<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Derfor skal vi hjælpe Italien

Først hjælper vi selvfølgelig os selv - men er der overskud, så hjælper vi naboen

Jeg har på vegne af Venstre været ude at sige, at Danmark skal hjælpe Italien, såfremt sundhedsmyndighederne vurderer, at det er muligt.

Det kan jeg i min indbakke se, er faldet enkelte for brystet. Min udtalelse har endda kostet et par stemmer, hvis man skal tage deres ord for pålydende. Der var f.eks. en, der skrev, at forslaget var mere sygt end corona selv. Vedkommende havde fået den opfattelse, at vi i Danmark ville opgive en hospitalsseng på bekostning af en dansk patient. Det er naturligvis en misforståelse.

Jeg skrev en lang mail tilbage til afsenderen. Ikke for at redde en eventuel stemme, men fordi folk reagerer meget forskelligt i en krisesituation. Man kan godt komme til at glemme rationaliteten, når ens sind er i alarmberedskab. Vi står overfor en virus, som vi ikke kan se, men vi ved, at den er derude. Intet er, som det plejer, og vi aner ikke, hvordan vi selv eller vores nærmeste rammes, hvis vi bliver smittet. Det er meget skræmmende, og derfor har jeg også forståelse for dem, der i disse tider er lidt hurtige på tasterne. Det er naturligt at reagere sådan.

Vi skal ikke kompromittere vores egen sikkerhed

De fleste henvendelser har dog været positive – men når det er sagt, ville Venstre selvfølgelig aldrig foreslå noget, der kompromitterer vores egen sikkerhed. Fakta, tal og statistikker er altgørende i en krise som denne, men det er empati, næstekærlighed og medmenneskelighed i den grad også.

Italien er lige nu i knæ. Sundhedssektoren er kollapset, og det er op til personalet at afgøre, hvem der skal have en chance for at overleve. Virusudbruddet i Europa startede som bekendt i Italien. Men hvem ved - det kunne lige så godt være startet her i Danmark. I så fald ville det danske sundhedsvæsen måske også være brast sammen – selvom vi har et i absolut verdensklasse. Alle europæiske lande har taget ved lære af krisen i Italien, og kun sådan har vi kunnet reagere i tide. Havde situationen været omvendt, og det var i Danmark, vi var i mangel af respiratorer eller sundhedspersonale, ville vi ligeledes være taknemmelige for den hjælp, vi kunne få fra det italienske sundhedsvæsen.

Vi er nødt til at hjælpe hinanden – også på tværs af landegrænser. En italiener skal naturligvis ikke optage en respirator og en hospitalsseng i Danmark, hvis en dansk patient har brug for den. Og en dansk læge eller sygeplejerske skal ikke til Italien, hvis der er brug for vedkommende her i landet. Men omvendt kan jeg ikke se nogen som helst grund til, at en respirator står ubenyttet hen i Danmark, mens en italiensk patient må dø pga. mangel på respiratorer i Italien.

Nu har Italien henvendt sig til Danmark og bedt om hjælp

Nu er der sket det, at Italien selv har henvendt sig til Danmark og bedt om hjælp – og regeringen er derfor i gang med at undersøge, om vi - når vi har sikret os, at vi kan tage hånd om vores egne - kan undvære eksempelvis medicin eller andet overskydende materiel, som vi kan hjælpe italienerne med. Det er formentlig det mest realistiske lige nu – frem for at tage patienter til Danmark eller sende personale til Sydeuropa. Italien havde gjort det samme, hvis situationen havde været omvendt. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om.

Jeg tror og håber, at de, der skrev til mig i går, godt kan se nødvendigheden af, at vi hjælper hinanden og vores medmennesker, nu hvor de har fået sovet på det.

Vi er gode til at hjælpe hinanden

For vi er generelt rigtig gode til at hjælpe hinanden. Det ser jeg hver eneste dag herhjemme. Facebook vrimler med opslag fra folk, der tilbyder ældre eller karantæneramte alt fra indkøb til hundeluftning, og min mors underboer handler ind for hende flere gange om ugen, så hun ikke behøver at gå ud.

Jeg har også lige modtaget en besked fra et design- og snedkerfirma, der tilbyder at køre sundhedsudstyr til Spanien. De har netop investeret i en ny lastbil, som de skulle bruge i forbindelse med at de skulle bygge messestande i Milano og Cannes. Men eftersom messen er aflyst, står deres lastbil nu ubrugt. De tilbyder derfor at stille lastbil og chauffør til rådighed, hvis Danmark vil have transporteret sundhedsmateriel til Sydeuropa. Det kan man da kalde europæisk samfundssind.

Jeg bliver simpelthen så rørt, når jeg oplever de mange, mange fine håndsrækninger (i overført betydning selvfølgelig), som folk tilbyder hinanden i denne tid. Det gør mig både stolt og giver mig vished om, at vi nok skal komme igennem det her.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.