<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommer der snart en hjælpepakke til Greta Thunberg?

Svenskerens drøm er de fleste andres mareridt.

Klimakrisen har stået i skyggen af Coronakrisen i mere end et halvt år. Det betyder ikke, at klimakrisen er gået væk – men blot at noget mere akut og presserende har stillet sig foran.

Coronakrisen har været et socialt laboratorium, hvor Gretha Thunbergs drøm er gået i opfyldelse – og drømmen har vist sig at være et mareridt.

Ingen flyver. Forbruget er i bund. Vi bliver hjemme.

Sommerferien til sydens sol er aflyst, og i stedet står vi i ly for regnen under et halvtag på havnen i Ærøskøbing.

De udenlandske turister, der normalt spadserer rundt i København og på Frederiksberg i lange rækker bag en dame med en paraply, er blevet hjemme, og hoteller, restauranter og butikker bukker under på stribe.

Kun i dagligvarebutikkerne er der travlt – og hos Nemlig. Com. De andre butikker har ikke meget at lave, og skiltet på døren med max. 10 kunder ad gangen er overflødigt.

Spillesteder og stadions er skygger af sig selv – og tænk på hvor meget CO2, vi sparer, når vi bare forholder os i ro og går hjem senest ved midnat.

Coronakrisen har vist, at vi ikke har lyst til at bekæmpe klimakrisen ved at gå i hi, og det må virkelig være svært for en ildsjæl som Greta Thunberg. Det er slemt nok, at ingen taler om klimaet. Det er værre, at de løsninger, som Greta Thunberg har peget på, ikke viser sig at være langtidsholdbare.

Væksten går ned, og arbejdsløsheden går op. En ond spiral går i gang, hvor svaret bliver højere skatter – eller højere samfundsbidrag, som det hedder nu om dage.

Men der er en anden vej. Den liberale vej.

I stedet for at slukke gadelygten, så skifter vi pæren.

I stedet for at sende bilerne ud af byen, så sender vi strøm ind i bilerne.

I stedet for forbud, så kommer vi med tilbud – tilbud om effektiv affaldssortering, flere cykelstier, tog og busser på el, el-ladestandere og i vores hovedstad: meget mere metro.

Vi skal forske meget mere i, hvordan vi bedst fremmer den grønne omstilling. Vi skal have CO2-afgifter, så omstillingen bliver markedsdrevet. Det bliver dyrt at nå i mål, men der KAN godt godt laves en god forretning ud af klimaet, hvilket eventyret med DONGs transformation til Ørsted er et glimrende eksempel på. En omstilling, der blev båret frem med risikovenlig kapital fra en amerikansk kapitalfond og et politisk samarbejde mellem først og fremmest Socialdemokratiet og Venstre.

Så send en hjælpepakke til Greta Thunberg. Hun fortjener stor ros for at have været med til at sætte klimaet på dagsordenen, men det må være lidt svært for hende at være vidne til, at alle bare glæder sig til, at hverdagen vender tilbage - med forbrug, flyrejser, ferier og fester.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
21.10.21, 08:00
Hvorfor tør mange medier ikke sige, at terror-gerningsmænd stort set altid er en islamister? Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere