<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Uigennemsigtighed om Snowden bremser for den demokratiske debat

Tendensen til mørklægning fra myndighedernes side breder sig. Det er et demokratisk problem, som vi må gøre op med.

Sammen med SF havde jeg i går justitsministeren og transportministeren i samråd om det amerikanske CIA-fly, der i sommeren 2013 stod i venteposition i Kastrup Lufthavn i 5 dage. Flyet havde til formål at hente whistlebloweren Edward Snowden hjem til USA. Som bekendt stod Snowden i 2013 bag afsløringer af NSA’s omfattende og ulovlige masseovervågningsprogrammer. Sagen om CIA-flyet har fra starten været præget af mørklægning, og det har krævet en brav kamp af en ihærdig journalist at få afsløret, at den danske stat vidste mere om flyet, end man hidtil har ladet offentligheden vide.

Desværre nåede vi ikke meget længere ind til sagens kerne i dag. Det havde jeg ellers håbet på, for jeg mener, at et hemmeligt samarbejde om at få udleveret Edward Snowden er en ganske alvorlig politisk sag, som fortjener en åben og demokratisk debat – ikke mørklægning og hemmeligholdelse.

Jeg synes, det er ærgerligt, at justitsministeren ikke vil tilkendegive, om der var kontakt med USA i 2013, da flyet landede, nu hvor vi ellers ved, at formålet med flyet var at bringe Snowden tilbage til USA. Det er bekymrende, at ministeren ikke vil fortælle, om man på noget tidspunkt fik en diplomatisk garanti fra USA om, at Snowden ikke ville blive udsat for tortur eller dødsstraf, såfremt Danmark måtte deltage i at udlevere ham. Vi taler jo trods alt om en mand, der på daværende tidspunkt kunne blive idømt dødsstraf, og som - set i lyset af tidligere lignende sager fra USA - meget vel kunne blive udsat for tortur eller umenneskelig behandling.

Men det mest frustrerende i denne sag er, at ministeren ikke vil give os indblik i, hvordan de danske myndigheder forholdt sig til flyets mission. Det gælder ikke mindst spørgsmålet om, hvorvidt myndighederne tog de nødvendige skridt for at sikre, at den danske stat ikke ville risikere at overtræde dansk og international lov og tilsidesætte vores retlige forpligtelser.

For mig er det nemlig afgørende, at vi fra dansk side opretholdt vores danske og internationale forpligtelser, både af den juridiske og den moralske slags. Men om vi gjorde det, dengang CIA-flyet landede i Kastrup i 2013, må stå hen i det uvisse, så længe justitsministeren nægter at give os mere indsigt i sagen.

Desværre er det ikke første gang, at jeg oplever, at det er umuligt at komme ind til sagens kerne, og jeg tror næppe, at det bliver sidste gang. Vi har opbygget et system i de danske myndigheder, der er alt for lukket. Et system, hvor den åbenhed og gennemsigtighed, der danner fundamentet for enhver demokratisk debat, alt for ofte nedprioriteres af hensyn til fremmede magter og andre interesser. Det er ikke en prioritering, som jeg er enig i. Tværtimod ønsker jeg, at åbenhed og gennemsigtighed er definerende værdier i dansk politik og i den offentlige forvaltning, og det vil jeg fortsætte med at kæmpe for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere