<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Økonomi skal skabe værdi

Vi skal ikke arbejde for økonomien, økonomien skal arbejde for os. Det har for mange desværre glemt.

”Money makes the world go round”. Det gamle citat synes at være blevet en uundgåelig sandhed i en tid, hvor alt bliver målt på økonomi. Har vi råd til at investere i en ambitiøs grøn omstilling? Kan det betale sig at investere i uddannelse? Har vi råd til at løfte de udsatte grupper i vores samfund?

For mig er det korte svar ja – fordi vi rent menneskeligt ikke har råd til at lade være.

Det lange svar er, at præmissen for den slags spørgsmål er skæv. For hvis den primære overvejelse, når man skal tage beslutninger, altid er, om noget kan betale sig rent økonomisk, kommer man til kort ved alle de beslutninger, der også indeholder moralske aspekter.

Hvis vi kun investerede penge i projekter, der umiddelbart gav afkast (i en form, som Finansministeriets regnemodeller kan måle), ville uligheden i verden være enorm. De alvorligt syge på hospitalerne ville blive overladt til dem selv, og hjemmehjælp ville ikke eksistere. 

Albert Einstein sagde det meget rammende: ”Det er ikke alt, der kan tælles, der tæller; og det er ikke alt, der tæller, der kan tælles”.

For ja, vi mennesker har indrettet vores samfund sådan, at penge får verden til at køre rundt. Men med den indretning følger et ansvar. Et ansvar for, at vi engang i mellem stopper op og overvejer: Skaber vores penge værdi for os som mennesker? Skaber vores penge gode liv? Og skaber vores penge en bæredygtig verden, vi kan være stolte over at give videre til vores børn og børnebørn?

Til disse spørgsmål er det korte svar, i min optik, desværre nej. Ikke som det er nu. Hvis den nuværende neoliberale økonomi får lov at fortsætte, som den har gjort hidtil, vil det ikke bare forstærke den stigende ulighed – det vil også betyde varige temperaturstigninger og i sidste ende et reelt sammenbrud af vores økosystem med fødevaremangel og folkevandringer som følge.

Vi skal derfor tage vores autoritet tilbage som mennesker. Økonomien bestemmer ikke over os – vi bestemmer over økonomien. Vi har ansvaret for, at de penge, der får verden til at køre rundt, skaber mest muligt værdi for os som mennesker. I dag såvel som i morgen.

Det er muligt at skabe et samfund, der er langt mere økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtigt end det, vi har i dag. Et samfund, som i langt højere grad tager hånd om klimaet, som styrker uddannelse, forskning og kultur, som hjælper dets mest udsatte, og som bidrager positivt til den globale udvikling. Det er Alternativets fuldt finansierede finanslovsforslag et tydeligt bevis på.

Samtidig skal vi også turde at tage ejerskab over økonomien, når vi bevæger os ind i en fremtid, der i høj grad er præget af nye digitale teknologier. Fremtiden er, ligesom økonomien, noget, vi selv er med til at skabe, og derfor skal vi sørge for, at de muligheder, som den digitale teknologi fører med sig, skaber mest mulig værdi for os som mennesker.

Penge får verden til at køre rundt. Men hvordan gør de det mest værdifuldt?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
16.09.21, 08:56
Danskerne går baglæns i ligestillingsdebatten – hvorfor går de ellers ind for, at kvinder skal pakkes ind, og er imod tvungen barsel til mændene? Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.09.21, 20:25
Først og fremmest burde der ikke herske nogen tvivl om, at vi i det kapitalistiske system, som vi lever under, bliver betragtet som arbejdere, der sælger vores arbejdskraft, og forbrugere, der køber de produkter, der bliver produceret – ikke ret meget andet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.21, 13:21
Hvem tænker på børnenes tarv, når det gælder øremærket barsel til mænd? Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.09.21, 10:14
Vil vi have fuld valuta for DA og FH's forslag om øremærket barsel, skal der fuld løn og ingen anciennitetsbestemmelser ind i overenskomsterne. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.09.21, 09:00
Vejen er banet for stormagter, som kiler sig ind og kræver plads i noget, som i værste fald kan ende i en ny kold krig. Hvorfor italesætter regeringen ikke splittelsen i rigsfællesskabet? Læs mere
Af Gitte Seeberg
14.09.21, 15:20
Nyt barselsforslag er et klart skridt mod mere ligestilling. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.09.21, 14:20
Naturtalibanerne påstår, at en gammel losseplads er uvurderlig natur. Men vandsalamanderen må flytte sig nogle hundrede meter, så der kan blive plads til, at også politibetjenten og sygeplejersken har råd til at stifte familie i København. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.21, 11:00
10 gode grunde til at prise måltidet. Få problemer er nemlig så store, at de ikke kan løses over et godt måltid. Læs mere