<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alarmklokkerne bimler løs over ekstrem ulighed

Hvis vi skal bevare vores frie, lige og sikre samfund, må vi bremse den ekstreme ulighed, der kommer til udtryk ved, at otte mennesker ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning.

Hvad for et samfund ønsker vi at give videre til de kommende generationer? Det spørgsmål trænger sig på, efter Oxfam Ibis i dag har offentliggjort en rapport, der viser, at otte personer ejer det samme som halvdelen af verdens befolkning.

Selvfølgelig er det positivt, når gode iværksættere formår at skabe sig en formue med en uimodståelig idé, men når koncentrationen af rigdom bliver så ekstrem, som det nu er tilfældet – og når mange af milliardformuerne som dokumenteret i rapporten er skabt i skattely eller i industrier, der er gennemsyret af korruption – ja, så synes jeg i hvert fald, vi har et problem.

Alarmklokkerne bimler løs. Det gjorde de, da det var 62 personer, der ejede det samme som halvdelen af verden. Nu er det otte. Der er grund til at gå i gang med at ændre på det. Nu.

Ekstrem ulighed er en trussel mod vores frihed, mod vores sikkerhed og mod vores fælles fremtid. Det er ikke bare mig, der siger det. Det siger blandt andet et studie fra NASA og de samme takter lyder fra verdensledere og erhvervsfolk, der i denne uge mødes til World Economic Forum i schweiziske Davos.

For mig at se er den ekstreme koncentration af rigdom et udtryk for et økonomisk system, der ikke fungerer – eller i hvert fald har meget, meget stor fejl.

Den antagelse deler jeg med Saxo Banks cheføkonom, der for nylig fastslog, at trickle-down economics – altså at de fattigste også bliver rigere, når de rigeste bliver rigere (når det regner på præsten, drypper det på degnen) – ikke virker.

Min og Alternativets ambition er derfor – sammen med nytænkende økonomer, tænketanke og andre politikere – at udvikle en ny økonomisk model, der vil være med til at skabe bedre samfund i stedet for at koncentrere al rigdommen hos den rigeste procent, den rigeste promille eller otte mænd.

Det vil vi gøre ved at skabe en samfundsmodel, hvor vi ikke arbejder for økonomien, men økonomien arbejder for os. Hvor vi sikre sorte tal på alle tre bundlinjer, ikke kun den økonomiske, men også den sociale og den miljømæssige.

For mig at se bør det være topprioritet for alle politiske partier. Det handler om, at se fremtiden og for den sags skyld nutiden i øjnene.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere