<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal se på hinanden med mildere øjne

Vi må og skal politikerleden til livs, så vi kan få et mere levende og deltagende demokrati.

En ny undersøgelse placerer - igen - politikere helt i bunden af troværdighedsskalaen.

Afstanden imellem borgere og parlamentarikere synes større end nogensinde. Og der har da også været eksempler på politikere, som med deres ageren har bidraget til det negative billede. Men politikerleden kan godt virke dybere end de problematikker, jeg oplever herinde på Borgen, kan retfærdiggøre. Omvendt oplever jeg, at en del politikere befinder sig lige lovlig fjernt fra borgernes virkelighed. Jeg ville ønske, vi kunne lade være med at bære rundt på fordomme og antagelser om hinanden.

Borgerne uden for Christiansborg kunne godt have et mere nuanceret blik på politikerne inde på Borgen. Vi er mennesker, der - alle som én og helt uanset politisk ståsted - har dedikeret os til at skabe rammerne for det bedst mulige liv for befolkningen i det her land. Hvordan vi så definerer det bedst mulige liv, kan vi være dybt uenige om, og det er vi sandelig også. Omvendt skal politikerne også til stadighed huske på, at der ude i Danmark og i verden sidder mennesker af kød og blod, som bliver direkte påvirket af de beslutninger, der træffes herinde. Det kræver en kæmpe portion ydmyghed.

De beslutninger, der træffes på Christiansborg, træffes ikke med lethed. Hver gang jeg og mine kolleger trykker på stemmeknappen i Folketingssalen er det (forhåbentligt) med bevidstheden om, at det lille tryk i mange tilfælde ender op i lovgivning, der sort på hvidt skaber ændringer for borgerne. Netop nu står vi dagligt ansigt til ansigt med ufattelige dilemmaer og kriser, der kan virke uoverstigelige: Terrortruslen, flygtningekrisen og klimakatastrofen for blot at nævne tre, som er højaktuelle netop nu. Det er ikke en let byrde at påtage sig.

Men tag ikke fejl: Jeg siger bestemt ikke det her, fordi det er synd for mig og mine kolleger. Det er det ikke. Men det er synd for demokratiet!

Og det er rigtigt, at Christiansborg er en speciel arbejdsplads. Der bliver bluffet, lagt taktikker, vundet og tabt. Men det er altså ikke det, der dominerer herinde. Jeg oplever også masser af positive takter: At vi faktisk samarbejder, koordinerer og prøver at mødes på midten i forsøget på at finde de bedste løsninger.

Mit ønske for det nye år er, at vi politikere og befolkningen begynder at ville hinanden. Vi skal se på hinanden med mildere øjne. Det er på tide at få empatien tilbage i relationen imellem folket og politikerne, og det gælder naturligvis begge veje!

Vi skal på Borgen forstå den indflydelse, vi har på danskernes ve og vel, og vi skal blive bedre til at se bag om statistikker og lytte. Tager vi fejl eller er oprigtigt i tvivl om noget, skal vi ikke være bange for at indrømme det, lad os endelig få mellemregningerne ud i lyset. 

Vi skal gøre langt mere brug af borgernes viden og erfaringer - og borgerne skal kræve mere inddragelse fra os parlamentarikere; være med til at tage ansvar og insistere på at blive hørt. 

Lad os betragte hinanden som ressourcer, som kilder til oplysning, idéer, erfaringer og nytænkning. Jo større og stærkere en bro, vi kan bygge imellem Christiansborg og verden udenfor, jo bedre. Men lad der ikke være nogen tvivl: Det er os herinde på Borgen, der bærer det største ansvar for at bygge den bro.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere