<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det samme, samme. Aldrig, aldrig glemme

Bent Blüdnikow fylder i dag 60 år, og er værd at hædre for med mod og ihærdighed og ukuelighed at ruske op i danskernes behagelige glemsomhed og kollektive fortrængninger

Tidsånden fra 1970erne har været præget af rabiate og ekstreme synspunkter, som har sat sine dybe præg på dansk åndsliv via skolerne, universiteterne, Danmarks Radio og aviserne. Men da denne tidsånd samtidigt har domineret så meget, har der ikke været plads for så meget andet, og slet ikke til at udfordre denne venstreorienterede konsensus.

Men efterhånden som hegemoniet langsomt brister, har der fundet en sej og ubønhørlig kulturkamp sted om fortolkningen af vores egen samtid. Kampen har været hård, nærmest en mental Første Verdenskrig med uforsonlige skyttegravspositioner overfor hinanden.

Forrest i kampen har hele tiden stået én person: Bent Blüdnikow.

Det var Bent, der førte an, og Bent der redigerede debatsiderne og Bent, der holdt os andre fast og opmuntrede os til at skrive, igen og igen. Det var som en kamp om fortolkninger og ofte også så ensidig, så det blev en kamp mod løgn, fortrængninger og omskrivninger.

I dag kan det være svært for unge og yngre mennesker at forstå, hvor ensrettet og ensidigt åndslivet var i Danmark de sidste fire årtier. På universiteterne skulle man mange steder som en selvfølge være socialist og marxist, og så kunne man strides om varianten. Og det var aldrig noget problem, for tidsånden havde på forhånd befæstet sjælene i den retning, og ingen fornemmede en verden udenfor. Alle gled samme vej, som bladene i bækken. Det var som at blive indlemmet i en religiøs sekt, har Nils Gunder Hansen senere fortalt, ”men det er nu engang svært at se sekten, når den fylder hele virkeligheden”.

Det var opgøret med denne sekt eller tidsånd, dette venstreorienterede indelukke, som Bent Blüdnikow tog som sin opgave.

Som debatredaktør på først Weekendavisen og senere Berlingske Tidende har Bent Blüdnikow med en ukuelighed kæmpet for at afsløre venstrefløjens historieforfalskning i alle varianter.

Læs selv i bogen Opgøret om Den Kolde Krig (Peter la Cours Forlag i 2003), hvor Bent har samlet mange af indlæggene fra Berlingskes spalter. Om Den Kolde Krig, om mediernes rolle, om universitetsmarxismen, om venstrefløjens anti semitisme, om østkontakter og spionage og om fodnoteperioden. Den vil altid stå som et vartegn for debatten i denne periode. Enhver kan låne bogen på biblioteket og med egne øjne læse og vurdere, om debatten var det værd.

At det også er alvor, ved Bent bedre end de fleste. Da Blekingegadebanden i 1989 blev afsløret, stod han selv i deres ”jødearkiv”, som havnede hos en palæstinensisk terrorgruppe, sammen med andre fremtrædende danske jøder.

En af de voldsomme debatter var om Den Store Danske Encyklopædi i 2000-2001. Der var mange skældud fra de højeste akademiske parnasser, men slutstregen blev alligevel, at Gyldendal korrigerede og supplerede i netudgaven og delvis i supplementsbindet. 

Bent har også i flere tilfælde som boganmelder afsløret fusk, plagiat og mangel på kritisk sans, så forlagene måtte trække udgivelser tilbage.

I normale lande hædres en person for en sådan indsats. Får måske ligefrem en pris eller to.

Ikke i Danmark.

Jan Stage modtog mange priser for sit journalistiske virke, selvom vi i dag ved, at der lå løgn, mord og spionage bag. Lasse Ellegaard ligeså, slevom han fortiede det hele.

Bent har fået en enkelt lille pris, Selskabet Libertas´ Adam Smith-pris i 2011, og jeg holdt talen for ham dengang. Men mere bliver det nok ikke til. Det er der ikke plads til i den danske andedam, hvor man i årtier mest kunne vinde hæder ved at rappe i kor med Klaus Rifbjerg og Carsten Jensen. Det danske jantelands grundlov er: får du ret, skal du skydes.

Jeg har kendt Bent i 25 år, siden vi begge underviste på universitetet i faget Ret og Samfund på jurastudiet og drak en kop kaffe hver uge i Kannibalen i Nørregade bagefter. Siden da er det blevet til mange udbytterige samtaler og hektoliter kaffe og altid præget af Bents imponerende vilje til at afsløre de mange lag af ideologisk bedrag, som vi ubevidst slæber rundt med os, og som alt for mange journalister opfatter som virkeligheden.

”Det samme, samme. Aldrig, aldrig glemme.”

De ord benyttede digteren Tom Kristensen som omkvæd i et hyldestdigt til forfatteren Henrik Pontoppidan. Det er en stor hæder. Altid fastholde det samme, enkle, sande, og så aldrig glemme, fortrænge, forskønne eller lyve om det. Som Pontoppidan gjorde: aldrig gå på kompromis når det gælder ånd, altid holde fast, ikke give slip, være hudløs ærlig og ransagende.

Trøsten må så være, som der står i Kong Salomons valgsprog: ”Den, der revser, får tak til sidst, fremfor den hvis tunge er slesk”.

Tillykke med de 60 år, Bent!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Gade Jensen er mag.art. i filosofi, boganmelder ved Morgenavisen Jyllands-Posten og mangeårig bidragyder til den offentlige debat. Henrik arbejder i dag som sognepræst i Lolland-Falster stift.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere