Vi er i en kæmpestor biodiversitetskrise, tusindvis af arter er truede, derfor skal vi også tage de rigtige valg, før det er for sent. Alt for længe har vi underlagt landskabet landbrug og skovbrug, byer og infrastruktur. Det har været med til at skabe et rigere land, men en fattigere natur. Det er bydende nødvendigt, at denne udvikling stoppes og vendes, og denne aftale er et skridt i den rigtige retning.
Den danske natur mangler dynamik. Derfor skal vi også skabe rammerne for vilde og selvopretholdende økosystemer ved at genoprette naturens processer, f.eks. ved at udsætte store dyr til helårsgræsning som robuste kvæg- og hesteracer på statslige naturarealer.
Næringsstofforurening, fragmentering og tilgroning ødelægger vores natur. Vi skal sikre de mest artsrige og truede naturområder. Det er her, vi finder mange af de mest truede arter, og det er her, vi skal sætte målrettet ind for at standse tabet af biodiversitet og sikre de bestande, som fremtidens natur skal bygge på.
Derudover skal vi understøtte og undersøge, hvordan der kan skabes sameksistens mellem samfund og biodiversitet ved at integrere naturhensyn i landbrug, skovbrug og i byerne – uden at kompromittere arealernes funktioner til produktion, beboelse og transport.
Alt det kan vi gøre ved at styrke undervisningen i naturpleje, økologisk dyrkning og permakultur på landbrugs- og skovbrugsuddannelserne. Vores velstand og velfærd er ikke afhængige af mere produktion på stadig større landbrugsarealer. Vi har til gengæld et ansvar for at prioritere pladsen til rig natur. Derfor er det også godt, at der er blevet afsat midler til blandt andet etablering af to nationalparker ved Fussingø og Gribskov.
Vi har nemlig brug for naturarealer, hvor natur kan være natur på sine egne præmisser med plads til biodiversitet.