<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nu bør Nykredit give demokratiet en chance

Børsnoteringen af Nykredit bør sendes til urafstemning hos kunderne, hvis realkreditinstituttet vil bevare noget som helst af den folkelig opbakning, som de galopperende bidragssatser har udhulet.

Jeg skal senere i dag mødes med Foreningen Nykredits næstformand Nina Smith. Det sker sammen med repræsentanter for Enhedslisten og SF. Vi tre partier er enige om, at Nykredit – som hvis nogen, inklusiv Nykredit selv, skulle have glemt det, er et kundekontrolleret selskab – bør afholde en urafstemning blandt sine medlemmer om, hvorvidt selskabet skal børsnoteres eller ej.

Den planlagte børsnotering er nemlig det, der har skabt de massive problemer, som Nykredit og underselskabet Totalkredit netop nu befinder sig i, fordi selskabet vil polstre sig ved at lade bidragssatserne, som kunderne betaler, stige voldsomt. 

Børsnoteringen kommer i første omgang til at koste kunderne over én milliard kroner om året, og sådan som Nykredit pt. agerer er der desværre en chance for, at regningen kun bliver større på sigt, hvis selskabet skal udbetale afkast til kommende aktionærer. 

Derfor må Nykredit sikre sig, at der er opbakning til børsnoteringen, og det kan så passende ske ved en urafstemning blandt de cirka 700.000 kunder.

En børsnotering af Nykredit vil være et historisk øjeblik, fordi det vil betyde, at det største danske realkreditinstitut ikke længere er ejet af låntagerne. Derfor er der brug for, at det gennemtænkes og godkendes af kunderne. Hvis det lykkedes at gennemtvinge børsnoteringen, vil det være slut med den særlige danske, demokratiske realkredit-model, hvor kundernes behov er realkreditinstituttets eneste fokus.

Jeg tør godt gætte på, at det næppe vil være kundernes interesser, der altid kommer først, når ivrige aktionærers interesser også skal tilgodeses. Det synes jeg ikke, vi har råd til at miste.

En urafstemning blandt kunderne vil for mig at se være noget af det eneste, der kan sikre Nykredit den demokratiske legitimitet, som selskabet virkelig mangler for tiden.

Det er allerede i dag en form for medlemsdemokrati i Nykredit, men det er ganske problemfyldt. Lad mig gennemgå nogle af de største problemer.

Medlemmerne får ikke besked fra foreningen om, at de kan stemme. Og selv hvis de ved det, skal de være heldige at se en lille notits i et dagblad for at vide, der er valg. Medlemmerne skal, for at kunne stemme, igennem en lang og besværlig proces, som for mange indebærer en længere rejse på valgdagen. Medlemmerne kan ikke stemme på nettet eller ved brev. Det kan obligationsejerne omvendt godt, og de kan i øvrigt stemme hvert år. Endelig har der tidligere været problemer med afvisning af fuldmagter til afstemningerne, og kunder i Totalkredit kan modsat kunder i Nykredit ikke automatisk deltage i afstemningerne.

Der er med andre ord nok at tage fat på. En urafstemning blandt Nykredits kunder vil være et skridt på vejen til at genoprette tilliden til Nykredit.

Bedst vil det for mig at se være, hvis vi får langt flere 100 procent kollektivt ejede banker, andelskasser og realkreditinstitutter.

Vi tror i Alternativet på, at jo tættere enkeltpersoner er på egne lån og penge – lige meget om det er i en sparekasse, andelskasse, pensionsselskab eller i et realkreditinstitut – jo bedre bliver pengene forvaltet – også for fællesskabet. Derfor håber jeg, at vi også på finansområdet vil udvikle andelstanken og skubbe på en ny andelsbevægelse.

Børsnoteringen af Nykredit er den forkerte vej at gå. Men det er op til kunderne at beslutte.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere