<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du skal hverken sætte ild til dukker af Mette Frederiksen, Pia Kjærsgaaard eller Lars Løkke. Fat det nu!

Ekstremisme findes både blandt de højreorienterede, de venstreorienterede og de desorienterede

Her på det ellers så fredelige Frederiksberg fik en meget larmende gruppe Men in Black sat ild til en dukke, der forestillede statsministeren. For at understrege budskabet var der sat et skilt på med teksten ”Hun må og skal aflives. ”

Det er godt nok vildt, at der er danskere, som er så ekstreme i deres udtryk. Hvordan kan man få sig selv til det? Bevares – tonen på sociale medier kan være hård og ubehagelig, men det her er da et nyt lavpunkt.

Inspiration fra USA

Inspirationen fra angrebet på Capitol i Washington D.C. er tydelig, og nu mangler vi bare en bemalet tosse med bar overkrop, vikingetatoveringer og en pelshat med horn på.

De tre anholdte virker chokerede, også selvom dommeren under grundlovsforhøret kunne berolige med, at anklagen om at have overtrådt paragraffen om højforræderi nok er skudt over målet.

Højreorienterede? Venstreorienterede? Eller bare desorienterede?

Om man skal kalde de forbavsende mange demonstranter for venstreorienterede eller højreorienterede vil jeg ikke kloge mig på – mon ikke de fleste mest er desorienterede? Det ændrer ikke ved, at deres mål og metoder er ekstreme.

Ekstremisme findes i alle afskygninger – religiøse og politiske. Om ekstremisten er kommunist, islamist, fascist eller vaccinemodstander kan komme ud på ét.

Sankt Hans hos Enhedslisten med Pia K og Lars Løkke på bålet

I kølvandet på demonstrationen er det kommet frem, at man hos Enhedslistens miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen har den festlige familietradition, at man til Sankt Hans sætter ild til en heks med enten Pia Kjærsgaards eller Lars Løkke Rasmussens ansigt på.

Hun har givet en uforbeholden undskyldning – men helt ærligt. Er hun vanvittig? Hun er folkevalgt politiker og har i flere år stået og hygget sig i skæret af flammerne fra en politisk modstander. Billederne fra Sankt Hans festlighederne (som hun selv har delt på facebook) viser, at der er børn til stede, som fra en tidlig alder på den måde opdrages i den rette aktivistiske ånd.

Det er i sagens natur ikke lige så slemt at sætte ild til en dukke ved et privat arrangement som ved en demonstration – heller ikke selv om afbrændingen efterfølgende blev delt på facebook. Til gengæld er det da langt værre, at det sker hos en folkevalgt borgmester end blandt forvirrede hooligan-typer.

Afstumpet og afskyeligt - eller dårlig dømmekraft?

De tre Men in Black kan nu se frem til at blive slæbt for Retten på Frederiksberg. Ninna Hedeager Olsen slipper med en undskyldning.

Men in Black har optrådt ”afstumpet og afskyeligt” iflg. den radikale Sofie Carsten Nielsen. Ninna Hedeager er gået ”over stregen” og har ”udvist dårlig dømmekraft” iflg. Enhedslistens Pernille Skipper.

Skulle vi ikke bare blive enige om at lade være med at sætte ild til ting, hvad enten det er koraner, flag eller billeder af politikere? Og så være enige om at fordømme det hårdt og entydigt, uanset hvem det går ud over og hvem, der står bag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere