<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nytter ikke at ignorere flygtningerealiteterne

Når regeringen taler om, at der er kommet færre flygtninge end forventet, er det ud fra et snævert dansk synspunkt. I verden stiger antallet af flygtninge, og de overskydende midler skal derfor bruges ansvarligt.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede 2025-planen i tirsdags, kunne han fortælle, at der er kommet langt færre flygtninge til Danmark i 2016 end forventet. Man havde afsat penge til at modtage 25.000 flygtninge, men tallet bliver nok højest 10.000, hvilket giver overskud i budgettet på omkring tre milliarder.

Det fik statsministeren til at konkludere, at regeringens indsats på flygtningeområdet har virket, og at de overskydende penge derfor kan gå til nærområderne og mere velfærd i Danmark. Det lyder jo umiddelbart som en succeshistorie, men det stemmer desværre ikke overens med situationen i Europa og resten af verden.

For det første er de overskydende penge taget fra den generelle udviklingsbistand, som i forvejen blev reduceret kraftigt sidste år. Det er derfor lidt misvisende at kalde dem overskydende. For det andet er antallet af flygtninge i verden ikke faldet, men steget, og det kan især mærkes i modtagerlande som Italien og Grækenland samt nærområder som Jordan og Libanon.

Når statsministeren siger, at antallet af flygtninge er faldet, og regeringens indsats virker, er det derfor kun i et snævert dansk perspektiv. Antallet af flygtninge i verden er steget med 5 millioner siden sidste år. Den italienske kystvagt reddede bare mandag og tirsdag tilsammen 10.000 mennesker op af vandet, på flugt fra udsigtsløs fremtid, krig, tortur eller overgreb i deres hjemlande. Det er ikke flygtningene, men grundene til at flygte, der er problemet.

For at hjælpe med det reelle problem må vi derfor tænke mere langsigtet. Det er positivt, at regeringen selv foreslår at rette en tredjedel af de overskydende penge mod nærområderne. Men jeg synes, vi burde holde os for gode til at bruge resten af pengene på andre områder i Danmark, når pengene er taget fra udviklingsbistanden, og antallet af verdens flygtninge stiger.

Vi mener i Alternativet, at de overskydende penge burde bruges på at hente flere kvoteflygtninge til Danmark i fly. Danmark har lovet at tage imod 1.500 kvoteflygtninge på tre år, men indtil videre har vi kun taget imod ni ud af de 500, vi skulle tage i 2016. Og regeringen vil ikke tage flere i år.

I Alternativet foreslår vi at hæve antallet af kvoteflygtninge med 1.500 allerede i år. Ved at bringe flygtningene direkte fra nærområderne til Danmark i fly, undgår de en livsfarlig bådtur på havet og de traumer, det kan medføre, hvilket er både i deres og samfundets interesse.

Der er masser af muligheder for god og anstændig modtagelse i Danmark. Nye løsninger skyder op hele tiden, og vi har god erfaring med privat indkvartering, venligboliger, praktik, efterskole- og højskoleophold.

Vi er et rigt land, der har mulighed for at hjælpe både økonomisk og medmenneskeligt, og det ville klæde os at tage mere ansvar. Nærområderne har brug for midler, men også for vores humanitære hjælp. Lad os lave en luftbro fra nærområderne til Danmark og genetablere os selv som en humanitær stormagt. Så Danmark igen kan være det bedste land for verden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere