bøjer man sig for Det Radikale Venstres krav og forlanger, at formanden for Det danske Folketing skal beklage sit ordvalg om EU, så er det hele Danmark, der - i hvert fald symbolsk – ydmyges over for de magthenførte EU-bureaukrater. En hæslig tanke. Skam få det præsidium, der træffer en sådan afgørelse.

I grunden er det jo også noget mærkeligt noget, at Folketingets formand for enhver pris skal samle hele Folketinget i hver eneste udtalelse, han eller hun kommer med. Som om vi ikke vidste, hvor Lykketoft stod politisk, mens han var formand, ligesom enhver i dag ved, hvor Pia Kjærsgaard står. Uanset om de åbner eller lukker munden, vil de aldrig blive et samlende symbol for alle Folketingets medlemmer.

I et demokrati deler man sig efter anskuelser (mente også De Radikale engang), så et parlament er per definition splittet - og formanden vælges blandt parlamentarikerne. Det betyder ikke, at formanden ikke kan varetage medlemmernes faglige interesser. Men man går jo ikke med ét i graven, fordi man bliver formand for Folketinget. Ønsker man en fuldstændig neutral, ligegyldig og lidenskabsløs formand, må man finde en anonym embedsmand til posten. Men hvorfor dog?

Lad os dog beholde levende væsner på Folketingets formandspost – og lad os så glæde os over, at vi har et kongehus til at samle befolkningen og parlamentet.

Hvis Folketingets præsidium forfalder til krænkelsesparat hysteri, ja, så er det selve Folketinget, der er godt på vej til at blive en god, gammeldags rotterede. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere