<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er usselt at udnytte coronakrisen til at begå kriminalitet

Det er værre at stjæle håndsprit fra et hospital end rødvin fra et supermarked.

Det er forkert at stjæle. Det er forkert at snyde. Altid. Men når det sker under en krise som coronakrisen, så er det direkte usselt – og derfor skal det straffes ekstra hårdt.

Håndsprit fra Herlev

Et par unge mænd fik den – synes de selv – geniale idé at stjæle en masse håndsprit fra Herlev Sygehus. Håndsprit er i høj kurs, og indtil Den Blå Avis stoppede for annoncer for håndsprit, så kunne det sælges til overpris.

Håndsprit er sammen med øvrige værnemidler helt nødvendig for at holde coronasmitten væk fra vores hospitaler, plejehjem og andre sårbare funktioner. Håndsprit er en mangelvare, som det er svært at skaffe – også for sygehusene. Så de to unge mænds hensynsløse tyveri gør det vanskeligt at holde smitten ude af Herlev Sygehus – og nu har man fundet det nødvendigt at bruge skattekroner på at hyre private vagtværn. Andre hospitaler har gjort det samme.

Fupmails og sms’er fra ”Sundhedsstyrelsen”

Politiet advarer nu mod online-coronasvindel. Ja – du læste rigtigt. It-kriminelles opfindsomhed kender ingen grænser, og mange modtog for nylig en sms, der angiveligt kom fra Sundhedsstyrelsen. De kriminelle havde købt adressen Sundhedsstyrelsen.net, og det virker jo umiddelbart ret troværdigt. Fidusen gik ud på at lokke folk ind på den falske hjemmeside, hvor man blev franarret sine oplysninger til at komme ind på NemID – inklusive en besked om at uploade sit nøglekort. Dernæst kunne de kriminelle gå i gang med at tømme folks bankbog.

Sundhedsstyrelsens adresse er i øvrigt SST.dk – eller Sundhedsstyrelsen.dk – og du må aldrig sende dit nøglekort til nogen. Aldrig.

Tricktyve fra ”sundhedsmyndighederne”

Hvis der er et hierarki blandt tyve, så må tricktyve, der snyder sig ind hos ældre mennesker, udgøre den absolutte bund. Helt nede i kloakken.

Hvis man troede, at der trods alt var grænser for, hvor lavt tricktyvene ville synke, så er den tvivl nu fjernet. Det nyeste trick i tricktyvenes værktøjskasse er at udgive sig for at komme fra kommunen for at lære ældre mennesker, hvordan man beskytter sig mod den farlige coronavirus.

Det er typisk en kvinde, der ringer på døren, og mens hun så står inde i lejligheden og instruerer den godtroende gamle dame eller mand i håndsprittens velsignelser, så lister hendes medskyldige rundt i resten lejligheden, hvor de stjæler med arme og ben.

Jeg bliver vred

Mange har stjålet i butikker. For især børn kan fristelsen simpelthen være så stor, at der ryger en Mars-bar ned i lommen på besøg i supermarkedet. Det er forkert, og det er vigtigt, at der tidligt bliver talt med store bogstaver, så butikstyveriet ikke bliver starten på en kriminel karriere. Modsat hvad mange tror, så er supermarkederne ikke dækket af forsikringen – og selv hvis de var, så trykker forsikringsselskabet jo ikke selv sine penge. De er betalt af alle de andre kunder. Og der sidder måske også en læser eller to, som har skrevet lidt ekstra på opgørelsen til forsikringsselskabet efter et indbrud. Det er svindel, og det er også forkert.

Så selv om al form for tyveri og svindel naturligvis er forkert – så er der alligevel nogle former for kriminalitet, der er værre end andre –selv om beløbet, der er stjålet eller svindlet for, måske er det samme.

De kriminelle, der udnytter coronakrisen, er i en klasse helt for sig, og jeg bliver virkelig vred, når jeg hører om deres kriminalitet. Derfor skal deres kriminalitet straffes hårdere end anden kriminalitet. Det er simpelthen værre at stjæle en flaske håndsprit fra et hospital end at stjæle en flaske rødvin i et supermarked. Også selv om de koster det samme.

Havde jeg været Mikael Jalving eller en af de mere friske typer her på Jyllands-Postens blog, så havde jeg foreslået en genindførelse af gabestokken – så kunne man sidde der på Nytorv foran Københavns Byret, mens coronasmittede kunne gå forbi og hoste de kriminelle ind i hovedet.

Det er jeg ikke. Jeg foreslår sammen med resten af Venstre noget realistisk, der vil have en præventiv effekt – minimum en fordobling af straffen for forbrydelser, der begås under dække af coronakrisen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

En kæmpe rapport vækker bekymring hos minister: Det vidner om en kultur, der er med til at »fastholde kvinder ved kødgryderne«

En stor rapport giver et unikt indblik i en tendens, der vækker bekymring hos både eksperter og integrationsminister Mattias Tesfaye. Mens indvandrerkvinder tordner frem på studierne, drosler de i markant grad ned på job og uddannelse, når de er blevet gift. Det dokumenterer Rockwool Fonden, der i dag offentliggør ny forskning om 25 års integrationsindsats i Danmark.