<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nytter ikke at ignorere flygtningerealiteterne

Når regeringen taler om, at der er kommet færre flygtninge end forventet, er det ud fra et snævert dansk synspunkt. I verden stiger antallet af flygtninge, og de overskydende midler skal derfor bruges ansvarligt.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede 2025-planen i tirsdags, kunne han fortælle, at der er kommet langt færre flygtninge til Danmark i 2016 end forventet. Man havde afsat penge til at modtage 25.000 flygtninge, men tallet bliver nok højest 10.000, hvilket giver overskud i budgettet på omkring tre milliarder.

Det fik statsministeren til at konkludere, at regeringens indsats på flygtningeområdet har virket, og at de overskydende penge derfor kan gå til nærområderne og mere velfærd i Danmark. Det lyder jo umiddelbart som en succeshistorie, men det stemmer desværre ikke overens med situationen i Europa og resten af verden.

For det første er de overskydende penge taget fra den generelle udviklingsbistand, som i forvejen blev reduceret kraftigt sidste år. Det er derfor lidt misvisende at kalde dem overskydende. For det andet er antallet af flygtninge i verden ikke faldet, men steget, og det kan især mærkes i modtagerlande som Italien og Grækenland samt nærområder som Jordan og Libanon.

Når statsministeren siger, at antallet af flygtninge er faldet, og regeringens indsats virker, er det derfor kun i et snævert dansk perspektiv. Antallet af flygtninge i verden er steget med 5 millioner siden sidste år. Den italienske kystvagt reddede bare mandag og tirsdag tilsammen 10.000 mennesker op af vandet, på flugt fra udsigtsløs fremtid, krig, tortur eller overgreb i deres hjemlande. Det er ikke flygtningene, men grundene til at flygte, der er problemet.

For at hjælpe med det reelle problem må vi derfor tænke mere langsigtet. Det er positivt, at regeringen selv foreslår at rette en tredjedel af de overskydende penge mod nærområderne. Men jeg synes, vi burde holde os for gode til at bruge resten af pengene på andre områder i Danmark, når pengene er taget fra udviklingsbistanden, og antallet af verdens flygtninge stiger.

Vi mener i Alternativet, at de overskydende penge burde bruges på at hente flere kvoteflygtninge til Danmark i fly. Danmark har lovet at tage imod 1.500 kvoteflygtninge på tre år, men indtil videre har vi kun taget imod ni ud af de 500, vi skulle tage i 2016. Og regeringen vil ikke tage flere i år.

I Alternativet foreslår vi at hæve antallet af kvoteflygtninge med 1.500 allerede i år. Ved at bringe flygtningene direkte fra nærområderne til Danmark i fly, undgår de en livsfarlig bådtur på havet og de traumer, det kan medføre, hvilket er både i deres og samfundets interesse.

Der er masser af muligheder for god og anstændig modtagelse i Danmark. Nye løsninger skyder op hele tiden, og vi har god erfaring med privat indkvartering, venligboliger, praktik, efterskole- og højskoleophold.

Vi er et rigt land, der har mulighed for at hjælpe både økonomisk og medmenneskeligt, og det ville klæde os at tage mere ansvar. Nærområderne har brug for midler, men også for vores humanitære hjælp. Lad os lave en luftbro fra nærområderne til Danmark og genetablere os selv som en humanitær stormagt. Så Danmark igen kan være det bedste land for verden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
16.09.21, 08:56
Danskerne går baglæns i ligestillingsdebatten – hvorfor går de ellers ind for, at kvinder skal pakkes ind, og er imod tvungen barsel til mændene? Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.09.21, 20:25
Først og fremmest burde der ikke herske nogen tvivl om, at vi i det kapitalistiske system, som vi lever under, bliver betragtet som arbejdere, der sælger vores arbejdskraft, og forbrugere, der køber de produkter, der bliver produceret – ikke ret meget andet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.21, 13:21
Hvem tænker på børnenes tarv, når det gælder øremærket barsel til mænd? Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.09.21, 10:14
Vil vi have fuld valuta for DA og FH's forslag om øremærket barsel, skal der fuld løn og ingen anciennitetsbestemmelser ind i overenskomsterne. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.09.21, 09:00
Vejen er banet for stormagter, som kiler sig ind og kræver plads i noget, som i værste fald kan ende i en ny kold krig. Hvorfor italesætter regeringen ikke splittelsen i rigsfællesskabet? Læs mere
Af Gitte Seeberg
14.09.21, 15:20
Nyt barselsforslag er et klart skridt mod mere ligestilling. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.09.21, 14:20
Naturtalibanerne påstår, at en gammel losseplads er uvurderlig natur. Men vandsalamanderen må flytte sig nogle hundrede meter, så der kan blive plads til, at også politibetjenten og sygeplejersken har råd til at stifte familie i København. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.21, 11:00
10 gode grunde til at prise måltidet. Få problemer er nemlig så store, at de ikke kan løses over et godt måltid. Læs mere