<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark skal have en whistleblowerordning for offentligt ansatte

En fælles whistleblowerordning vil blandt andet betyde, at whistleblowere ikke behøver frygte for deres karriere eller – som vi har set det i de mest alvorlige tilfælde – at blive udsat for en personlig hetz.

Whistleblowere udgør en vigtig funktion i et moderne demokrati. Det gælder både i de mindre alvorlige sager, og det gælder i de helt store sager. Ja, faktisk anser vi i Alternativet whistleblowere for at være ikke bare ønskværdige, men for at være en demokratisk nødvendighed. Derfor har jeg og mine kollegaer fremsat et beslutningsforslag til behandling i Folketingssalen i dag om, at regeringen skal oprette en whistleblowerordning for alle offentligt ansatte.

I Alternativet mener vi nemlig, at en whistleblowerordning er enormt vigtig – både for at styrke demokratiet og for at sikre, at den offentlige forvaltning kan blive gjort opmærksom på fejlagtigheder og dermed få rettet op på dem.

Blandt de mest kendte eksempler på whistleblowere og deres betydning tæller amerikaneren Edward Snowden, der afslørede NSA’s omfattende og ulovlige overvågning. I dansk kontekst er der bl.a. Anders Kærgaard, der afslørede, at danske styrker undlod at gribe ind over for irakiske styrker, der mishandlede en række tilbageholdte irakere. Og senest har vi Antoine Deltour, der spillede en central rolle i at afsløre lækagen kendt som Luxleaks, som viste for omverdenen, hvordan Luxembourgske myndigheder i årevis systematisk har hjulpet internationale virksomheder med skatteunddragelse.

Men whistleblowing handler også om hverdagens problematiske sager. Det handler om, at medarbejdere, der har mistanke om eller kendskab til strafbare og andre alvorlige forhold på deres arbejdsplads, skal kunne lade et professionelt organ håndtere sagen. Og der er bestemt efterspørgsel efter sådan et organ. 

Københavns Kommune er blandt dem, der går foran i det her spørgsmål, kommunen har oprettet sin egen whistleblowerordning hos Borgerrådgiveren. I løbet af de sidste ca. 3,5 år har ordningen modtaget godt 5 indberetninger om måneden, hvoraf 2/3 blev vurderet til at være inden for ordningens rammer. Vigtigst er, at i knap halvdelen af sagerne bekræftede Borgerrådgiveren, at de indberettede oplysninger var enten helt eller delvist korrekte. Det er her vigtigt at understrege, at vi ikke taler om, at kollegaen bruger kopimaskinen til private formål. Vi taler om lovovertrædelser og andre alvorlige forhold; hvad enten de er sket bevidst eller ej. Hovedsagen er, at vi skal opdage fejl og rette op på dem. Og erfaringerne i Københavns Kommune viser netop et behov for et sted at gå hen, hvis man opdager fejl. 

Derfor finder jeg det stærkt problematisk, at Politiken i søndags kunne berette, at ingen ministerier eller styrelser har oprettet eller sågar ansøgt om at oprette en whistleblowerordning. Alternativet foreslår, at vi opretter en central whistleblowerordning for samtlige offentligt ansatte i Danmark. Det er nemlig statens opgave at sikre, at de fornødne muligheder er til stede. Det er staten, som skal facilitere whistleblowere. Det er ikke whistleblowere, som skal facilitere staten.

En fælles whistleblowerordning vil blandt andet betyde, at whistleblowere ikke behøver frygte for deres karriere eller – som vi har set det i de mest alvorlige tilfælde – at blive udsat for en personlig hetz. Ordningen vil også betyde, at indberetninger kan behandles fortroligt og professionelt, således at hele myndighedens troværdighed ikke lider skade som følge af en enkelt medarbejders påstande. 

For mig at se er en whistleblowerordning en win-win situation: Vores offentligt ansatte opnår bedre beskyttelse, vi sikrer en bedre forvaltning, hvor vi hurtigere og lettere kan identificere og rette fejl, og vi åbner op for ellers hermetisk lukkede sager  - en klar styrkelse af demokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere