<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fredelige stenkastere

Har vi demonstrationsfrihed i Danmark, når ballademagere kan afbryde en demonstration – og politiet i øvrigt syntes det forløb fredeligt?

”For at finde ud af, hvem der har magten over dig, så find ud af, hvem du må kritisere”.

Sådan sagde Voltaire, og det er en god lille øvelse.

Hvem er det omkostningsfrit at sige imod og hvem må du ikke kritisere? Hvilke ytringer kræver politibeskyttelse og hvilke ikke? Hvad må du demonstrere for og imod?

I fredags var der tre demonstrationer i København. På Rådhuspladsen en pro-palæstinensisk og på Christiansborg Slotsplads en pro-israelsk og på Nørrebro af holdte Hizb ut-Tahrir en støttedemonstration for Gaza.

Demonstrationen på Christiansborg Slotsplads arrangeret af Dansk Zionistforbund måtte hurtigt vige og tie og blev gennet i sikkerhed bag Christiansborg og de demonstrerende blev kørt bort i politiets køretøjer. Der var hujende og hadende Hamas-tilhængere, der gjorde alt for at modarbejde demonstrationen. Så dér røg den demokratiske rettighed.

Jeg var ikke selv tilstede, men har deltaget i to tidligere pro-israelske demonstrationer på Rådhuspladsen og som lignede vognborge i det vilde vesten med talstærkt politi i ring om de unge og gamle, som viftede med Israels flag på pladsen. Og det var lang tid før Gaza-krigen.

”Jeg var til fredsdemonstration i fredags, og vi måtte evakueres af politibusser, da vilde, blodtørstige arabere trængte sig frem fra alle sider. Ret vildt.” Sådan skrev en pige til mig, som selv havde været der. Og en anden beskrev ret chokeret det had, som ballademagerne lod komme til udtryk. En tredje deltager, som skulle have talt før demonstrationen blev afbrudt, beskrev det således på facebook: ”I dag erfarede jeg, at vi i Danmark ikke kan afholde en fredelig demonstration for fred. Cirka 280 grader rundt stod ballademagere med Hamasflag og det palæstinensiske flag og råbte, kastede med sten og var så truende, at politiet afbrød fredsdemonstrationen, og vi måtte gennes ud af en bagvej, hvor busser kunne bringe os i sikkerhed. Nej, jeg fik så ikke mulighed for at holde min tale. Vi havde palæstinensiske og israelske flag, fredsflag og både proisraelske og propalæstinensiske talere. Jeg bliver aldrig den samme igen og jeg er vred”. Organisationen Frit Iran, der var medarrangør, skrev, at demonstrationen ”blev opløst da politiet ikke længere kunne kontrollere de voldelige og aggressive moddemonstranter.”

Det var sanseindtryk fra stedet.

Politiets version er langt mere fredsommelig: ”Det er glædeligt, at det har været muligt at se så mange på fredelig og værdig vis har kunnet fremkomme med deres synspunkter i fredelige og velorganiserede demonstrationer - ros til arrangørerne.” sagde politiinspektør Jens Jespersen.

Det udtalte han i et det Ritzau-telegram, som gik aviserne rundt og dermed er den officielle version af fredagens begivenhed.

I går kunne man i JP læse en kommentar om, at det ikke var så fredeligt og i øvrigt en skamplet for dansk demokrati: ” På Christiansborg Slotsplads mødte vrede moddemonstranter op, hånede deltagerne, forsøgte at overdøve talerne med råb og bilhorn og kastede til sidst sten og – ifølge TV 2 – kanonslag mod politiet. Situationen var så tilspidset, at Israels ambassadør, der skulle have holdt tale, måtte opgive og kørtes væk af frygt for sin sikkerhed.”

Og så vender vi tilbage til den indledende konstatering fra Voltaire: den der må tie er undertrykt. Den der kan tale og råbe, har magten.

Der er to måder at konstatere, hvem der bestemmer I et samfund. Man kan gå juridisk og formalistisk til værks og læse loven og så kan for Danmarks vedkommende konstateres, at der er ytringsfrihed og demonstrationsfrihed. Den ret giver både grundloven, EMK og Lissabon-traktaten. Ligesom sovjetborgeren siden 1936 havde samme ret ifølge deres forfatning.

Så man kan også vælge at gå empirisk og sociologisk til værks, dvs. prøve at undersøge hvad der må siges og demonstreres for og hvad der ikke må siges eller demonstreres for. Så får man et andet billede. Så må der ikke demonstreres for pro-israelsk fred, for det forhindrer højere magter. Der må gerne demonstreres for Hamas og ingen truer her. Samme test kan tages med ytringer og livvagter. Eller med anmeldelser for overfald.

Den har magten, som de facto tvinger sin vilje igennem. Regler og paragraffer har ingen værdi, hvis de ikke efterleves.

Ordensmagten syntes, det gik fint den fredag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Henrik Gade Jensen er mag.art. i filosofi, boganmelder ved Morgenavisen Jyllands-Posten og mangeårig bidragyder til den offentlige debat. Henrik arbejder i dag som sognepræst i Lolland-Falster stift.
Seneste blogs
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere